Kultur & Nöje.

2017-09-13 13:57
”Oh captain my captain”. Ebbot Lundberg sätter på sig kaptensmössan och tar emot musikgäster i nya programmet Ebbots ark på söndagar i SVT.  Foto: Janne Danielsson / SVT
”Oh captain my captain”. Ebbot Lundberg sätter på sig kaptensmössan och tar emot musikgäster i nya programmet Ebbots ark på söndagar i SVT.

Ebbot lättar ankar

Ebbot Lundberg tar med celebra musikerkollegor och drar till havs. Det är grundtanken i SVT:s nya program Ebbots ark med premiär på söndag.

– Det är ju en gubbvarning naturligtvis, säger Ebbot om programledarrollen.

Han började som stökig frontman i Union carbide production, nästan lika kända för sin provokativa image och kaosartade framträdanden som för musiken. Soundtrack of our lives som följde var väl lite mer städat och den då ständigt kaftanklädde Ebbot Lundberg rätt mycket mjukare i framtoningen. Genom åren har den där makalösa rösten och egensinniga personligheten i stället gjort honom rätt folkkär, men steget till att bli programledare i SVT var ändå inte helt väntat. Ebbot själv vet inte riktigt hur det känns att axla en sådan roll.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det kan jag inte riktigt svara på. Det är ju en gubbvarning naturligtvis, att hamna i det här och helt plötsligt dyka upp i massa andra sammanhang. Det beror också på att man vill ha lite variation i livet, så det är ju inget konstigt med det. Men jag har ändå tänkt på det rätt mycket. Jaha, nu blev jag programledare  ... Okej, säger Ebbot Lundberg.

Det var mer formatet än själva rollen att programleda som fick honom att nappa på programserien.

– Att åka båt i Bohuslän har alltid varit min turnédröm. Och nu kom en förfrågan om att ha ett program, fast jag var väl inte så jättesugen först. Men så kom jag på att vi kan ju ha det på en båt och ta den här rutten. Då fick jag ett annat perspektiv på det. Och det föll i god jord både hos produktionsbolaget och SVT, så det var ju inte fel. Det blev väldigt bra faktiskt tycker jag själv.

Personlig touch

I Ebbots ark åker kaptenen själv runt med inbjudna gäster i den västsvenska skärgården på skutan TS Westkust. Med sig har varje gäst en låt som betytt mycket för dem i livet och tillsammans tolkar de sedan den utvalda låten efter att Ebbot intervjuat dem.

Ane Brun och Miriam Bryant är två av gästerna på arken. Foto: SVT
Ane Brun och Miriam Bryant är två av gästerna på arken.

– Ja, alltså jag ställer ju frågor runt låten de har valt ut. De har valt ut en låt vardera som har betytt väldigt mycket för dem i livet. Ofta är det låtar de hört som barn. Eller så där skämslåtar som är det sista man kunde ana att de skulle göra.

Mer som fria samtal alltså. På pappret låter blandningen av musik och lite soft häng som en blandning av Pluras kök och Så mycket bättre.

– Ja, men om du tar bort det här med att tugga mat och hålla på och snacka mat. Men alla är ju musikprogram, även som Jills veranda. Men i och med att vi är på havet och jag fick min egen personliga touch på det så känns det bra. Annars hade det varit ganska ointressant för mig.

Har sitt eget band med sig

Att ta det hela till havs var alltså Ebbots egna idé, och att idén gick igenom var det som fick honom att tacka ja.

– Ja, och att jag skulle ha med mig mitt eget band också, så att allting lät bra. Det kan ju bli väldigt lökigt och stelt annars, säger han med ett skratt.

Förutom den personliga låten som gästerna har med, så blir det i varje program en avslutningslåt som Ebbot själv har valt ut.

– I verkligheten hade vi långa avslutningskonserter, men det fick vi ju inte med allt av. Så det blir en låt som jag har plockat ut och som folk känner igen.

Första säsongen innehåller fem avsnitt, och om det blir mer sedan är det ingen som vet än.

– Nej, ja, nej. Jag har inga -sådana planer. Jag håller på med min nya platta. Jag känner att jag måste få ut lite mer. Vi får se om det blir en säsong till. Det beror på om jag kan få till det så det inte krockar med något annat. Då gör jag det gärna, avslutar Ebbot Lundberg.

Ebbots ark

Sänds i fem avsnitt på SVT, med start söndag. Programmet har spelats in på Brännö, Donsö, Åstol, Marstrand, Smögen och Käringön.

Medverkar gör: Veronica Maggio, Annika Norlin, Per Andersson, Kapten Röd, Emil- ”Loney Dear” Svanängen,- -Miriam Bryant, Robert -Hurula, Ane Brun, Tommy Körberg, Loreen, Adam -Pålsson, Joy M’Batha, Lasse Holm, Rebecca & Fiona och Ola Salo.