Kultur & Nöje.

2020-09-23 08:51
 • Kristina Wass höll på med keramik när hon var ung. Nu har hon tagit upp sitt intresse igen. Bild: Julia Sandstén Vikberg
  Kristina Wass höll på med keramik när hon var ung. Nu har hon tagit upp sitt intresse igen.
 • Randi Gjertsen är ingen nybörjare, man kan alltid lära sig mer. Bild: Julia Sandstén Vikberg
  Randi Gjertsen är ingen nybörjare, man kan alltid lära sig mer.
 • Bild: Julia Sandstén Vikberg
 • Anders Törnquist har tidigare arbetat som forskare och lärare. När han pensionerade sig började han syssla med keramik. Bild: Julia Sandstén Vikberg
  Anders Törnquist har tidigare arbetat som forskare och lärare. När han pensionerade sig började han syssla med keramik.
 • Åsa Greaker, keramikkonsulent samt administratör för marknad och kommunikation på ABF i Göteborg. Bild: Julia Sandstén Vikberg
  Åsa Greaker, keramikkonsulent samt administratör för marknad och kommunikation på ABF i Göteborg.
Puffetikett
ETC Göteborg

Mötesplatsen för kreativt utlopp

Intresset för keramik och andra hantverkskurser fortsätter att öka. Men även nykomlingar som Skriv färdigt sånger, Citatbroderi och Knyta rya lockar många. Den senaste tiden har allt fler unga också börjar hitta till ABF:s lokaler för få utlopp för sin kreativa sida.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lerklumpen roterar och formas i händerna. För varje varv som går liknar lerklumpen mer och mer en skål.

– Det går ganska fort att skapa saker i lera. Jag gillar att producera. Att hålla på med saker en lång tid är inte riktigt min grej, säger Anders Törnquist som med leriga händer sitter böjd över drejskivan.

Höstens första kurs i keramik hos AFB har dragit igång och kursdeltagarna är redan i färd med att skapa. Enligt Åsa Greaker, keramikkonsulent och administratör för marknad och kommunikation på ABF i Göteborg, är intresset för att syssla med hantverket stort.

– Vi har länge haft ett jätteintresse för keramikkurser och de senaste åren har intresset bara ökat. Vi hade kunnat ta in dubbelt så många, vi har reserver för varje kurs. Det finns ett stort intresse för hantverkskurser överlag. Konst och textila hantverk är också populärt, säger hon.

Enligt henne är majoriteten av kursdeltagarna 55 plus och många är kvinnor. Men den senaste tiden har allt fler yngre personer visat intresse för kurserna.

– Det kommer fler och fler unga som är mitt i karriären och vill få utlopp för sin kreativa sida. Många säger att på jobbet sitter jag bara framför datorn. Eller så har de tidigare målat men känner att de inte hittar tid till det längre, säger Åsa Greaker.

En hel del nyheter

I höstens kurskatalog finns det en hel del nyheter inom hantverk. Ofta handlar det om klassiskt hantverk i nya inriktningar, som en kurs i att knyta ryaknutar för nya användningsområden än de typiska ryamattorna och en kurs i citatbroderi i en ny tappning.

– Man tänker sig att citatbroderi ska vara för äldre personer som vill brodera ordspråk, men det är många unga som har anmält sig och som ser citat, eller quotes, som en personlig grej. Intresset för inredning med en personlig stil är stort nu, säger Åsa Greaker.

Det finns också kurser som speglar vad som händer i samhället, som kurserna inom dataanvändning och trygghet på nätet samt de med miljöaspekter.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi har en kurs som heter Bärbart där tanken är att man ska skippa platspåsar och sy en påse istället. Vi har också en kurs som heter Älska & vårda, lappa & laga som går ut på att man hellre ska laga än att köpa nytt. Där kan man ta med något hemifrån, om man har en klänning som man älskar tyget på men som inte sitter perfekt längre kan man sy om den, säger Åsa Greaker.

Enligt henne är många av dessa populära.

– Kursen i trygghet på nätet är fullbokad. För kurserna med miljöaspekter ser vi ett ökat intresse. När vi lanserar nya kurser går det ofta trögt i början, men de här kurserna har många hoppat på. Det märks att de ligger i tiden, säger hon.

Skriv färdigt sånger

Vissa nya kurser har också tillkommit bara för att det funnits en efterfrågan bland tidigare kursdeltagare. Som kursen Skriv färdigt sånger.

– Vi hade en nybörjarkurs i att skriva sånger och när den var färdig så var det många som ville fortsätta och jag tror att det kom upp då att man ofta börjar med saker men inte gör klart dem. Kursen är för alla som behöver lite hjälp med att komma vidare med sånger, säger Åsa Greaker.

Keramikkursen pågår i ABF:s lokaler vid Järntorget och en av deltagarna, Kristina Wass, har skurit ut lerbitar som ska bli till en avlång vas. Hon är inne på sin sjätte kurstermin.

– Jag höll på med keramik när jag var ung och har tagit upp det nu när jag är pensionär. Det är kul att skapa med lera och trevligt att träffa andra som också är intresserade, säger Kristina Wass.

Fler nya än vanligt

Kursdeltagaren Randi Gjertsen står vid ett annat bord och knådar lera. Hon har hållit på med keramik i många år, både hemma och genom ABF, och menar att man alltid kan fortsätta att utvecklas inom hantverket.

– När man har slagit in en dörr öppnar sig flera nya dörrar. Det finns alltid nya steg att ta, säger hon.

Enligt Åsa Greaker är det ett dilemma för ABF att personer som tidigare gått kurser får förtur, vilket gör det svårare för nya deltagare att komma in.

– Vi vill låta tidigare kursdeltagare ha förtur men samtidigt är det tråkigt att nya personer inte får plats.

Till hösten har dock det funnits mer plats än vanligt för nya deltagare.

– Många äldre också valt att stanna hemma på grund av corona och då fylls det istället på med yngre, säger Åsa Greaker.

Ett urval av höstens nya kurser:

Skriv färdigt sånger: För dem som har skrivit egna sånger och vill ha hjälp i att komma vidare

IT-föreläsning, trygghet på nätet: Föreläsning i hur man aktar sig för bedragare, virus och andra tråkigheter på nätet

Citatbroderi: Skapa broderi med valfri text. Slutprodukten kan bli en plånbok, väska, en tavla eller något annat.

Bärbart: Göra påsar eller väskor i textil

Knyta rya: Lär en att knyta rya för att skapa väggdekoration, en kudde eller dekorera en väska med ryaknutar.

Älska & vårda, lappa & laga: Lär en hur man förlänger livet på sina kläder med hjälp av lagning eller små ändringar.

Sy en käpphäst tillsammans: Barn får till­sammans med vuxen göra en käpphäst efter egna önskemål.

Handspinn ditt eget garn:  Lär en spinna sitt eget garn.

Dans & rörelse 60+: Dans för äldre som vill träna hjärta och hjärna Ger en bättre balans och muskelstyrka.

Kubansk salsa nybörjare: Lär sig grunder och teknik för att föra och följa.

Källa: ABF i Göteborg.