Kultur & Nöje.

2020-05-02 18:36
  • Slowgold hör till de som ska uppträda. Foto: Christian Egefur
    Slowgold hör till de som ska uppträda.
  • Det gör även Ebbot Lundberg. Foto: Claudio Bresciani / TT
    Det gör även Ebbot Lundberg.
  • Kapten Röd spelar. Foto: Pressbild
    Kapten Röd spelar.
  • Foton: Hossein Salmanzadeh/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Digital festival för Musikens hus på ETC Göteborg

På lördag är det Musikens hus och Café Hängmattans tur att ta konserterna till vardagsrummet när publiken inte längre kan komma till dem. Ebbot, Kapten Röd, Slowgold med flera kommer att streamas på ETC Göteborgs Facebooksida.

Musikens hus och Café Hängmattan är egentligen samma sak, men olika rum i samma byggnad där det ena är kafé och restaurang med en mindre scen och det andra är en större scen och en bar. Det där spelar inte jättestor roll just nu ändå, då all verksamhet är helt igenbommad.

– Det rasade ihop som ett korthus. Vi hade två och en halv månad fullbokat här då vi skulle dra in pengar till löner, semesterersättningar och förhoppningsvis även buffra lite, berättar Lasse Arvidsson i Musikens hus ledningsgrupp.

Personalen som vanligtvis anställs på säsong brukar ha jobb fram till sommaren, då kulturhuset ändå håller stängt, fick sluta i förtid och uppsöka Arbetsförmedlingen istället. Ändå är det just personalen som ligger bakom lördagens festival.

– De ville göra det här för att stötta verksamheten. Vi är ju en del av det fria kulturlivet så vi har inga som helst marginaler. Men det är lika tufft för alla, och på sätt och vis är vi ganska lyckligt lottade som har ett stort nätverk av artister som stödjer oss i alla fall.

Och det är inget dåligt stöd de får. Samtliga artister ställer upp gratis och Lasse Arvidsson hoppas att publiken kommer att swisha en valfri slant som ”inträde” för att stötta de med.

Musikens hus och Café Hängmattan drivs i kooperativ regi. I vanliga fall är det konserter flera gånger i veckan på stora och lilla scenen, ett 70-tal band repar i lokalerna på våningarna ovanför och kulturhuset har en uttalad grön prägel med bland annat vegetarisk mat och solceller på taket som genererar ungefär 50 procent av elen. De har stöd av Statens Kulturråd och Göteborgs Kulturnämnd, men bidragen står bara för ungefär 10 procent av verksamheten.

– Vi är ju något av en plantskola för ”up and coming-artister”, men har även en hel del större akter som spelar här. Det är mycket världs- och folkmusik och sådant som kanske inte är helt mainstream. Men på senare tid har det även blivit mycket rock 'n' roll. Det kan hända lite vad som helst här nere.

Samtliga artister på lördagens digitala festival har egen anknytning till Musikens hus.

– Jag har personligen inte varit med och plockat fram artisterna. Men det är ju jäkligt kul att Björn, Kapten Röd, ställer upp och ville vara med. Vi har en lång relation med honom här. Amanda, Slowgold, har både jobbat och haft replokal här. Hon är alltid sprudlande och glad. Ebbot har också en lång historia med Musikens hus. Han ska väl upp och sjunga ihop med annan kille som känner honom, som också jobbat här. Även Matilda Brinck har varit hos oss och är en underbar sångare. Det har blivit en väldigt bra blandning tycker jag.

Spana in festivalen på ETC Göteborgs Facebooksida från 19 på lördag.

Digital festival

Live från Musikens hus lördag klockan 19.00.
Streamas från ETC Göteborgs Facebooksida eller Musikens hus egna dito.

På scen:
Ebbot & Mcfaul

Kapten Röd

Slowgold

Andreas Chadien

Berg & Bedragare
Dan Viktor

Kvasar

Långfinger
Mathilda Brink

Orkan
Philip Fritz & Republiken