Kultur & Nöje.

2017-08-05 15:00
Skådespelaren Terry Notary har hyllats för sin insats i "The Square."
Skådespelaren Terry Notary har hyllats för sin insats i "The Square."

Premiär för ny film i Göteborgsregi

På söndag har regissören Ruben Östlunds Guldpalmbelönade film The Square Sverigepremiär på Hebeteatern i Trollhättan. Biopremiär blir den 25 augusti.

Regissören och manusförfattaren från Styrsö släpper ännu en ny produktion. På Triarts hemsida beskriver Ruben Östlund filmen som ett konstprojekt som kretsar kring tilliten i samhället: 

”Under de senaste 30 åren har klyftan mellan rik och fattig ökat konstant. Även i Sverige, en gång världens mest jämlika samhälle, har ökande arbetslöshet och rädsla för en minskande välfärd lett till att individer misstror både varandra och samhället. Det finns en ihållande känsla av politisk maktlöshet som har underminerat vår tro på staten och som gör att vi drar oss tillbaka till oss själva.”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Konstvärlden skådeplats

Filmens huvudperson Christian är en framgångsrik chef för ett modernt konstmuseum. Dagarna innan öppningen av den prestigefulla utställningen The Square, blir han bestulen på öppen gata.

Han påbörjar en jakt på förövaren som sätter honom i en allt mer pressade situation och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

 

Fullbokat inför premiären

Inför söndagens premiär i Trollhättan är fyrahundra gäster anmälda. Skådespelaren Claes Bang, regissör Ruben Östlund och producent Erik Hemmendorff kommer att finnas på plats.

Filmen är en svensk, fransk och tysk produktion som till stora delar är inspelad och postproducerad i Västra Götalandsregionen. Det är den fjärde långfilmen av Ruben Östlund som Film i Väst samproducerar. Flera i filmteamet, bland andra scenografen Josefin Åsberg, fotografen Fredrik Wenzel och klipparen Jacob Schulsinger var också med och skapade Turist. Internationella kritiker har rosat skådespelarna Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notarys för deras insatser.