Kultur & Nöje.

2018-01-02 14:00
Bild: Ola Kjelbye

Veckans bästa kultur- och nöjestips

Nytt år, nya kulturmöjligheter. 2018 är året som Ingmar Bergman skulle ha blivit 100. Det uppmärksammas stort av Hagabion, som varje söndag under hela året kommer att visa hans filmer i kronologisk ordning. Förutom det bjuder veckan även på performancefestival, trettondagskonserter och nycirkusföreställningar. 

13festivalen

Allt från lågmälda samtal till hisnande aktioner blir det när Konstepidemin bjuder in till performancefestival med både svenska och internationella artister. Förutom konst arrangeras även workshops och seminarium.

NÄR: 4 januari – 6 januari

VAR: Konstepidemin 

 

Jihadisten

Den uppmärksammade föreställningen som hade urpremiär den 22 mars, kommer nu tillbaka för att spelas vid två tillfällen. Jihadisten utforskar vad det är som får unga människor att lämna det trygga Välfärdssverige och välja att delta i ett blodigt krig i en annan del av världen. Efter varje föreställning arrangeras ett samtal med inbjudna gäster. Efter dessa föreställningar är det Iman Baroudi, kvinnlig imam i Angereds moské, och Karwan Faraj, journalist på Sveriges radio, som gästar. 

NÄR: 4 januari – 5 januari

VAR: Göteborgs stadsteater 

 

Bild: Press

Barley Methodical Troupe – Kin

Varför gå på traditionell cirkus när det går att gå på nycirkus? Spännande, vackert och framförallt – snällt mot djuren, eftersom nycirkus aldrig har med några djur i föreställningarna. I dagarna två får Göteborg besök av den brittiska nycirkusgruppen Barley Methodical Troupe som genom akrobatik, dans, parkour och cirkustricks ger en föreställning om hur det känns att tävla om kärlek och uppmärksamhet. 

NÄR: 5 januari – 6 januari

VAR: Stora Teatern 

 

Bild: Peter Knutsson

Trettondagskonsert

Operatrion Divine, som består av sopranerna Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jaqueline Miura, är bland annat kända för att de i Stockholm sedan 2011 anordnar en välgörenhetskonsert på Internationella kvinnodagen. Nu kommer de för första gången till Göteborg för att ge två konserter tillsammans med Göteborg Wind Orchestra. Dirigent för kvällarna är Nazanin Aghakhani som 2010 blev den första kvinnan någonsin att dirigera Teheran Symphony Orchestra i Iran.

NÄR: 5 januari – 6 januari 

VAR: Kronhuset

 

Outshine och Beseech

Sticky Fingers kickar i gång konsertåret genom att bjuda in Göteborgsbandet Outshine. Mörk och melankolisk goth-metal. Värmer upp för dem gör Boråsbandet Beseech, som 2016 släppte sitt sjätte album med namnet ”My Darkness, Darkness”. 

NÄR: 5 januari

VAR: Sticky Fingers

 

Melody Fields och Bueto Band 

Helgens spelningar på Pustervik går i den psykadeliska rockens tecken. Melody Fields har sitt ursprung i det göteborgska garagebandet The Movements och spelar musik med influenser från 60-talets pop och rock. Bueto Band lirar musik med tydlig inspiration från den amerikanska och brittiska folkrocken. 

NÄR: 6 januari

VAR: Pustervik 

 

A Tribute to the Crooners

En hyllning till jazzens legender. Räkna med musik från Frank Sinatra, Tony Bennett, Mel Torme, Sammy Davids, och alla andra storheter som bidragit med några av jazzgenrens främsta låtklassiker. 

NÄR: 6 januari

VAR: Nefertiti 

 

Söndag med Bergman 

2018 är året då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100. Den som riktigt vill grotta ned sig i den legendariske regissörens filmvärld kan med fördel boka in årets alla söndagar i kalender. På Hagabion uppmärksammas nämligen jubileet genom att alla hans filmer visas i kronologisk ordning, med start den 7 januari. Första film på duken är Bergmans regidebut ”Kris” (1946) som utspelar sig i en svensk småstad. Filmen följer en ung flicka som är fosterdotter till en pianolärarinna. En dag kommer hennes biologiska mamma tillbaka, med sin dekadente älskare i släptåg.


NÄR: 7 januari

VAR: Hagabion

 

Madicken på Junibacken

Tiden är inne för årets jullovsföreställning på Lisebergsteatern. Efter Astrid Lindgren-klassiker som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Saltkråkan har turen nu kommit till Madicken. Med sång, musik och dans skildras både humor och allvar. 

NÄR: 20 december – 14 januari

VAR: Lisebergsteatern

 

Bild: Julia Peirone

Girls, girls, girls

Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.

NÄR: 4 november - 18 mars

VAR: Göteborgs konstmuseum


Mozart's Ghost

Konstutställning på Göteborgs Konsthall med digitala verk – videor, memes och gif:ar. Utställningen berör frågor kring sexism, rasism och ekonomisk ojämlikhet, men fokuserar även på teknik och dess estetik. Utställningen består av svenska och internationella internetkonstnärer inom cyberfeminism och andra rörelser på nätet.

NÄR: 9 december - 15 april

VAR: Göteborgs konsthall 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter