Kultur & Nöje.

2019-03-07 13:00
Emma Knyckare, initiativtagare till Statement. Bild: Caroline Axelsson
Emma Knyckare, initiativtagare till Statement.
Puffetikett
ETC Göteborg

Statement återkommer med turné

Den kvinno- och transseparatistiska Statementfestivalen hölls för första gången i somras som reaktion på de omfattande anmälningarna om sexuella övergrepp på musikfestivaler. I höst går Statement på turné med minifestivaler i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Det största problemet vi hade förra året var att folk var överdrivet trevliga mot varandra, säger initiativtagaren Emma Knyckare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter förra årets första Statement på Bananpiren i Göteborg, och all uppmärksamhet och uppskattning den fick kändes det självklart med en fortsättning för Emma Knyckare.

– Efter succén i somras tar vi den till hela landet, vi tycker alla ska få sin beskärda del av Statement. Det blir olika lineup på varje ort. Om ett jätteälskligt fan vill kan den hänga på hela turnén på bussen, jag tycker man får hoppa på.

Vad kan vi förvänta oss av årets upplagor?

– Svinhäftiga, roliga och mäktiga klubbkvällar med kvinnor och ickebinära på scen. Det händer något fett när människor som vanligtvis inte är normen får vara det. Det var en extra bonus som vi inte hade tänkt på förra året.

Hur förhåller ni er till att ni fälldes för diskriminering av DO i vintras?

– Vi fortsätter göra det vi gjorde innan, att anordna festivaler för kvinnor, ickebinära och transpersoner. Vi fälldes för kommunikationen, men vi har till exempel aldrig använt ordet ”mansfri”, det var media som gjorde det. Vi tycker det är transfobiskt och vänder ju oss till transmän.

– Precis som i fjol kommer vi fortsätta släppa in alla. Det är viktigt att känna sig trygg och välkommen som transperson eller ickebinär, och inte bli ifrågasatt i entrén. Men det finns en förhoppning om att folk fattar vad arrangemanget är till för.

Finns det något ni vill förbättra sedan förra årets festival?

– Det största problemet vi hade var att folk var överdrivet trevliga mot varandra. Alla drogs in i en stämning av överdriven snällhet. Man visste inte vem som stod i kö till vilken matvagn, det blev en klump med folk som sade, ”Gå före du, gå före du,”, ingen kom någonsin fram. Det känns konstigt att uppmana folk att inte vara trevliga mot varandra, men jag tror vi i alla fall lärde oss att vi får staketera upp köerna.