Kultur & Nöje.

2019-06-04 10:00
  • The Sounds.  Bild: Marco Ugarte/TT
    The Sounds.
  • Sarah Klang. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
    Sarah Klang.
  • Bad Cash Quartet. Bild: Jessica Gow / TT
    Bad Cash Quartet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Omgång två för Göteborgsfestivalen Gården – nu i större upplaga

Gården, eller The Garden som det hette sist, är tillbaka i lite större kostym med en dag extra, en scen till och en prick över a:et.

Förra året fylldes Trädgårdsföreningen upp bra med folk som ville se Future Island, The National med flera på The Garden. Det fick arrangerande FKP Scorpio att vilja bygga ut.

– Ja, det är lite av en vidareutveckling. Förra året ville vi testa formen att göra en musikfest på det det här sättet och kände väl direkt att det blev väldigt lyckat och otroligt uppskattat av publiken, säger Kajsa Apelqvist, PR-chef på FKP Scorpio.

Vidareutvecklingen handlar förutom om extra scen och dag mycket om maten menar hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi har väldigt roliga matförsäljare som kanske inte är de vanligaste på festival. Vi har ostron och bubbel, lokala lammburgare och spunnit mycket på det göteborgska.

Som lammburgare?

– Haha, ja men lokala, från en gård i närheten. Och ostronen är från Johan Malm på restaurang Gabriel på Feskekörka.

Efterlängtad akt

I årets line up återfinns allt från lokala akter som Sarah Klang och en efterlängtad återförening av Bad Cash Quartet blandat med spridda internationella akter som The Streets och Tame Impala. Elaka tungor säger splittrat och snällare diton ”något för alla”. Kajsa Apelqvist och FKP Scorpio tänker sig så klart det sistnämnda.

– Vi vill ju skapa något som är för alla men som fortfarande är sammanhållet. Och jag tror vi har lyckats ganska bra med det. Jag tror att det kan ge en rolig mix av människor och blandade åldrar. Förra året hade vi ett snitt på 31 år, vilket är ganska högt för en musikfestival. Den tror jag kommer att blandas upp mer nu.

”Ungdomsbiljetter”

Sedan biljetterna släpptes har det tillkommit nya ”ungdomsbiljetter” för folk från 13 år och de olika enkelbiljetterna för onsdagen respektive torsdagen har fått olika priser.

– Det handlar om att vi hade en headline på gång som vi inte fick till. Så då ville vi prissätta efter upplevelsen helt enkelt.

Samma helg hålls festivalen Clandestino i Göteborg, men Kajsa Apelqvist är inte orolig över någon krock.

– Nej, jag tror att stan är tillräckligt stor för två kul arrangemang samtidigt. Så det tror jag jag inte är några problem.

Efterfest på Pustervik

När musiken tystnat de båda dagarna så blir det efterfester på Pustervik. Folk med Gården-armband har ”förtur”, men det är samtidigt öppet och gratis för alla. Det konceptet fick Way out west fått hård kritik för under många år då besökare som betalat dyrt för sin biljett kunde komma till redan fullsatta nattklubbar.

– Ja, men det var väl mer en integrerad del i festivalprogrammet som jag uppfattat det. Det här är ju något extra on top som man kan välja att gå på eller inte. En kul grej i samband med festivalen och inte riktigt en del av det vanliga programmet.

Spelar på gården

Onsdag

Vita Bergen

Pond

MorMor

Kali Uchis

Yaeji

The Streets

Julia Holter

Tame Impala

Torsdag

Esther

Black Midi

Deerhunter

Shame

Sarah Klang

Empress Of

The Sounds

Yves Tumor

Bad Cash Quartet