Tre frågor.

2020-06-23 09:05
Bild: Privat
Puffetikett
ETC Göteborg

”Fokus är på hållbarhet”

Björn Westerlund på Röda Sten: sommarverkstan som roddar konstnärligt skapande för de yngre, och ännu yngre, under sommaren lång nere under brofästet.

Ni kör på som vanligt denna sommar?

– Vi kör på med sommaraktiviteter, men ingenting är ju direkt som vanligt. Exakt vad som är sagt kring våra programaktiviteter inne i konsthallen är jag inte 100 uppdaterad på, men barn- och ungdomsverksamheten har vi anpassat efter rådande rekommendationer.

Hur blir det annorlunda i år då?

– Vi kör max tio deltagare, väl utspridda. Här finns handsprit, desinfektionsspray, handskar och de flesta aktiviteterna sker ute i det fria. Tanken är att man håller avstånd. Det är forfarande tanken att man bara ska kunna titta ner här och vara med. Skulle det komma för många så får man gå runt och titta lite på utställningen så länge, eller ta en glass. De grejerna vi gör kanske inte heller tar tre timmar utan är lite kortare så vi kan nå så många som möjligt. Det har inte riktigt kommit igång än då det precis varit skolavslutningar och sådär. Så vi har inte behövt neka någon än i alla fall.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad har ni för aktiviteter planerade?

– Vi har ju för barn från 3 år tre dagar i veckan, och för ungdomar mellan 12–25 en dag i veckan. Just nu kör vi cyanotypi, som är fotografering utan kamera. Det är något som många inte känner till.  Vi använder kemikalier och solen för att göra väldigt vackra och blå bilder. Rent allmänt kör vi olika teman varje vecka. Fokuset är på hållbarhet vill vi gärna ha sagt. De konstnärer vi har på utställningen jobbar mycket med ekologi, hållbarhet, kretslopp och vi på sommarverkstan också. Vi har liksom inte köpt massa prylar utan gör egen kol, jobbar mycket med skräp med mera. Jag har byggt en fånig papperskorg som ser ut som drake som de går och matar. Vi gör fröbomber som man kan sätta lite färg på stan. Vi jobbar med skuggor också. Hållbarhet och ... skriv inte snålhet, men: gräv där du står. 

”Ung och skapande”

När: För ungdomar onsdagar. För barn torsdagar, lördagar och söndag hela sommaren lång.

Var: Röda Sten konsthall