Kultur & Nöje.

2015-05-15 07:17
Kristina Issa anordnar Arabic Spring på Stora Teatern den 15 maj. ”Jag kan inte åka ner där och hjälpa på något sätt, men något vill jag göra för att uppmärksamma det som händer”, säger hon. Bild:: Donovan von Martens
Kristina Issa anordnar Arabic Spring på Stora Teatern den 15 maj. ”Jag kan inte åka ner där och hjälpa på något sätt, men något vill jag göra för att uppmärksamma det som händer”, säger hon.

Krig, hopp och glädje på Storan

Evenemanget Arabic Spring handlar om krig och hopp och framtid, om kultur och starka kvinnor. Initiativtagaren Kristina Issa bjuder in till livemusik och konst på Stora Teatern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som alla människor är Kristina Issa många saker. Pianist, låtskrivare, kvinna, andra generationinvandrare från Syrien, Katrineholmsbo, sångerska och harpist, för att nämna några. Hon studerar tredje året på Musikhögskolans individuella program, är den drivande kraften i det egna bandet ”Issa” och aktiv i Popkollo.

– Jag kommer inte från någon musikerfamilj, men mina föräldrar har alltid varit väldigt kreativa. Jag har alltid älskat att skapa, rita, måla, spela teater och sjunga. Jag tror musiken kommer ifrån det, berättar Kristina i en av replokalerna på Artisten.

Här har hon och bandet suttit och ”svettats och luktat illa”, som hon beskriver det, en lång tid nu. Anledningen är evenemanget Arabic Spring som Kristina anordnar på Stora Teatern den 15 maj.

– Jag började tänka på att anordna något redan för fyra år sedan. Jag kan inte åka ner där och hjälpa på något sätt, men något vill jag göra för att uppmärksamma det som händer.

Att krigets fasor är påtagliga just nu i Syrien där det råder inbördeskrig känner de flesta till, men Kristina vill sätta fokus på hoppet.

– Syrien är ett krigsdrabbat land, men det är även ett land fyllt av hopp och glädje, vilket är en bild som sällan kommer fram. Konsten är ett sätt att ge hopp och konserten handlar om att det finns hopp om vi kämpar tillsammans.

Varit omgiven av starka kvinnor

Arabic Spring blir en kväll om den arabiska våren med fokus på kultur och de kvinnliga kulturutövarna.

– När man växer upp som invandrare är det lätt att känna sig utanför. Särskilt i ett litet område som Valla utanför Katrineholm som jag kommer ifrån. Min familj var den enda nysvenska. Jag skapade min egen lilla värld på något sätt och gjorde egna sånger. När jag var i tioårsåldern så fick jag en lärare som upptäckte hur mycket jag älskade musik. Hon pushade och hjälpte mig jättemycket.

Kristina berättar om hur mycket det har betytt att en stark kvinna fick henne till att fortsätta med musiken.

– Jag har alltid varit omgiven av starka kvinnor som inspirerat mig. Det är det vi försöker föra vidare i Popkollo. Det är jätteviktigt att det finns en jämställd scen och det är jätteviktigt att fler förstår det.

Bandet Issa släppte sin debutskiva Afraid of whales förra året och har sedan dess turnerat i både Sverige och Frankrike. Till Arabic Spring på Stora teatern har Kristina skrivit helt nya låtar som sedan kommer på skiva nummer två. 

– Alla de låtarna handlar om revolutionen, mina minnen och människor där nere. Jag skriver oftast efter bilder som jag får upp i huvudet.

”Göteborg är väldigt segregerat”

Kristina exemplifierar med låten ”Down” som handlar om en fjäril som flyger in över ett bombat område där snön precis har lagt sig, och undrar vart alla människorna har tagit vägen.

Innan konserten visas en dokumentär av Neta Norrmo. Den heter Woman on walls och handlar om kvinnliga gatukonstnärer i Kairo och om att använda konsten som motstånd.  När Issa står på scen så förstärker videokonstnärerna Donovan von Marten med specialgjorda visuals som projiceras på bandets kläder. Samtidigt återfinns bandets ljudtekniker Joel Billie på scen och agerar ljudkonstnär som en del av musiken.

– Göteborg är en väldigt segregerad stad. Jag hoppas att ett sådant här event kan samla olika människor. Storan är ändå ett ställe för kulturfolk och jag ville ha det där för att även nysvenskar ska komma dit. Samtidigt vill jag sträcka ut de här historierna till den publiken som vanligtvis är där.