Mötet.

2019-07-11 10:22
Bild: Sony Music
Puffetikett
ETC Göteborg

Albin Lee Meldau: Jag behövde ett break från Göteborg

Albin Lee Meldau flyttade från hemstaden Göteborg för att ta sig ur destruktiva mönster. I helgen återvänder han för att göra en akustisk spelning på Brännö

 

Det var i januari som musikern Albin Lee Meldau kom ut som alkoholist och narkoman. För musikjournalisten Jan Gradvall berättade han öppenhjärtigt om hur han rökt hasch varje dag sedan tidiga tonåren och att han kämpade mot en långt gången alkoholism. Strax innan intervjun hade han varit inlagd på behandlingshem – men idag mår han betydligt bättre.

– Jag mår dunderbra. Eller vem fan mår dunderbra, haha. Jag mår förhållandevis bra jämfört med hur jag mådde då. Det går åt rätt håll och jag har lyckats hålla mig nykter, säger Albin Lee Meldau.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För att hitta mer hållbara levnadsvanor var han tvungen att byta miljö. För några månader sedan lämnade han därför lägenheten vid Chapmans torg och flyttade till Stockholm. I hemstaden var det för svårt för honom att bryta sina destruktiva mönster och hålla sig nykter när vänner söp vidare som vanligt.

– Jag behövde ett break från Göteborg. Komma bort från vattenhålen som alltid funnits där. Det var därför jag stack. Det är inget fel på Göteborg, men i sfären jag växte upp i är det liksom, att vara nykter är som att vara den enda dronten, säger han.

Musik från tidig ålder

Albin Lee Meldau växte upp i Åsa och på Masthugget, med en mamma som var musiklärare och pappa som var musiker. Efter att ha försörjt sig som gatumusikant och varit en del av soulbandet Magnolia slog han igenom på egna ben med låten ”Lou Lou” år 2016. Den strömmades flitigt på Spotify och ledde till att han fick skivkontrakt. Två år senare släppte han sitt debutalbum och samma år blev han känd för en bredare allmänhet när han deltog i tv-programmet ”Så mycket bättre”.

Med debutskivan och låtarna från tv-­programmet ger han sig nu ut på sommarturné. Den ska ta honom från Kulturens hus i Luleå till Stora torget i Malmö. På söndag gör han en akustisk spelning bland segelbåtarna och fiskenäten på Brännö varv. Han är affischnamn för visfestivalen som återuppstår efter ett mångårigt avbrott. Publiken kan vänta sig en intim spelning med bara sång och gitarr.

– Jag kände att det var läge för det. Jag gör ganska många akustiska spelningar och jag tänkte att det skulle passa bra på Brännö. Det blir lite fler visor än vanligt, säger han.

Gillar små spelningar

Även om han stått på betydligt större scener tycker han om att spela inför små publiker. Han tycker att det är lite läskigare att spela helt själv eftersom det inte finns några bandkompisar som kan rädda honom om han får en hostattack eller börjar sjunga fel vers. På Brännö blir det troligtvis en del bekanta ansikten i publiken, men det är Albin Lee Meldau van vid.

– Jag har spelat i tolv år nu och jag tror morsan var på de 400 första giggen. Det har nog bara hänt ett fåtal gånger att jag spelat i Sverige utan att någon jag känner varit där, säger han.

Han ser fram emot att turnera i Sverige eftersom han gjort flera slitiga turnéer i England och USA. Under utlandsturnéerna har han ibland haft tre spelningar om dagen, eftersom han mellan de ordinarie konserterna gjort gratis­spelningar på olika branschkontor. I USA är det dessutom många timmars bilresor mellan spelställena. De svenska turnéerna brukar ha ett helt annat tempo.

– Här är det mer att vi åker till typ stads­hotellet i Arvika och så har vi det mysigt. När vi är färdiga åker vi vidare med tåg. Det är underbart lugnt och skönt. Efter spelningarna är man ledig och kan gå till Pressbyrån och käka korv.

Svensk skiva på väg

Efter sommarturnén ser han fram emot att släppa sin andra platta. Låtarna på debut­skivan handlar om gamla kärlekshistorier och händelser som inträffade för många år sedan. Nu längtar han efter att släppa låtar som speglar den plats han är på just nu i livet. Den här gången blir låttexterna på svenska och handlar om de senaste årens turnéliv och hur han till slut började ta sin alkoholism på allvar.

– Låtarna är verkligen min dagbok och jag försöker porträttera verkligheten så att så många som möjligt ska förstå. Nu finns det bara två vägar att gå – totalt magplask eller toksuccé, säger han.

Även om det blir stor succé så vill Albin Lee Meldau fortsätta varva stora spelningar med intima konserter på värdshus och skärgårdskrogar.

– Ingen spelning är för fin eller ful för mig. Det är bara en ära om folk vill lyssna på mig. Egentligen hade jag velat fortsätta spela på gatan också men nu kanske det skulle bli kaos om jag gör det.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Albin Lee Meldau

Ålder: 31.

Uppvuxen: Göteborg.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Släppte låten ”Lou Lou” 2016 som strömmades flitigt på Spotify och ledde till att han fick skivkontrakt med bolaget Astralwerks. Två år senare blev han känd för en bredare allmänhet när han deltog i tv-programmet ”Så mycket bättre”. 2018 släppte han sitt debutalbum ”About You”.

Aktuell: Gör en akustisk spelning på Brännö varv visfestival på söndag.