Kultur & Nöje.

2019-04-15 01:02
Puffetikett
ETC Göteborg

Intim scenkonst på Slakthuset

En gång skrev jag i en recension att Kurt Wagner sjunger som en knarrande gammal stubbe, fast på ett bra sätt. Och det stämmer ju fortfarande. Äggjakter och påskkärringar lämnar vi därhän i kulturkalendariet och tittar istället närmre på gästspelande teatrar, konserter och annat smått och gott.

Lambchop

Bild: Janerik Henriksson / TT

Lambchop, med frontmanen Kurt Wagner, är något av Göteborgsvänner som plockas hit av Woody West lite då och då. Nu är det dags igen, kort efter att bandet släppt sitt fjortonde album ”This (is what I wanted to tell you)”. Efter över 30 år är det en väloljad bandmaskin som drar på turné.

När: 15 april

Var: Pustervik


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Weeping Willows

Bild: Naina Helén Jåma/TT

Weeping Willows släppte skivan ”After us”, något så ovanligt som ett slags konceptalbum om miljöförstöring, för bara några veckor sedan och har fått finfina recensioner. I samband med nya skivsläppet gör de två exklusiva spelningar i Göteborg och Stockholm där de framför materialet live.

När: 17 april

Var: Konserthuset

Allt vi äger

Bild: Press

Visning av dokumentär där vi kastas mellan Stockholms tunnelbanestationer, avgiftningskliniker och offentliga toaletter. En ryggsäck med det anarkistiska budskapet ”Allt vi äger bär vi med oss” fångar Dokumentärfilmaren Emily Norlings intresse. Mannen som bär ryggsäcken heter Curtis och är heroinist och hemlös. Deras möte blir starten på en stark vänskap och tillsammans med den yngre Johan, även han missbrukare och utesovare, bildar de en oväntad trio.

När: 16 april

Var: Folkteatern

Examensutställning i fotograf

”This is not a Departure Hall” heter årets examensutställning i fotografi från Akademin Valand. Studenter visar sina individuella arbeten på fyra våningsplan i Röda Sten Konsthall. Utbildningen, som är den enda i Sverige på högskolenivå, kretsar kring fotografiet som teknik, tradition och idé.

När: 27 april–19 maj

Var: Röda sten

Danskompaniet Spinn – Miramos

Bild: Press

Dansföreställning för barn mellan 4–9 år av norska koreografen Torgunn Wold. Fyra fantasifulla varelser  är på tillfälligt besök på vår blågröna planet. Nyfiket och undrande utforskar de världen. Men var kommer de ifrån och vad gör de egentligen här?

När: 15–26 april

Var: Hagateatern

Ensam galning

Bild: Ola Kjelbye

En intim scenkonstupplevelse om missanpassade kvinnor av dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren. Stadsteatern intar Slakthuset som en tillfällig spelplats när Alexandra Nordberg ensam på scen undersöker kvinnlig galenskap och autenticitet. I april 2018 går den aktivistiska youtubern och videokonstnären Nasim Aghdam in på Youtubes huvudkontor i norra Kalifornien, tar fram ett skjutvapen och öppnar eld.

När: 11 april–16 maj

Var: Slakthuset

För allas trevnad

För allas trevnad är ett scenkonstverk om nödvändigheten av att, vänligt men bestämt, krossa patriarkatet, som hade premiär redan 2016. Skapat av Åsa Gustafsson, Tove Wiréen och Nina Haber. De två förstnämnda står på scen och den sistnämnda har regisserat. Upphovskvinnorna själva skakas gång på gång av hur otäckt aktuell pjäsen fortfarande är, och att den därför måste återkomma.

När: 13–17 april

Var: Masthuggsteatern

Little shop of horrors

Originalet är Roger Cormans svartvita skräckkomedi från 1960. I början på 80-talet blev historien en musikal med samma namn, vilket ledde till en ny film av Frank Oz, inspirerad av musikalen. De senare är förlaga till Stadsteatern version där Ebbot Lundberg stått för översättning av texterna och Jaqee är spelar den blodtörstiga monsterväxten Audrey II.

När: 5 april–31 maj

Var: Stadsteatern

Flickan med svavelstickorna

Rikard Lekander tar sig an HC Andersens stillsamma saga och förvandlar den till stumfilmsteater. Musiken, blickarna och rörelserna får tala när flickan med sina svavelstickor som ingen vill köpa går barfota genom en snöig nyårsnatt. Målgrupp är lågstadieelever och det blir både skolvisningar och öppna sådana.

När: 29 mars–13 maj

Var: Backa teater

Det explosiva

Angereds Teater och Angereds Teaterskola presenterar framtidens skådespelare i föreställningen Det explosiva av Christofer Bocker. Det är elevernas slutproduktion och handlar om allt ifrån viljan att vara fri, från sig själv, andra eller en maktstruktur. Angereds Teater backar upp skåpspelarstudenterna med ett professionellt team bestående av tekniker, ljusdesigner, scenograf och producent.

När: 29 mars–27 april

Var: Angereds Teater/Blå Stället

Tori Wrånes – separatutställning

Norska Tori Wrånes hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som frontalkrockat med abstrakt måleri. Intensiva filmverk och installationer där ljud och rörelse är i centrum.

När: 2 mars–25 augusti

Var: Göteborgs konstmuseum

Gemenskapen

Skådespelare och publik sitter i ring och interagerar i Petra Revenues Gemenskapen. Det är mer ett Ett sceniskt samtal, en föreställning med närhet som grundidé, än en regelrätt pjäs. Fem stolar och en elgitarr räcker när ledaren Vilgot bjuder in publiken i cirkeln.

När: 9 mars–28 april

Var: Teater Trixter

Encounters – Nordic photography beyond borders

I utställningen visas verk av fem nordiska samtidskonstnärer; Nanna Debois Buhl (Danmark), Bára Kristinsdottir (Island), Sandra Mujinga (Norge), Johannes Samuelsson (Sverige) och Miia Autio (Finland). De arbetar med visualiseringar av socialt engagemang och skildringar av möten; kulturella, miljömässiga eller politiska.

När: 23 februari–5 maj

Var: Hasselblad center

Annie

Den klassiska musikalen Annie, om den föräldralösa flickan som söker efter sin mamma och pappa, kommer på besök från Malmö där den spelats på Nöjesteatern. Eva Rydberg regisserar bland annat Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr Warbucks. Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen.

När: 1 mars–5 maj

Var: Lorensbergsteatern

Jane Eyre

Regissör Ragna Wei tar sig an Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre på Folkteatern. Jane har allt på minuskontot när hon föds. Föräldralös, fattig, oälskad. Men så en dag träffar hon den rike Mr Rochester och de blir förälskade. Lite synd bara att Mr Rochester redan råkar vara gift och har sin fru, som han stämplat som galen, inlåst på vinden. ”Romantik och feminism” står som Folkteaterns underrubrik.

När: 2 mars–27 april

Var: Folkteater

Hierarchy of needs

Backa teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson tar sig an en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Aleppo för tre år sedan. Hans text pendlar mellan verklighet och fantasi i tre olika tidsdimensioner. Medverkar gör även tre skådespelare från Backa Teater, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans än i Sverige.

När: 1 mars–4 maj

Var: Backa teater

Lärda kvinnor

Hilda Hellwig regisserar Molières uppgörelse med snobberi, högmod, hyckleri och fåfänga i de fina salongerna i Stadsteaterns version av Lärda kvinnor. Mamma Philaminte styr familjen och sin litterära klubb med järnhand. Här servar kulturmännen de bildningshungriga damerna med poesi och lärda samtal. Men, det är lätt att drabbas av svindel på den litterära parnassens höjder. Fallet kan bli hårt.

När: 15 februari–16 april

Var: Göteborgs stadsteater

Bagage

En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?

När: 1 februari–27 april

Var: Lisebergsteatern

It takes a fool to remain sane

Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.

– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.

Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.

När: 24 januari–27 april

Var: Rondo

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suða. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna

När: 7 december–24 april 2019

Var: Backa teater

Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.

När: 24 november–22 september 2019

Var: Göteborgs stadsmuseum