Kultur & Nöje.

2017-05-29 13:00
En relativt skral kulturvecka i Göteborg bjuder ändå på både death metal och opera – och en minneskväll för Freddie Wadling på Göteborgs stadsmuseum. Bild: Yvonne Åsell/TT
En relativt skral kulturvecka i Göteborg bjuder ändå på både death metal och opera – och en minneskväll för Freddie Wadling på Göteborgs stadsmuseum.

Freddie Wadling hedras på stadsmuseet

Veckan i månadsskiftet maj–juni har ett relativt skralt utbud av kultur och nöje för en stad av Göteborgs vanliga underhållningskaliber. Teatrarna skiftar säsong och går in i sommarvila och konsertscenerna tycks gå på lite sparlåga inför allt som komma skall. Men som tur väl är så är även lägstanivån hög, och den som vill hitta upplevelser eller förströelser ska inte behöva gå lottlös.

Freddie Wadling Déjà Voodoo 

Minneskväll på Göteborgs Stadsmuseum för att hedra Freddie Wadling. I samband med att utställningen Freddie Wadlings kabinett öppnar samlas flera av hans närmsta kollegor för att tolka och hylla. På scen står bland annat Slowgold, Anna von Hausswolff, Carl Abrahamsson, Ebbot och Chips Kiesby & Henryk Lipp

NÄR: 2 juni

VAR: Göteborgs stadsmuseum

Opeth 

Det svenska progressiva death metal-bandet har varit en kraft inom genren i nära 30 år. Många medlemmar har kommit och gått, men jazzinfluenserna och de klassiska gitarrerna har bestått. Opeth har spelat på allt från Wembley i London till Operahuset i Sydney.

NÄR: 2 juni

VAR: Liseberg, stora scenen


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Trollflöjten

Sista chansen att se Göteborgsoperans variant av Wolfgang Amadeus Mozarts ”Trollflöjten” som fått strålande recensioner. En klassisk opera i två akter. Här på svenska med översättning av Rikard Bergqvist som även regisserat. Libretto av Emanuel Schikanedert.

NÄR: 1 april–3 juni

VAR: Göteborgsoperan

Kent Klich

Fotoutställningen ”Gaza Works” tar ett samlat grepp kring Kent Klichs mångåriga engagemang i Gaza. Här visas serierna Gaza Photo Album, Killing Time och Black Friday, samt ett helt nytt arbete om Gaza International Airport.

Kent Klich är född 1952 i Sverige och bor i Danmark. Han har studerat fotografi vid International Center of Photography i New York.

NÄR: 3 juni–17 september

VAR: Hasselblad center

Podcastfredag på Ståuppklubben

Den sista av de fyra podcastfredagarna bjuder på humorgruppen Specialisterna som består av komikerna Anton Magnusson, Albin Olsson och Simon Gärdenfors. Den här gången spelar de in inför och ihop med livepubliken på Henriksberg.

NÄR: 2 juni

VAR: Henriksberg

Göteborg Balkan Festival 

För femte året i rad arrangeras Göteborg balkan festival med mängder av aktiviteter, konserter, workshops och DJ:s. på Musikens Hus och Café Hängmattan. På scen bland annat Dj Stonoga, Shemso, Samir & Minur Och Rundek Cargo trio.

NÄR: 1–4 juni

VAR: Musikens hus

Nano 

Folkets vinnare i årets Melodifestival, sett till antalet röster, med låten ”Hold on”. Vad han mer fyller upp med återstår att se, men första singeln släpptes tydligen 2015. Nano Omar är uppvuxen i Botkyrka. Att han tidigare suttit i fängelse blev mumma för kvällspressen när det var mellodags.

NÄR: 4 juni

VAR: Liseberg, stora scenen

Göteborgs födelse

Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammar Stadsmuseet stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de allra första göteborgarna.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

Examensutställning HDK 2017 

Avgångsstudenterna från HDK ställer ut på Fixfabriken i Majorna. 54 studenter från kandidatprogrammen Keramikkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä, Smyckekonst, Textilkonst och Textil–Kropp–Rum samt från mastersprogrammen i Konsthantverk och -Tillämpad konst och formgivning visar upp sina alster.

NÄR: 26 maj–4 juni

VAR: Fixfabriken

Rembrandts Batavernas trohetsed 

Från och med den 31 maj visas Rembrandts klassiska mästerverk Batavernas trohetsed till Claudius Civilis på Göteborgs konstmuseum. Den sex kvadratmeter stora målningen är ett av den holländske 1600-talsmästarens mest uppmärksammade och största verk. Den presenteras här tillsammans med en handfull andra målningar från holländsk guldålder samt ett urval ur Göteborgs konstmuseums stora samling med Rembrandtgrafik.

NÄR: 31 maj–29 april

VAR: Göteborgs konstmuseum

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1 000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

The tiny festival

The tiny festival of contemporary performative arts 2017 på Teater Trixter bjuder på performance, musik, levande konst, koreografi och videoverk av ett tjugotal lokala Göteborgskonstnärer.

NÄR: 3 juni

VAR: Teater Trixter

La Traviata 

Opera i tre akter av Giuseppe Verdi. Trots att ”La Traviata” skrevs 1853 provocerar historien om Violetta, som lever ett vilt och dekadent liv som lyxprostituerad i samhällets innekretsar, än i dag. Musiken och historien, med sitt direkta tilltal, har gjort operan till en av de mest kända. Historien om Violetta kommer efter Alexandre Dumas pjäs ”Kamelia-damen”.

NÄR: 6 maj–4 jun

VAR: Göteborgsoperan

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter