Kultur & Nöje.

2018-10-26 15:00
Bild: Liseberg
Puffetikett
ETC Göteborg

Guide: Aktiviteter på höstlovet i Göteborg

Dags för höstlov! Är det läskiga, spännande, kreativa aktiviteter som lockar? Eller naturen och läsning? Här är några av de saker du kan hitta på i veckan!

Pirater intar stadsmuseet

Sjöfartsmuseet har stängt för renovering, men de ligger inte på latsidan för det. I stället flyttar de in på Stadsmuseet och låter pirater, pirater och åter pirater ta plats där. Det blir historier om pirater, nutida pirater och inte minst ställer man sig frågan – varför blir folk egentligen pirater?

Var och när: Stadsmuseet, Norra hamngatan 12,  29 oktober–4 november.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Läskig konstvisning

Kolla konst på ett nedsläckt museum, med bara en ficklampa som visar vägen. Läskiga historier om sådant som hänt på museet utlovas. Behöver förbokas, se goteborgskonstmuseum.se för aktuella tider.

Var och när: Göteborgs konstmuseum, 29 oktober – 31 oktober.

Skräck på Liseberg

Det har blivit några år med Lisebergs stora Halloween-satsning nu, det här blir det fjärde året. 2017 slogs besökarrekord och nöjesparken hoppas säkert på rekord i år också. Skräckhus, läskiga miljöer och 39 attraktioner utlovas. Reklamfilmen för året stoppades av Youtube eftersom den var för läskig. Vad det säger återstår att se.

Var och när: Liseberg, hela höstlovsveckan.

Fira mexikanskt

Bild: Eduardo Verdugo/TT

Mexikanska ”de dödas dag”, día de los muertos, är kanske inte riktigt lika känd som halloween. Men stort har det mexikanska firandet också blivit – minnet av de döda är något som firas. Det lagas mat för både levande och döda. På Världskulturmuseet inleds höstlovsveckan med mariachikonsert och dans i mexikansk anda.

Var och när: Världskulturmuseet, 27 oktober, 14:30.

Läskig vetenskap

Universeum satsar även i år på de mörkare och läskigare delarna ur vetenskapens värld. Det blir köttätande växter, pirayor, fladdermöss och slajm i en ryslig mix.

Var och när: Universeum, Södra Vägen 50, extraöppet 27 oktober till 4 november.

Gör film, tryck tröjor eller lär dig ett instrument

Och i ärlighetens namn händer det massor av annat på Blå Stället i Angered som har ett fullsmockat program. Mycket pyssel i olika former, som tröjtryck eller återbruksslöjd, men också möjligheten att lära sig instrument, gå designkollo eller göra en animerad film.

Var och när: Blå Stället, Angereds torg 13, hela vecka 44.

Pumpor i överflöd

Bild: Tom Stromme/TT

Botaniska Trädgården utlovar pumpa-kavalkad. Och med tanken att pumpor inte bara är dekorationer till halloween utan också den grönsak (och mat) som den är. En hel veckas pumpakavalkad blir det, med invigning lördag 27 oktober med verkstad, utställning och besök av en jättepumpa-odlare.

Var och när: Botaniska Trädgården, 27 oktober – 5 november.

Höstlov på däck

Maritiman håller öppet med aktiviteter för stora och små. Det blir slajmpyssel, skattjakter och fartygsvandringar. Lärorika experiment i havslabbet utlovas också.

Var och när: Maritiman, Packhuskajen, 26 oktober – 4 november.

Skoj i skogen

I Slottsskogen blir det sagoläsning, grillning och prat och klappande av djur. Det blir också nyttiga kunskaper om att hitta i skogen och se till så du inte går vilse.

Var och när: Slottsskogen, 29 oktober – 4 november.

Sätt upp en musikal!

Bild: Evan Agostini/TT

En av de mer ambitiösa höstlovsaktiviteterna står antagligen Frölunda kulturhus för – där sätter de nämligen upp en musikal baserad på Netflix-serien ”Stranger Things”. Saga Björklund Jönsson och Hanna Morau från teatergruppen Bataljonen leder arbetet –  en blandning av dans, sång och teater utlovas. Repetitioner 27 oktober – 1 november med premiär 1 november på kvällen. Kulturhuset arrangerar även en mängd annat under lovet, gratisbio, shower, med mera.

Var och när: Frölunda Kulturhus, Stranger Things-musikalen har premiär 1 november klockan 19.

Skräck på bibblan

Lovet kallas ju också för läslov på vissa håll, så då känns det rimligt att Göteborgs stadsbibliotek satsar på aktiviteter. Det gör de också. Du kan bland annat lära dig om zombies, hur man tecknar läskiga monster till böcker, och gå på en smitthärdsklubb.

Var och när: Göteborgs stadsbibliotek, Club Dynamo med tema smitthärd 2 november 18:00–21:00.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar