Tre frågor.

2021-09-03 09:17
 • Josefin Edensvärd
  Josefin Edensvärd
 • Den skandinaviska sextetten Viik.
  Den skandinaviska sextetten Viik.
 • Violinisten Anna Ekborg spelar under festivalen.
  Violinisten Anna Ekborg spelar under festivalen.
 • Multiinstrument­alisterna Thor och Olle.
  Multiinstrument­alisterna Thor och Olle.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Vill representera musik från hela världen”

Josefin Edensvärd. Projektledare för Göteborg Folk Festival som pågår i staden hela helgen.

Berätta om Göteborg Folk Festival!

– Vi är inne på tredje året i år, så vi är en ganska ny festival. Den består av massa olika samarbetspartners, som alla har en ingång till folkmusik, men olika delar kring det. En förening fokuserar på ungdomar, Folkmusiker mot rasism har vi med oss, och så vi som är Göteborg Folk Festival som samordnar allting. Det är tre dagar i rad och börjar med konserter och workshops på Folkmusikkaféet i Haga. På lördag fortsätter det på Musikens hus med massa konserter och även workshops då med.

Vad är det för typ av folkmusik, det finns ju en del att välja mellan?

– Vi är ju i vanliga fall både en folk- och världsmusikfestival. I år har vi inte tagit in så många artister från andra länder i och med pandemin. Men vi vill representera musik från hela världen. Vi har haft folkmusik från Estland, Kanada, Armenien, USA, Irland, Grekland. Det är traditionsmusik från olika delar av världen kan man säga. I år har vi bland annat Groupa, som firar 40 år i år. Det blir startskottet för deras jubileumsturné. Sen har vi Anna Lindbad Trio, Aigua från Belgien och Valencia. Vi har Jorge Alcaide här ifrån Göteborg, som tolkar Victor Jara, Zygia, som är en av få vi flyger in i år och så får jag inte glömma Viik som är ett sexmannaband från Norge, Danmark och Sverige. De blandar folk och elektronisk jazz kan man säga.

Hur har ni arbetat kring restriktioner med mera i år?

– Vi kommer dels att livestreama en del av konserterna, sen så släpper vi helt enkelt ett begränsat antal biljetter utefter hur många varje lokal får ta in. Det är ju blandat var de spelar. Tre band på Folkmusikkaféet, tre på Hängmattan, tre på Musikens hus och två på Mosaik. Man får köpa in sig på helkväll helt enkelt. Sen har vi något typiskt för folkmusiken på söndagen då det är jam hela dagen. Då får man komma och jamma till irländsk folkmusik, balkan, massa olika musikstilar. Det brukar vara mycket uppskattat.