Kultur & Nöje.

2018-04-12 18:50
  • Cazandra Alvarado Bono, Adam Stojakovic och Youcef Meftah är nöjda med dagens författarbesök.  Bild: Caroline Axelsson
    Cazandra Alvarado Bono, Adam Stojakovic och Youcef Meftah är nöjda med dagens författarbesök. 
  • Thomas Halling ägnar mycket tid åt att åka runt på skolor och föreläsare. ”Jag har besökt skolor i vartenda landskap – utom Dalsland”, berättar han.  Bild: Caroline Axelsson
    Thomas Halling ägnar mycket tid åt att åka runt på skolor och föreläsare. ”Jag har besökt skolor i vartenda landskap – utom Dalsland”, berättar han. 

Möten som väcker författardrömmar

53 barnboksförfattare och illustratörer har intagit Göteborg. Under veckan besöker de skolor för att väcka läs- och skrivlusten hos de unga.

Det är lite stökigt i klass 4D på Vättleskolan. Barnen har precis varit ute på rast, och fortfarande verkar flera av dem ha spring i benen. Men när mannen som står framför tavlan tar till orda får han snabbt elevernas uppmärksamhet.

– När jag räknar till tre vill jag att ni säger mitt namn. Ett, två, tre!


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Barnen är inte sena att haka på, och ropar ivrigt i kör:

– Thomas Halling!

– Och nu vill jag att ni säger vilket yrke jag har. Ett, två, tre.

– Författare!

– Helt rätt. Och vad gör en författare?

Barnen svarar, fortfarande unisont:

– Skriver böcker!

700 klasser får författarbesök

Anledningen till att klass 4D har besök av en skånsk barnboksförfattare är Litteraturveckan, som arrangerats i drygt 25 år. Evenemanget är unikt i sitt slag då det är så pass stort. Under veckan får drygt 17 000 barn, fördelade på över 700 klasser, lyssna till någon av de 53 författarna som deltar.

Thomas Halling är själv en veteran i sammanhanget. Han har nästan varit med vartenda år sedan starten.

– Alla år utom det första. Men jag minns hur avundsjuk jag var på alla som fick vara med.

Hans karriär som författare började av en slump. I 15 år arbetade han som lärare. Ingången till skrivandet var en godnattsaga han berättade för sina barn.

– Jag skrev ned den för att ha som ett minne, eftersom mina barn tyckte mycket om den. Den fick ligga i byrålådan, men av en tillfällighet skickades den in till ett förlag.

Det visade sig att Thomas Hallings barn inte var de enda som gillade ”Tass, tass, tass, Smyg, smyg, smyg”. Boken gavs ut 1995 och hyllades. Sedan dess har han sagt upp sig från lärarjobbet och skrivit ytterligare ett 80-tal böcker. Främst skriver han för barn mellan 8 och 13 år om teman som sport, kärlek, vänskap och mobbning.

Orättvis fördelning

Skolbesöken tar upp stor del av Thomas Hallings tid. Men det är långt ifrån självklart att författarbesök sker med sådan regelbundenhet som de gör i Göteborg.

– Göteborg har fattat att konceptet är bra, men det har inga andra kommuner gjort. När man är ute så mycket som jag är ser man de enorma orättvisorna. Jag kan komma till skolor där de säger: ”Författarbesök? Det var det nog 14 år sedan vi senast hade”, berättar han och fortsätter:

– Fler rektorer och kommuner skulle behöva inse hur viktigt det här är.

Messi eller Ronaldo?

Under besöket i klass 4D får Thomas Halling svara på en drös frågor från eleverna. De undrar vilken bok som tog längst tid att skriva och vilken som varit viktigast. Men också den obligatoriska frågan: Vem väljer han egentligen av fotbollsproffsen Messi och Ronaldo?

– Där får jag säga Messi, säger Thomas Halling, och några av barnen utropar ”Yes!” medan andra suckar besviket.

Lyckades då Thomas Halling med att väcka liv i några författardrömmar under besöket? Cazandra Alvarado Bono, Adam Stojakovic och Youcef Meftah konstaterar att de tyckte att det var både bra och intressant att lyssna.

– Jag känner nog att jag kanske skulle kunna bli författare. Jag har bra fantasi, säger Adam Stojakovic.

Youcef Meftah berättar att han brukar läsa Thomas Hallings böcker om fotboll.

– De är intressanta, men det är tråkigt när de tar slut.

Cazandra Alvarado Bono hade däremot inte läst något av Thomas Halling innan.

– Jag hade inte en susning om vem han var innan han kom hit. Jag brukar läsa tjockare böcker, på drygt 500 sidor, säger hon och fortsätter:

– Men nu, efter att jag har lyssnat på honom, tycker jag att hans böcker verkar vara roliga och spännande.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

 

Fakta: Litteraturveckan Under veckan är det alltifrån förskoleklasser till gymnasieklasser som får besök av författare och illustratörer. Även särskoleklasser får författarbesök. Litteraturveckan är ett samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbibliotekskonsulent, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna. Evenemanget finansieras till hälften av skolorna själva och den andra hälften subventioneras av Västra Götalandsregionen.