Kultur & Nöje.

2018-07-18 16:59
  • Festivalområdet har öppet mellan klockan 13–00 fredag och lördag. Därefter står Yaki-Da för efterfesten.  Bild: Helena Freudenthal
    Festivalområdet har öppet mellan klockan 13–00 fredag och lördag. Därefter står Yaki-Da för efterfesten. 
  • Med en musikfestival på Styrsö vill Isabelle Carlund väcka liv i skärgården. ”Tanken från början var en liten mysig festival där alla är välkomna, som en hyllning till sommaren i Göteborg och ett sätt att visa upp skärgården.” Bild: Gaia Padovan
    Med en musikfestival på Styrsö vill Isabelle Carlund väcka liv i skärgården. ”Tanken från början var en liten mysig festival där alla är välkomna, som en hyllning till sommaren i Göteborg och ett sätt att visa upp skärgården.”

Styrsö festival bjuder upp till genreblandad dans

Med artister som Jens Lekman, Cherrie och Hanna Järver ska Styrsö festival väcka liv i skärgården efter att andra festivaler lämnat öarna. Till helgen kommer en gräsmatta vid Styrsö Bratten fyllas av både stads- och öbor som för första gången besöker den nya festivalen

Isabelle Carlund stod på Öbergska caféet på Styrsö och såg ut på gräsplanen ned mot vattnet. Efter att Knarrholmen lagt ned festivalverksamheten och Festival del Mar flyttat in till Nya varvet hade det börjat eka väl tomt i södra skärgården. När Isabelle Carlund slutade på sitt gamla jobb för att börja studera grafisk design så bestämde hon sig för att göra något åt saken.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag har alltid tänkt att den där gräsplanen framför Öbergska är ett perfekt festivalområde. Så jag drog iväg en ansökan. När vi sen fick ja tänkte vi: då kör vi, hur svårt kan det vara?

Isabelle Carlund har tillsammans med sin bror Michael Carlund drivit säsongsöppna Öbergska caféet där de arrangerat quizkvällar och spelningar. Steget till att arrangera en festival kändes inte särskilt långt.

– Tanken från början var en liten mysig festival där alla är välkomna, som en hyllning till sommaren i Göteborg och ett sätt att visa upp skärgården. Men nu har det blivit mycket större än vad vi tänkte först.

Tilltala olika grupper

Syskonparet Carlund har släkt på ön och en stark anknytning till platsen. Mycket av initiativet handlar om vilja skapa något ute på ön, både för att locka ut folk i skärgården, men också att det ska vara till för öborna, eftersom det enligt Isabelle Carlund inte händer så mycket på Styrsö i övrigt. Att vilja tilltala olika grupper återspeglas i valet av akter, där de har försökt få en line-up som tilltalar så många som möjligt.

– Vi har valt att inte gå på specifik genre, utan kolla på artister som är magiska live och som vi tror passar den här scenen. Folkkära artister som kan skapa det där lilla extra på scen. Sen att man kommer att kunna kolla hela familjen och alla kommer att uppskatta något.

Med tolv akter under två dagar förvandlas alltså en bit av Styrsö till ett festivalområde. När musiken ebbar ut runt midnatt är tanken att de som vill ska kunna fortsätta festivalandet på Yaki-Da inne i stan.

– Vi gillar Yaki-Da och Yaki-Da gillar oss. Det kommer vara klubb, men jag vågar inte säga mer än så just nu.

Höga förhoppningar

Isabelle Carlund tycks lugn och samlad inför den stundande festivalen. Hon berättar att allt gått förvånansvärt bra hittills och det mesta faller på plats. Hon kan inte berätta exakt hur många biljetter de sålt, men att endagsbiljetterna nästan är slut. Förhoppningarna inför helgen är höga.

– Jag vill att publiken ska ha kul och tycka att det är en folkfest! Och att det blir så pass lyckat att det kan bli en årlig festival.

Isabelle Carlund skulle gärna se att Styrsö festival blev ett återkommande inslag i skärgårdens kulturliv. Då kan det bli aktuellt att utöka festivalområdet för att engagera en större del av ön.

– Alla på ön är positiva och glada till festivalen, så om det blir flera år vill man ju kolla på hela Styrsö för att även se på campingmöjligheter.

”Tycker om alla artister”

Trots att de vill satsa brett så står av deras spelschema att döma göteborgsk indiepop i centrum, med inslag av jazz och RnB. Men när det kommer till vilken akt Isabelle Carlund själv ser mest fram emot har hon svårt att välja.

– Jag tycker om alla artister så otroligt mycket. Men Hanna Järver har vuxit på mig senaste tiden och Cherries nya album är fantastiskt. Och så Jens Lekman då. Nej, jag kan inte bestämma mig!

Artisterna på Styrsö festival

Jens Lekman

Jens Lekman Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Jens Lekman

Göteborgska gullgossen Jens Lekman har sen början på 2000-talet bjudit på äkta indiepop. Förra året kom skivan ”Life will see you now” som blev den fjärde i ordningen.

Hanna Järver

Hanna Järver
Hanna Järver

Albumaktuella Hanna Järver gör melankolisk electropop och med spåret ”Nu är du i Göteborg” lär hennes drömska synth-slingor leta sig rakt in i göteborgarnas hjärtan.

Maple & Rye

Maple & Rye har kallats Göteborgs motsvarighet till Mumford & Sons och det är en jämförelse de med roots-inspirerad stämsång och moderna indieinfluenser lever upp till. I höstas kom Göteborgshyllningen ”Hymns of Poseidon”.

Esther Vallee

Esther Vallee. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Esther Vallee.

Esther Vallee kallas Göteborgs nya, stora popstjärna. Första EP:n ”Things we never talk about” kom i juni i år och innehåller en rad electropopspår med otvivelaktig hit-potential.

Den Svenska Björnstammen

Sjumannabandet från Norrköping som med sin älskvärda och något enerverande radiohit ”Vart jag mig i världen vänder” toppade de flesta listorna i Sverige. Sedan dess har de hunnit göra tre album med sin svängiga, trallvänliga pop.

Simon Damoah

Simon Damoah
Simon Damoah

Med två ödmjukt soulpopiga singlar på lika många år känns det som att maskiningenjören Simon Damoah från Göteborg har det bästa framför sig.

Jonas Lundqvist

Jonas Lundqvist. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Jonas Lundqvist.

Tidigare Bad Cash Quartet-trummisen har med ”Affärer”, som kom i februari, tre album bakom sig som soloartist. Det är äkta göteborgsk indiepop med all sin tillhörande melankoliska eufori.

Maia Hirasawa

Maia Hirasawa. Bild: Claudio Bresciani/TT
Maia Hirasawa.

Efter en karriär byggd på både engelska och japanska låtar kom Maia Hirasawa 2016 med sin första skiva på svenska och i våras släpptes singeln ”Jag väljer inte dig” som utlovar mer av samma vara.

Amanda Andréas

Jazzsångerskan Amanda Andréas är singelaktuell och kommer i höst med sitt debutalbum, som sägs gå i samma musikaliska tradition som Monica Zetterlund och Barbro Hörberg.

Maj Monet

Under våren har Maj Monet släppt tre singlar med discoinspirerad synthpop som flörtar med 80-talet. Singeln ”Solina” är till och med en hyllning till stråksynthen med samma namn.

The Cult of Boydah

Västgötska och något hemlighetsfulla The Cult of Boydah gör indiealternativ musik som för tankarna till drömska ökenlandskap. Själva kallar de sin genre för ”western-psych”.

Cherrie

Cherrie Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
Cherrie

Stjärnskottet och RnB-sångerskan Cherrie debuterade med albumet ”Sherihan” och rönte stora framgångar. I juni kom senaste skivan ”Araweelo” som kallats ”lika viktig som vacker.”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter