Krönika. Gert Gelotte.

2021-03-09 10:55
Puffetikett
ETC Göteborg

Samma chock som förra året – det blir kallt, livsfarligt kallt

Det är samma visa varje år. Plötsligt blir det kallt, plötsligt tänker någon: Herregud det går hemlösa på gatorna. Någon kan frysa ihjäl. Vi måste göra något.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En morgon, ganska nyligen, hände det som brukar hända varje vinter i Göteborg. Termometern utanför fönstret hade krupit under minus tio grader. Samtidigt med köldknäppen hände något annat, som också händer varje vinter i Göteborg.

Via media fick vi veta att hemlösa fryser på gatorna i Göteborg. Utan tak över huvudet håller de värmen hjälpligt genom att gå hela natten.

Det är samma visa varje år. Plötsligt blir det kallt, plötsligt tänker någon: Herregud det går hemlösa på gatorna. Någon kan frysa ihjäl. Vi måste göra något.

Så kyrkor paniköppnades. Efteråt, när temperaturen krupit tillbaka upp över nollstrecket, konstaterades att det funnits plats för alla. Det gick nästan att höra den djupa sucken av lättnad. Ingen frös ihjäl den här gången heller. Halleluja!

Alltså inga problem?

Jo, verkligen. Att hemlösa räddas till livet i Göteborg genom att de erbjuds att övernatta i kyrkbänkar eller på kyrkgolv är ingen värdig lösning. Att det händer år ut och år in visar hur tydligt som helst att Göteborgs stad inte tar ansvar. Rättare sagt: Vägrar ta ansvar. För det finns bättre sätt att hantera hemlöshet på vintern.

Hamburg gör det. På Hamburgs hemsida finns utförlig information om stadens vinternödprogram. Såhär inleds informationen. Min översättning:

”För att skydda från förfrysning under kalla nätter ställer Hamburg från 1 november 2020 till 31 mars 2021 extra sovplatser till förfogande i sovsalar för hemlösa män och kvinnor. Övernattningsplatserna får användas anonymt och kostar ingenting.”

Efter inledningen följer detaljerad information om var sovplatserna finns och vilken ytterligare hjälp hemlösa erbjuds i Hamburg.

Det finns inga regler om hur kallt det måste vara, som Göteborg hade häromåret innan kyrkportarna öppnades. Det finns inget tak för hur många som kan erbjudas plats under tak och inga bestämmelser om vilka som har rätt att få sova inomhus och vilka som inte har det.

Alla som befinner sig i Hamburg under vintern och inte har någon stans att ta vägen garanteras en sovplats inomhus. I vinter innebär det att Hamburg håller drygt 1 000 sovplatser i beredskap, däribland enkelrum i sovcontainrar för hemlösa i riskgrupper för Covid 19.

Kan Hamburg så kan Göteborg och Göteborg skulle klara uppgiften med en bråkdel av de sovplatser Hamburg garanterar.

Häromåret förslog jag i ett så kallat Göteborgsförslag (medborgarinitiativ) att Göteborg skulle anta en tak över huvudet-garanti året om.

Förslaget gick till Social resursnämnd för behandling där något närmast osannolikt inträffade. Det kan inte vara ofta samtliga partier i Göteborg, från vänster till höger är så rörande eniga som de var i sitt enhälliga nej. Göteborg behöver ingen tak över huvudet-garanti eftersom vi har Socialtjänstlagen. Dessutom skulle en tak över huvudet-garanti riskera att bli för dyr.

Jo, ni läser rätt. Garantin behövdes inte men riskerade att bli för dyr. Hur då, har jag funderat över sedan dess.

Men skam den som ger sig. I år förslår jag en Tak över huvudet-garanti som begränsas till vintermånaderna. Förslaget ligger bland övriga Göteborgsförslag på stadens hemsida. Tycker ni det är ett bra förslag så kan ni stödrösta på det. Förslaget har passerat nödvändiga 200 röster med råge, men ju fler som stöder det desto bättre.

Självklart är en tak över huvudet-garanti ingen lösning på hemlösheten. För det behövs bostäder. Men låt oss inte falla i fällan att låta bli att göra det vi kan göra nu medan vi pratar om vad vi borde göra sen.

En säng i ett provisoriskt härbärge är klart bättre än en filt på ett kyrkgolv. Svårare behöver politik inte göras.

Se det gärna såhär.

Antingen är det sant att hemlösa i Göteborg inte får plats inomhus när det blir vinter och kallt. Då behövs en tak över huvudet-garanti, så vi slipper fler vintrar då människor räddas till livet genom paniköppnade kyrkor.

Eller också är den akuta hemlösheten ett missförstånd. Det finns plats för alla. Socialtjänstlagen räcker åt alla. Då är det ingen risk att en tak över huvudet-garanti blir för dyr.

Men jag vet att garantin behövs. Så här skrev en vän som arbetar med hemlösheten till mig när kölden så överraskande drabbade Göteborg:

”Vad gör man när vi varje dag möter människor med köldskador och förfrusna händer och fötter. Människor som inte vågat sova på flera nätter för att de riskerar att förfrysa och dö. Det är rent för djävligt att det är så här. Ett fullkomligt misslyckande vad gäller bostadspolitik, integration och missbruksvård. De här är problem som vi människor skapat alltså kan vi göra något åt dem om vi bara vill och hjälps åt. Vi pratar om människor som riskerar att frysa ihjäl 2021 i Göteborg. Alla som kan måste hjälpas åt nu och lösa den akuta situationen. Men kom ihåg det kommer en vinter nästa år också.”

Just så. Det kommer en vinter även nästa år och nästa och nästa. Vore det inte bra om vi kunde möta kommande vintrar bättre förberedda, med en ”gemensam planering” som Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson nyligen skrev i ETC Göteborg. Hmm, gemensam planering. Alltså en tak över huvudet-garanti. Bra idé, eller hur?

Plus & minus

Plus: Försäkringskassan antyder självkritik. Ser över sin för­valtning av sjuk­försäkringen.

Minus: Inte ens kvotflyktingar går säkra när Moderaterna bjuder ikapp med Sverige­demokraterna.

Gert Gelotte
Gert Gelotte 

Socialliberal skribent med fokus på allas lika värde.