Kultur & Nöje.

2019-07-04 12:00
  • I år kommer det gå att åka  festivalbåt ut till Styrsö Bratten. Bild: Helena Freudenthal
    I år kommer det gå att åka festivalbåt ut till Styrsö Bratten.
  • Isabelle Carlund. Bild: Gaia Padovan
    Isabelle Carlund.
  • Stina Velocette. Bild: Christian Egefur
    Stina Velocette.
Puffetikett
Dagens ETC

Musikrepris i skärgården med Styrsöfestivalen

Till helgen drar Styrsöfestivalen igång för andra året i rad. Med två scener, egen festivalbåt – men bibehållen ambition att ordna något litet, mysigt och genuint ute på öarna.

I fjol var det premiär för syskonen Isabelle och Michael Carlunds helt egna festival på Styrsö Bratten. Familjen har sedan länge drivit Öbergska Caféet på Styrsö och Isabelle tyckte att det blivit väl tyst och tomt i den södra skärgården sedan Knarrholmen lagt ner och Festival del Mar flyttat in till Nya Varvet. Lösningen var en egen festival – som blev en smärre succé.

– Vi ville ordna något litet och genuint på ön, och samtidigt få ut göteborgarna i skärgården för att lyssna på skön musik, säger Isabelle Carlund.

Eftersom både besökare och öbor var nöjda efter fjolåret, upprepas festivalen i år men med lite förändringar; fler akter och ytterligare en scen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Nytt för i år är att vi har en liten scen som vi kallar för lokallokala scenen, och där har vi bara band från Göteborg.

Särskild festivalkollektion

Intresset för att vara med och spela på den scenen har varit stort. Festivalarrangörerna gick ut och efterlyste artister och fick in över 200 intresserade.

– Det har varit ett svårt jobb att välja ut artister, men det kommer att bli jättebra. Alla är grymma, säger Isabelle Carlund.

En annan nyhet är festivalbåten, en chartrad båt som går från Stenpiren till Styrsö båda festivaldagarna, och som besökarna kan köpa biljett till. Ytterligare en är ett samarbete med Stadsmissionen. Utvalda kläder inhandlades på loppis och skänktes till Stadsmissionen, som sedan sålde dem som en särskild ”festivalkollektion”.

– Den sålde slut ganska snabbt så vi håller på och plockar ihop en ny. Stadsmissionen kommer också att ha en pop-up-butik på Styrsö under festivalen, berättar Isabelle Carlund.

Vad gäller årets artister består de av hälften män, hälften kvinnor. Och genremässigt har arrangörerna försökt tänka brett.

– Vi har lite mer hiphop i år jämfört med i fjol, men vi har medvetet försökt få med flera genrer så det inte blir för enhetligt. Framför allt har vi gått på magkänslan och valt artister som vi känner kan skapa en härlig, magisk stämning.

Isabelle Carlund har några bokningar hon är extra glad för.

– Jag är taggad att se Molly Hammar, det ska bli kul. Och så är jag väldigt glad att vi har med Stina Velocette. Maple & Rye var med i fjol, och vi tycker det är så otroligt bra och är jätteglada att de är med i år igen, de är så grymma.

Fredagen avslutas med Movits och lördagen med Newkid. Och planer finns redan på en fortsättning nästa år.

– Ja, absolut. Nu har vi ju kommit igång, det skulle kännas konstigt att sluta nu, säger Isabelle Carlund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Styrsö Festival 2019

5–6 juli på Styrsö Bratten.

Bland artisterna:  bland andra: Movits, Newkid, Ulrik Munther, Molly Hammar, Vita Bergen, Stina Velocette, Klara & Jag, Frida Wallin, Maple & Rye.