Kultur & Nöje.

2019-08-01 06:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Vecka 31: På gång i Göteborg

Vad händer i Göteborg – mer än kultur och sport? I veckan väntas svalare väder på västkusten – men med byggarglädje, vandringar och dans kan temperaturen ändå hållas uppe.

Torsdag 1 august

Minns dina släktingar med en bilderbok

Vad har du för minne av din farmor och mormor? Nätverket Globala tanter bjuder in till en sagostund med inspiration från boken ”Min mamma är Havets kvinnor” av Hee-young Ko och Eva Armisén. Lyssna på andras minnen och gör en bilderbok med dina egna. Fri entré.

Var och när: Angereds stadspark klockan 13–16.

Utforska din bygglust på ett lekfullt sätt

På den bemannade bygglekplatsen får barn och unga leka med fokus på att skapa och bygga i olika typer av material. Här finns en verkstad utrustad för snickeri, keramik och kreativ verksamhet. Fri entré.

Var och när: Långströms­parken i Biskopsgården klockan 11–17.

Fredag 2 augusti

Minnesceremoni för de romer som dödades under förintelsen

Bild: Vadim Ghirda

I år är det 75 år sedan alla romska fångar avrättades i Auschwitz, natten mellan den 2 och 3 augusti. Den 2 augusti hålls därför en minnesceremoni med musik och tal som följs av panelsamtalet: ”Vad kan vi lära av historien och hur kan vi minska antiziganismen i dag?” Samtalet är kostnadsfritt men kräver föranmälan.

Var och när: Minnesceremoni hålls klockan 14 på Raoul Wallenbergs plats. Panelsamtalet på Göteborgs handelshögskola, hörsal Dragonen, klockan 15.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Från stadsmuren till Västlänken

En gång i tiden byggdes det en stadsmur, i dag byggs det en tågtunnel. Genom gator, transportvägar och befästningar bjuder Stadsmuseet på en tillbakablick i 1600-talets Göteborg. På en promenad från Esperantoplatsen som avslutas i Kungsparken kommer pedagog och guide Mari Wickerts berätta om hur den stad vi känner till i dag har växt fram. Gratis.

Var och när:  Samling vid hörnet av Esperantoplatsen/Surbrunnsgatan. Avslutas i Kungsparken. Klockan 14–15.  Fler datum på Göteborgs stadsmuseums hemsida.

Lördag 3 august

Mamma Mu och Kråkan turnerar i Göteborg

Barnbokskändisarna Mamma Mu och Kråkan dyker upp på fyra olika scener i Göteborg de närmaste dagarna. Skådespelarna Ulrika Flach och Martin Östh turnerar från Slottsskogsteatern till Delsjökolonin, via Angereds stadspark och Trädgårdsföreningen. Du bör ha fyllt fyra år och behöver inte öppna spargrisen.

Var och när:  Flera platser och datum, mer information på sommarunderhallningen.se.

Lär dig tips och trix om din örtträdgård

Hur smakar maskrosmarmelad och vad kan torkade nässlor användas till? Den som är ny­fiken på hur en örtträdgård ska skötas, hur en bikupa fungerar och vilka örter som skrämmer bort insekter kan få sina frågor besvarade när Svenska Örtsällskapet arrangerar föreläsningar och aktiviter på Örtträdgårdens dag. Fri entré.

Var och när: Göteborgs botaniska trädgård klockan 11–15.

Bjud upp till dans vid vattnet

”Dans i regn och sol” är parollen för dansskolan Dance wave som under sommaren arrangerar öppna danser på olika platser runt om i Göteborg. Det kommer att spelas musik som bjuder upp till danserna salsa, bachata och kizomba och både erfarna som nybörjare välkomnas. Med lite tur kommer det att finnas chans till danslektioner på plats. För mer information, se Dance wave på Facebook. Fri entré.

Var och när: Askimsbadet klockan 17–23.

Söndag 4 augusti

Fynda second-hand på köpcentrumtaket

Är du konsumtionssugen men har lite klimat- och finansångest? Återbruka är svaret. På lördag är det bakluckeloppis på Allums takparkering. Det är samma gäng som ligger bakom som i Slottsskogen. Och visst kommer det finnas parkering, men snabba tåg och buss har också stationer nära köpcentret.

Var och när: Allum Partille klockan 11–15. Fler datum framöver.

Fotnot: Observera att tider och platser kan ändras efter denna artikels publicering.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter