Krönika. Frida Röhl.

2020-06-30 06:34
Puffetikett
ETC Göteborg

Jag tror inte på spöken – ändå har jag uppenbarligen sett ett

”Ibland händer det otänkbara. Och jag söker febrilt efter förklaringar som på något vis gör att jag kan försonas med att det har hänt. Som om det blir bättre att ha Donald Trump vid makten om jag förstår varför.”

Det finns två äldre damer jag känner som har sett ett flygande tefat. Jag vet att det låter osannolikt. Eftersom de inte vill prata om det är det en sån där hemlighet som bara går i tystnad från person till person. De var ute i skogen och plockade bär när plötsligt ett tefat snurrade vid ett träd. Det var väldigt litet så det surrade lätt fram mellan träden.

De såg det bägge två, så det är svårt att hävda att de inbillade sig. Och det finns ju inget som säger att utomjordingar om de finns inte skulle kunna vara pyttesmå.

Själv har jag sett många märkliga saker som jag har svårt att förklara. Märkliga syner i gränslandet mellan sömn och vakenhet. För många år spelade jag på en fattig friteater. Eftersom vi inte hade råd att tillverka egna peruker använde jag en fläta av riktigt hår jag fått av min pappa. En liten märklig present, men den tillhörde en kvinna i min släkt som levt på 1800-talet. Men den passade bra till min roll. Mellan scenerna hade vi så kallade blackar, rummet blev helt svart och det var då jag såg henne stå där framför mig. En kvinna med ett vitt ansikte och ett långt brunt hår. Jag tänkte inte så mycket på det men efter föreställningen frågade jag en kollega vem kvinnan som gått upp på scenen var. Han tittade frågande på mig. Vilken kvinna? Och det var först då jag insåg att det hela var rätt märkligt. Att jag inte heller reagerat på varför en kvinna skulle gått upp på scenen har jag inget svar på. Min kollega blev mer skrämd än mig. För jag tror inte på spöken. Men ändå har jag ju uppenbarligen sett ett.

Dessa märkliga berättelser finns hos nästan alla jag mött. Upplevelser som inte helt går att förklara även om både jag och vänner ibland försöker.

När Trump var på väg mot makten var vi många som skrattade. Så långt kan det ju inte gå! Den här tafsande toupéfarbrorn från skräpteve kunde ju inte en människa vilja rösta på? Det är ju ändå en demokrati, ett civiliserat land. (På senare år, efter dokumentärer som Tiger King är jag benägen att ta tillbaks det sista). Men ändå gled Trump fram som en segrare och jag söker en logik. Hur kan en person som så uppenbart kommer göra det sämre för de flesta vinna ett val? Ju mer jag försöker förklara eller förstå ju mer taffliga blir mina teorier.

Jag vet inte. Jag har ingen aning om hur det gick till.

Men jag har sett honom i TV hålla massa dumma tal och i media skriver de att han är president så det är sant.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ibland händer det otänkbara. Och jag söker febrilt efter förklaringar som på något vis gör att jag kan försonas med att det har hänt. Som om det blir bättre att ha Donald Trump vid makten om jag förstår varför. Eller som någon kanske skulle säga: om jag förstår varför, kan jag förändra det.

Men stämmer det?

Det råder ju inte någon brist på teorier om varför Trump eller andra maktgalna män kommer till makten. Jag har läst många artiklar och andra texter som förklarar. Men i takt med att mängden artiklar och andra informationsflöden ökar så ökar också hans makt.

Jag återvänder till Bertold Brecht och en replik ur Heliga Johanna från slakthusen. Vad vet vi när det vi vet inte får några konsekvenser?

Uppenbarligen leder inte kunskap alltid till förändring. Logiska slutsatser leder inte till att människor blir logiska. För vi är irrationella. Vi kämpar för ett bättre klimat och nätshoppar, vi är för jämlikhet och fryser ut en apart medarbetare, vi går kurser i konflikthantering men vågar inte fråga den smygsupande vänner hur det står till. Ingen avsikt att skuldbelägga någon här. Jag tror bara att det är så vi är. Homo sapiens.

Och kanske såg jag inget spöke. Eftersom spöken inte finns.

Eller så finns det en kunskap långt där framme i framtiden som vet något vi inte vet. Och fantasin, synerna, spökena, de behöver vi för att förstå vad framtiden kan vara.

Det osannolika kan hjälpa oss att bända tanken i riktningar vi inte visste fanns. Istället för att befästa teorier vi redan känner till, kan vi ge oss ut i den skrämmande ovissheten och finna vägar som plötsligt gör det omöjliga möjligt.

I kampen för rättvisa, jämlikhet, hållbarhet måste vi omfamna människans irrationalitet för att kunna segra. Och våga tro. Världen går att förändra. Alla tankar är inte redan tänkta.

Och plötsligt händer det.

Det flygande tefatet surrar fram mellan träden och tittar på oss med frågande ögon. Varför vill ni inte ha vår Gral? Den kommer göra er luft ren, och er natur hel. Ni måste bara tro på oss.

Plus & minus

Plus: Det är sommar och 30 grader

Minus: Det är sommar och 30 grader

Frida Röhl
Frida Röhl 

Skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkteatern.