Kultur & Nöje.

2017-11-21 13:58
Theresa Traore Dahlbergs ”Ouaga girls” handlar om unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Foto: Momomento Film
Theresa Traore Dahlbergs ”Ouaga girls” handlar om unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Engagerad filmfestival på stadens biodukar

När Filmfestival för mänskliga rättigheter intar stadens biografer visas filmer om hat och diskriminering, men också om ljus och engagemang. I år firar MRF 15 år – och att intresset för mänskliga rättigheter växer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Festivalarrangören Karin Frennemo är lättad över att EU-toppmötet är över när Filmfestivalen för mänskliga rättigheter drar i gång. Själv minns hon stämningen på gatorna under toppmötet 2001. I år är läget betydligt lugnare. Intresset kring frågorna som EU-politikerna samlats kring är däremot hetare än någonsin, inte minst bland de som inte bjudits in till toppmötet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Ungdomar över huvud taget är engagerade i rättvisa, många har fördomar om att de skulle tycka att det är tråkigt, men de är väldigt engagerade. Rent samhällsklimatmässigt har det också hänt mycket. Folk tar mänskliga rättigheter på stort allvar i dag, säger hon.

”Väck mig när ni vaknat” följer Silvana Imam från våren 2014 fram till i dag och och hennes genombrott som artist, om rollen som förebild och samtidigt hennes egna och samhällets förväntningar. Foto: Mantaray Film
”Väck mig när ni vaknat” följer Silvana Imam från våren 2014 fram till i dag och och hennes genombrott som artist, om rollen som förebild och samtidigt hennes egna och samhällets förväntningar.

I år presenterar MRF, tidigare Antirasistiska filmdagar (ARF) ett antal produktioner på flera teman. Speciellt fokus ligger på samernas situation som lyfts i filmen ”Sameblod”, regisserad av Amanda Kernell. Hbtq och rasism är andra frågor som man valt att lägga extra vikt vid, men starkast tror Karin Frennemo att göteborgarna kommer att beröras av filmerna om hat.

– Det har att göra med det hårdnade klimatet. Samtidigt som hatet på nätet förekommer i allt fler sammanhang har det fått otroligt många personer, föreningar och organisationer att engagera sig. Det är en dubbel känsla.

Samtal om hatet

På samma tema visas Manal Masris långfilmsdebut ”Brev till en seriemördare”, en dokumentärfilm om gängrelaterat våld och hämnduppgörelser.

– I samband med visningen kommer forskare och personer som själva varit utsatta för hatbrott att medverka i ett samtal. Vi kommer även att visa filmen om Silvana Imam, ”Väck mig när ni vaknat”. Då är också West Prides ordförande Tasso Stafilidis på plats.

I Göteborg räknar man med 4 000 besökare och Karin Frennemo uppskattar att publiken har tredubblats sedan starten 2002. Utöver själva festivalen firar MRF nämligen 15-årsjubileum.

– Vi har vuxit men även spridit oss till nya städer och får förfrågningar om att medverka på skolor som planerar teman utifrån filmerna vi visar, berättar hon.

Unga vuxna målgruppen

Trots att många av de som bjudits in är organisationer som arbetar inom området mänskliga rättigheter vill Karin Frennemo betona att MRF i första hand riktar sig till ungdomar och unga vuxna.

– Det är de som är framtiden helt enkelt! Vi tycker att det är jätteviktigt att ta målgruppen unga på allvar, att de blir inspirerade av organisationerna de möter och kanske själva vill förändra något.

Pågår fram till fredag

För den som vill lära sig mer om mänskliga rättigheter eller få perspektiv på sin tillvaro pågår filmfestivalen fram till fredag. Huvudbiograf är Bergakungen men även Kulturhuset Blå stället i Angered, Kortedala Bibliotek och Frölunda kulturhus erbjuder sammanlagt 40 visningar. Kostnadsfria biljetter bokas på MRFs hemsida.