Kultur & Nöje.

2021-05-18 14:54
Inte i år heller? Utsikterna tycks små. Bild: Adam Ihse/TT
Inte i år heller? Utsikterna tycks små.
Puffetikett
ETC Göteborg

Möjligheterna minskar för utomhuskonserter

Blir ett inställt Way out west sista spiken i kistan för 2021 som konsertsommar? Troligtvis vad det gäller större arrangemang, men några halmstrån finns kvar hängandes för att alls få avnjuta levande musik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det står mer och mer klart att sommaren 2021 blir en repris av fjolåret vad gäller festivaler och konserter. I förra veckan kastade bjässen av Göteborgs sommararrangemang, Way out west, till slut in handduken.

– Vi är trots allt bara en liten del i en större världsomspännande eländig situation, man får helt enkelt bara anpassa sig, sa Ola Broquist, grundare av festivalen och vd för Luger till TT.

– Men på ett mer komprimerat plan känns det jättetråkigt att inte kunna genomföra festivalen, fortsatte han.

Andra större aktörer i Sverige, som Lollapalooza i Stockholm och Sweden Rock i Sölvesborg hade redan annonserat att de ställer in. Way out west, som ligger sent på sommaren, höll fast längre vid det sista halmstrået. Men till sist blev även de tvungna att ge upp tanken.

Beslut togs tidigt

En annan stor arrangör i Göteborg är Trädgår’n och Trädgårdsföreningen. Restaurangen och nattklubben Trädgår’n arrangerar en del inomhuskonserter själva, men på större evenemang i den kommunägda parken samarbetar de ofta med stora bolag som festival- och konsertarrangören FKP Scorpio. 2018 och 2019 startade de med ”Gården”, som året efter blev ”The Garden”. Men några sådana blir det inte i år, berättar Carlos Foresti, platschef.

– Beslutet att inte ha några fullsatta grejer utomhus i år togs rätt tidigt. Men vi har löpande kontakt med våra samarbetspartners och blickar framåt. 2022 kommer att bli Sveriges största konsertår misstänker jag. Vi kikar på vad som går att göra då, men det är stor belastning på Trädgårdsföreningen nu med, då allt skjutits fram.

En del grejer ligger kvar eller har skjutits fram i Trädgår’ns kalendarie. Vissa är tänkta inomhus, men även en del större konserter utomhus står fortfarande som aktuella. Det gäller till exempel Veronica Maggio, som arrangeras av Blixten & Co och Sting, som arrangeras av Live Nation & KB West.

– Det är ju som för alla. Vi står still och väntar på ny information från regeringen. Vi hoppas såklart in i det sista, men ser att många arrangörer väljer att ställa in. Vi har inte riktigt kastat in handduken ännu och försöker se positivt. Förhoppningsvis släpper det under sommaren, säger Carlos Foresti.

Blir Kulturkalas

Kulturkalaset har redan gått ut med att de kommer att gå en medelväg i år med något de kallar hybridfestival. 20–22 augusti blir det av som vanligt, efter uppehåll förra året, men på ett anpassat sätt.

– Den glada nyheten är att det blir ett Göteborgs Kulturkalas i år, men eftersom vi lever mitt i en pandemi gäller det att hitta smarta lösningar som går att genomföra oavsett hur läget ser ut i augusti, skriver Anna Mjörnvik, projektledare på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas i ett pressmeddelande.

Hybridfestival innebär att några av programpunkterna blir digitala. De programpunkter som sker ute på stan ska kunna genomföras säkert under rådande restriktioner, men ska också kunna skalas upp om restriktionerna lättar.

– Det enda som skulle kunna sätta stopp är en total nedstängning, fortsätter Anna Mjörnvik.

Liseberg i Limbo

När ETC Göteborg pratade med Lisebergs underhållningschef Per Alexandersson i februari så var han försiktigt optimistisk till att konserter i någon form skulle kunna bli av i nöjesparken. Dock fanns ingenting bokat, mest då inget låg ute ”till försäljning”.

– Vi tittar ju på allt ifrån mindre, sittande konserter och uppåt. Olika lösningar helt enkelt och hur man ansvarsfullt skulle kunna öppna upp verksamheten, förklarade Per Alexandersson.

Nu ligger hela Liseberg i något form av limbo och väntar på slutligt klartecken från Folkhälsomyndigheten om när en eventuell öppning kan tänkas ske. Huruvida det kan bli några konserter, och i vilken storlek, avgörs av de direktiven.