Kultur & Nöje.

2018-12-06 16:16
  • Tove Styrke live på Östermalms IP – nu väntar Pustervik. Foto: Stina Stjernkvist / TT
    Tove Styrke live på Östermalms IP – nu väntar Pustervik.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Tänk vad fett när allt man hör inte har behövt gå genom ett manligt filter”

Tove Styrke är i full färd med att lägga världen för sina fötter. Under året har hon hunnit med att släppa rosade skivan ”Sway”, arenaturnéer ihop med Lorde och Katy Perry samt soloturnéer i USA och England. Men nu är tiden kommen för hemmaturné i Sverige påklubbscener i stället för arenor.

Det har varit full fart för Tove Styrke ända sedan senaste plattan ”Sway” släpptes i maj i år. Egentligen ännu längre då Europaturnén med Katy Perry startade redan under vintern.

– Åh, shit. Hela det här året har jag fått gå omkring och nypa mig i armen! Jag har fått göra så otroligt roliga saker och gigantiska turnéer. Det har varit fantastiskt och jag känner att jag lärt mig så mycket både som artist och person. Under hösten har jag fått göra mina egna turnéer både i USA och England, och nu till slut, grand finale i Sverige, säger Tove.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nu intar hon alltså klubbarna i stället för arenorna. Det är både skillnader och likheter menar hon.

– Det är ju en annan grej. Men jag tycker på något sätt att det roliga med live är att man måste trolla lite, oavsett om man står på en arena eller en klubb. Man vill få arenan att kännas liten och intim, och att man kommer nära folk. Medan man vill få klubbscenen att kännas stor och fet.

Inga divalater

Den nyzeeländska stjärnan Lorde och amerikanska Katy Perry är såklart världsnamn bägge två. Men enligt Tove Styrke var det divalatfritt och trevligt häng.

– Jo, det var så sjukt. Framför allt med Katy Perry som är så oerhört stor. Jag trodde att jag kanske knappt skulle träffa henne, men redan första dagen kom hon till min loge. Hon uttalade mitt namn helt rätt, hade koll på min musik och var jätteskön och rolig.

Katy Perry har troligtvis varit med och handplockat Tove som uppvärmning på sin turné själv.

– Ja, det verkar så för hon gillade ju musiken. Så det känns som att det kom från henne, vilket är jätte-jätteroligt.

Efter de två storturnéerna gav sig Tove Styrke vidare på egna turnéer där hon headlineade själv, både i USA och England. Då hon slog igenom redan som 16-åring är det på sätt och vis ett naturligt steg. Samtidigt så har hon mer eller mindre vuxit upp i strålkastarljuset och man kan undra över hur hon reflekterar kring det själv.

– Jag inser att jag har hållit på så himla länge nu. Nio år. Men jag har haft väldigt kul genom hela min karriär och just nu är jag på en plats där jag trivs bra med mitt liv och det jag gör. Allting är lustfyllt och jag är verkligen peppad på att göra mer musik och ännu större turnéer.

Låter saker ta tid

Dock påpekar hon att hon alltid varit noga med att ta det lugnt, och att låta saker ta sin tid.

– Trots att jag har hållit på så länge så har jag bara släppt tre album, och har tagit tid på mig och alltid försökt känna av vad jag själv vill göra. När man är ung artist så är det lätt att känna sig stressad att släppa nytt hela tiden, och är man inte världsartist innan 20 så är det kört. Det är sådan hög och snabb konsumtion på musik. Men jag har alltid bara känt att det rimliga är att ta min tid.

Mellan första och andra skivan, när Tove var 19 år, så tog hon till och med ett års paus och flyttade hem till Umeå. Tidigare har det stått i media att den där pausen kom sig av att Tove Styrke tyckte musikbranschen var alldeles för mansdominerad och ojämställd, men det är inte hela sanningen.

– Nja, jag reflekterade över många saker och mer än bara mig själv och mitt eget liv. För att jag för första gången, som vuxen, tog mig tid att tänka över huvud taget. Det var många saker som sammanföll, men det hängde inte riktigt ihop på det sättet.

Feminismen en självklarhet

För Tove Styrke är ändå feminismen och att ta ställning en självklarhet. Amerikanska musiktidningen Spin utsåg henne 2015 till ”Feministisk popdrottning” och hon medverkade inför valet 2014 på Feministiskt initiativs valskiva ihop med en rad andra artister. Sedan hon startade har Metoo sköljt över inte minst musikbranschen.

– När det kommer till de frågorna så försöker jag fokusera på det som känns positivt. Jag tycker att det har hänt väldigt mycket sedan jag började, vilket är fantastiskt. När jag gjorde intervjuer för min första skiva så var det typ ingen som trodde på att jag skrev mina egna låtar. När jag gjorde intervjuer för den andra så behövde jag fortfarande förklara att jag faktiskt skriver själv. Nu, med min tredje skiva, har jag inte fått frågan en enda gång. Det märks även när jag pratar med kvinnliga kollegor. Hur folk ser på kvinnliga artister och kvinnor som är musiker. Det har hänt jättemycket. Jag längtar till nästa steg där det även blir mer jämnt och balanserat på produktionssidan. Alla tech-grejer där många branscher är efter, då det går under något slags it-paraply där kvinnor varit underrepresenterade länge. Tänk vad fett när det också kommer ikapp och allt man hör inte har behövt gå genom ett manligt filter av producenter och mixare. Det kanske verkligen kommer att låta annorlunda då!

Tove Styrke spelade senast i Göteborg under Kulturkalaset i år, på Götaplatsen. Hon har även varit på Way out west. Men torsdagens spelning på Pustervik blir den första i klubbformat.