Kultur & Nöje.

2017-09-13 14:21
Mikael Marin, Roger Tallroth och Olov Johansson utgör folkmusikbandet Väsen. Foto: Sarah Thorén
Mikael Marin, Roger Tallroth och Olov Johansson utgör folkmusikbandet Väsen.

Kända folkmusikgruppen möter Hammarkullen

Ozonskiftet är i hetluften. På lördag har FN utlyst en internationell dag som uppmärksammar problematiken. I Hammarkullen blir det en speciell konsert med stratosfärisk musik.

När ETC Göteborg ringer upp Väsen-medlemmen Olov Johansson har han just kommit hem från en konsert där hans 14-åriga son sjungit med en kör från musikklassen på sin skola. Olov Johansson bor i byn Dalby strax utanför Uppsala och passande nog ska han på lördag ta tåget till Göteborg för att träffa en orkester med för honom helt främmande barn och ungdomar i Hammarkullen. 

På lördag spelar den internationellt erkända svenska folkmusikgruppen Väsen nämligen ihop med Hammarkullen-barnkullarna under Stratosfär – en planetarisk folkmusikfestival. Då möter traditionell svensk folkmusik möter influenser från det moderna Hammarkullen med alla dess olika nationaliteter. 

– Vi har inte ens träffat de vi ska spela med, så det hela blir spännande. Väsen kommer till Göteborg samma dag som konserten äger rum. Det har varit på gång att göra något ihop med Gui Mallon, en av kompositörerna, ganska länge. Han hade en plan att ta oss till Brasilien för några år sedan men det föll igenom. Så hörde Gui av sig om detta och det låter ju som ett fantastiskt koncept för musik, det här med orkestern El Sistema. Vi får komma dit och förhoppningsvis inspirera ungdomarna, säger Olov Johansson från Väsen. 

Spelat tillsammans i 28 år

Olov Johansson är en av Sveriges främsta på nyckelharpa. Tillsammans med Väsen-vännerna Mikael Marin (viola) och Roger Tallroth (gitarr) har han spridit svensk folkmusik runt världen i 28 år. De har till och med blivit föremål för covers av framstående band som det ”progressiva bluegrassbandet” The Punch Brothers och jazz-storheterna Snarky Puppy från USA. De senare valde till och med en Väsen-låt som sin allra första låt när de startade en gång i tiden.

– Snarky Puppy bad oss vara med och gästa dem på jazzklubben Fasching nu senast. Och Chris Thile från The Punch Brothers har fått äran att ta över det legendariska radioprogrammet A Prairie Home Companion. Nu har han bjudit in Väsen att medverka i höst. Vi åker till USA igen på en turné bara några dagar efter Stratosfär. Vi åker nästan alltid på tiodagarsturnéer där, så att det sträcker sig över två helger. Är vi borta längre hittar våra familjer sätt att klara sig utan oss har vi upptäckt, säger Olov Johansson, vis av erfarenhet. 

Väsen släppte sitt senaste album i våras. ”Brewed” heter skivan som faktiskt premiärspelades live på Allégården i Göteborg i mars. Olov Johansson beskriver processen som lustfylld och snabb. Kreativiteten flödade inför inspelningarna. 

Egen musik

Musiken på ”Brewed” är egenkomponerad, med rötterna i svensk folkmusik: ”Polskor, marscher, valser och allt vad det nu är.” När Väsen inte svävar ut i Hammarkullens Stratosfär är det just det här materialet de helst luftar. 

– Att vi är poppis i USA är ju otroligt egentligen. Nyligen fick vi veta att det finns ett bryggeri som kommit fram i den här nya vågen av öl, och som döpts till Väsen Brewing Company, med prickar i namnet och allt. Det ligger i Richmond, Virginia och trots att de har fullt sjå nu när de precis startat så kommer de och sponsrar en show i USA, berättar Olov Johansson.

Många nyckelharpor kvar

Att upplänningen startade med nyckelharpa har mycket med uppväxten att göra. 

– Jag hade spelat lite piano, gitarr och så där i den kommunala musikskolan. Tärnsjö, som jag kommer från, ligger i nordvästra Uppland, precis i utkanten av nyckelharpeområdet. Det finns en hel del nyckelharpor kvar på de gamla gårdarna där. Min mamma lånade hem morbrors nyckelharpa och sedan köpte hon en egen, som en vän till familjen byggt. Det var genom folkmusiken jag träffade Kurt Tallroth från grannsamhället, en av stjärnorna på nyckelharpa, och en avlägsen släkting till Roger Tallroth som jag ju spelar med i Väsen i dag. Roger är från Huddunge, en mil från där jag växte upp, men vi träffades först långt senare, på spelmansstämmor. Roger är åtta år äldre så innan musiken fanns ingen naturlig kontaktyta. 

Turné på Irland

Efter 28 år tillsammans har medlemmarna i Väsen på många vis växt samman till just ett Väsen. Men de tillåter varandra att ta ut svängarna på andra håll. Olov Johansson har just startat en duo med André Ferrari, slagverkaren som till och från även är Väsens fjärde medlem. När Ferrari inte flänger runt med Norrbotten Big Band leker han sig fram med Olov Johansson i denna nya duo som precis gjort sin första video. 

Olov Johansson ska också ut och spela ytterligare med den skotska harpisten Catriona McKay. De två skapar väldigt vacker musik ihop och nästa turné tar dem till Irland. Hela tiden väntar nya projekt bakom hörnet. 

Nyckelharpan öppnar alla dörrar.