Kultur & Nöje.

2021-04-26 08:24
 • Systrarna Maja och Agnes Wiberg var två av rätt få som tog sig till Konstmuseets första återöppningsdag. Bild: Christian Egefur
  Systrarna Maja och Agnes Wiberg var två av rätt få som tog sig till Konstmuseets första återöppningsdag.
 • Patrik Steorn, konstmuseichef tyckte det var bra med en mjukstart. Bild: Christian Egefur
  Patrik Steorn, konstmuseichef tyckte det var bra med en mjukstart.
 • Liv Stoltz, utställningsintendent på Konsthallen. Bild: Christian Egefur
  Liv Stoltz, utställningsintendent på Konsthallen.
 • I tisdags öppnade stadens museer äntligen upp igen.  Bild: Christian Egefur
  I tisdags öppnade stadens museer äntligen upp igen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Äntligen öppet

I tisdags återöppnades flera av stadens museum, utan att direkt slå på stora trumman kring det. Trots nyheter och återinvigningar i programmen så var det minst sagt försiktigt med publik.

Den som väntade sig ringlande köer eller dans på gatorna när stadens museum återöppnade i tisdags blev nog besviken. Men just av anledningen att undvika eventuella folkmassor så förlades tidpunkten på en vardag, och först samma dag skickades informationen ut till media.

– Det är skönt med lite mjukstart, men snart lär det väl vara fullt i salarna igen, säger Patrik Steorn, Konstmuseets chef, i en av de stora salarna på andra våningen i museet uppe vid Götaplatsen.

Han berättar att en stambesökare var på plats tio minuter innan öppning redan, och sedan ungefär 20 personer till fram till eftermiddagen när ETC Göteborg besöker. När dagen var slut hade 45 personer tittat in. Under just nu rådande restriktioner får det vistas max 150 personer i hela huset.

Utställningen förlängd

Utställningen ”Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump” öppnade kort innan museet stängde för fem månader sedan. Den drog mycket folk då, och har blivit förlängd fram till 16 maj. Patrik Steorn anar att många kommer passa på att hinna se den.

Nere i Stenahallen var det denna dag invigning av en utställning med 2020 års mottagare av Sten A Olssons Kulturstipendium inom bild och form. Carl Hammoud, Hanna Järlehed och Martin Solymar visas upp, och dit hade Maja och Agnes Wiberg hittat, relativt ensamma i salarna.

– Jag blev informerad av min syster att det var premiär idag, så då var jag tvungen att följa med hit, säger Maja Wiberg.

– Det har ju varit stängt så länge, så det var skönt att äntligen få komma hit och få lite inspiration. Det är en väldig frihet och lättnad att få uppleva lite konst igen, fortsätter Agnes Wiberg.

Hoppas på fler besökare

På andra sidan trappen vid Götaplatsen hade Konsthallen invigning av sydafrikanske konstnären Kemang Wa Lehuleres första skandinaviska soloutställning. Sammanlagt besökte tio personer den under dagen, men utställningsintendent Liv Stoltz hoppas på fler framåt.

- Vi hade kanske hoppats på några fler, men det kommer. Lehulere är en fantastisk  konstnär som arbetar med den sydafrikanska historien, med många olika material. Det är en omfattande presentation av hans konstnärskap och besökare får möta installationer, skulpturala objekt av gamla skolbänkar och en stor detaljerad väggteckning i krita som Wa Lehulere gjort på plats, berättar hon.

”Bring Back Lost Love” som utställningen heter finns kvar tills 15 augusti, så även där finns gott om tid för publiken att hinna se den.

Längre ner längst Avenyn hade Röhsska 15 besökare under sitt nyöppnande. Men deras nya basutställning ”1700-talets former” har invigning först på lördag. Stadsmuseet lockade cirka 20 personer.