Kultur & Nöje.

2018-08-08 10:45
  • Ikväll spelar Popsocle på  Lisebergs stora scen. Bild: Press
    Ikväll spelar Popsocle på Lisebergs stora scen.
  • Popsicle 1997.  Bild: Claudio Brescian/TT
    Popsicle 1997.
Puffetikett
ETC Göteborg

Indiestjärnorna Popsicle återförenas på Liseberg

Ett återförenat Popsicle står ikväll på Lisebergs stora scen. Pionjärerna inom den svenska indiepopscenen har varit saknade av många sedan de lade ner 1999. Men enligt ena sångaren Fredrik Norberg sker återföreningen först nu för att det är först nu de har fått förfrågan.

Popsicle gick i bräschen för den svenska indievågen på 90-talet. De fyra killarna från Piteå utgjorde ihop med bland andra Wannadies, Brainpool, Eggstone och några band till Sveriges motsvarigheter till brittpopen. Jämte melodiösa slingor över manglande gitarrer var allmän avighet och bejakat outsiderskap en viktig ingrediens. Kanske allra mest för Popsicle. Därför var det något förvånande att de nu återuppstår för tre spelningar i sommar. Men dock inte för medlemmarna själva.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Att det händer just nu är nog bara för att vi fick en konkret fråga. Det är inte så att det ligger någon stor plan bakom och vi har inte tyckt att det varit så dramatiskt utan mer; varför inte? förklarar Fredrik Norberg.

Han och Andreas Mattsson delar på frontmannaskapet och bägge sjunger och spelar gitarr. Från minialbumet Template från 1992, följt av massivt hyllade fullängdsdebuten Lacquer från samma år så blev det ytterligare tre skivor, mängder med turnérande, uppståndelse (inte minst när Fredrik råkade önska livet ur Arvingarna på ett blött framträdande på Grammisgalan...) innan bandet lade popskorna på hyllan efter en turné i Japan 1999.
För eftervärlden framstår det Popsicle gjort för svensk indiepop ungefär som vad Ebba Grön gjorde för punken.

– Hahaha, det var ingen dålig jämförelse. Med den stora skillnaden att de benhårt har vägrat återuppstå då. Men, ja, vi gör ju de här tre spelningarna så det är ju inte som att vi finns igen på riktigt.

Förutom Liseberg så har Popsicle redan hunnit avverka Gröna Lund i Stockholm. Sedan väntar en lite intimare spelning på Nalen 5 oktober.

Tyst i 13 år

Deras avskedskonsert när det begav sig fick vänta fram tills 2005, och sedan dess har det varit tyst. Men Fredrik Norberg tyckte inte det var någon större sak att stråla samman i replokalen igen 13 år senare.

– Det märkliga är ju att det inte var så himla dramatiskt. Det känns bekant på något sätt, även om vi inte gjort det på så länge. Det är väl så med gamla vänner. Man blir äldre, men man blir ju äldre samtidigt.

Det var Fredrik själv som valde att hoppa av bandet efter den där Japanturnén 1999. Men han hävdar bestämt att det aldrig funnits något schism som legat bakom.

– Nej. Det kanske låter tråkigt, men det var faktiskt inte det. Jag tyckte nog bara att vi hade kommit till någon vägs ände vad gällde luft. Jag hade väl kanske kunnat coola ner mig lite så hade det inte blivit så. Men det var också att den där Japanturnén hade hägrat som något mål. Sen när man väl var där och spelade så var det trevligt, men ingen större ”upptäckt” inom oss som band eller så.

Andreas Matsson gick vidare till bandet Sweet Chariots, ett antal soloskivor och har skrivit mängder med musik till andra artister. Fredrik Norberg valde en annan väg och blev i stället arkitekt.

– Jag började skolan och såg till att utbilda mig eftersom jag inte gjort det innan. Men för ett och ett halvt år sedan började jag spela igen i ett band som heter Bergen. Det finns tre singlar hittills. Det är jag och några andra gamla indiemusiker.

Det är inga mindre än göteborgsbekanta Daniel Gilbert, trummisen från Popsicle P.A. Wikander, Petur Mogensen från The Motorhomes, Björn Öqvist, och Andreas Johansson.

Popsicle var aldrig de yviga gesternas mästare. Det finns en anledning till att genren ”Shoegaze” heter som den gör, och Popsicle är väl så nära det gått att komma i Sverige.

– Haha, nej, vi var väl inte det. Och det är vi inte nu heller. Men vi försöker väl låta så bra det går i stället. Vi har aldrig varit några showmän, det ligger liksom inte riktigt för någon av oss.

Nervös comeback

På Gröna Lund spelade de redan 18 maj och det var en blandning av nervöst och bekant, enligt Fredrik Norberg.

– Sista halvtimmen innan var det ju skitnervöst. Men sen när man väl stod på scen var det också en bekant känsla som inte var så dramatisk.

Att det blev just Sveriges två stora nöjesfält som agerar scen åt Popsicles återförening kan också tyckas smått apart.

– Ja, ”nöjesparksturnén”... Men det var dom som frågade, så det var väl så enkelt. Det här kom ut ganska sent och festivaler och sådant har väl bokat klart redan kring mars. Men jag vet faktiskt inte. Det var det som stod till buds.

Framåt finns inga speciella planer förutom giget på Nalen.

– Dramatiken kring att spela tillsammans är väl borta så det finns väl ingenting som är omöjligt. Det är föränderligt utefter vad som erbjuds och vad vi känner lust inför. Men det är inte på något sätt så att vi är återförenade som ett arbetande band. Och det är inte aktuellt att skriva något nytt eller så.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter