Krönika. Åsa Gustafsson.

2017-07-18 18:45

Alla dessa idioter

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Dom som styr Göteborg är kompletta idioter!

Det är ingen måtta på ilskan och orden som beskriver föraktet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Jag vet att han tycker så han som säger det, men så tänker jag att om han träffade ”dom som styr Göteborg” så tror jag inte han skulle uttrycka sig så. Eller jo, kanske. För han är arg. Mycket arg. Och besviken. Besviken på att de inte gör som han tycker de ska göra. ”Dom” har fattat fel beslut. Och nu när det beslutet är fattat, så måste de genomföra det, ”hur korkat det än är!”.

Han är förbannad och besviken. Precis som jag kan ha varit förbannad och besviken och tyckt att domarn är en idiot. En komplett idiot, som inte kan klarar av att döma offside när det ÄR OFFSIDE! Men sen träffar jag domarn efter matchen, och då tackar jag henne för en god match. Hon har gjort sitt jobb och jag och mitt lag mitt och vårt jobb.

Men är de idioter? Är de det? Domarna och de som styr Göteborg?

Jag tänker på min pappa. Han har varit med och fattat beslut i sitt uppdrag som socialdemokratisk kommunalpolitiker i en liten småborgerlig småstad i Småland. Beslut som säkert gjort att folk i stugor och omklädningsrum tyckt att han och hans kompanjoner är kompletta idioter. Fast å andra sidan. I en liten stad så finns det stor risk att alla känner alla och lika stor risk att de som inte tycker lika just har spelat match ihop eller bastar efter en träningsrunda i skogen och då tror jag att samtal uppstår. Även om det pyr. Både ur bastuaggregatet och adrenalinpumpen (minns inte vad som tillverkar adrenalinet i denna stund och inte heller var den sitter).

 

"Det syns inte hur mycket information en politiker bär runt på, för allt finns digitalt. Men då syntes det. En jobbväska och en politikerväska. I min pappas fall två cykelväskor."

 

Men i Göteborg, som ju är en bra mycket större stad, fungerar det tyvärr inte så. Ja, såvida inte stan styrs av ett gäng affärskompisar eller grannar som även umgås på fritiden. Men jag upplever inte att det är så. Även om jag råkat springa på “Soffan” en gång. Eller kanske mer hon på mig. Jag befann mig på en plats dit hon skulle om några veckor och hon var där för att bilda sig en uppfattning. Förbereda sig.

Men han är då rakt inte någon idiot. Min pappa alltså. Även om jag kanske tyckt att han fattat idiotiska beslut när jag var liten, men som jag idag kan tycka var helt relevanta. Eller ja, det kan ha att göra med mitt eget beteende som förälder idag, och de ”idiotiska” beslut jag fattar, men ändå.

Men nån idiot var han inte. Eller är, förresten. Men då, när han satt i kommunfullmäktige. Jag minns alla luntor han läste på kvällarna. För att vara förberedd. Alla telefonsamtal, som blockerade telefonen, så vi andra inte kunde ringa och långprata med kompisar. Det var så tydligt då. Med tjocktelefon och tjockinformation. Nu syns det inte på samma sätt. Kan det vara det? Det syns inte hur mycket information en politiker bär runt på, för allt finns digitalt. Men då syntes det. En jobbväska och en politikerväska. I min pappas fall två cykelväskor, det var ju en småstad, men ändå; tunga som bly.

En annan grej som tynger mig är det här med radioskuggan och vad den gör med oss. Och då menar jag riktig radioskugga. Alltså att radiosändningen inte når fram. Sveriges Radios radioutsändning. I mitt liv den viktigaste informations- och bildningskällan. Mitt universitet. Men vad händer med människorna där, dit radion inte når? Vad händer med dem som tvingas lyssna på den kanal som just där har bäst mottagning? Ett riktigt amatörmässigt antagande från min sida säger att där det är dålig mottagning på SR:s kanaler där är risken högre att det vimlar av “sverigevänner”. Jag kan ha fel.

Men jag kan också ha rätt. Det är ju inte för inte jag i de områdena, också flest gånger har utropat (körandes bil, sittandes säkert bakom i princip okrossbart glas); “ni beter er ju som kompletta idioter, och ni är det ju också, fast ni vet inte om det. Än!”. Ja, och så några andra efterföljande, plötsligt påkomna svordomar och kraftuttryck.

Fast det är klart. När det gäller de som fattat beslutet om besluten att utvisa unga ensamkommande till ett land de inte ens satt sin fot i, inte kan göra sig förstådda i vare sig i tal eller skrift eller ens läsa. Där tycker jag att dom som fattat det beslutet är kompletta idioter! Och det står jag för. KOMPLETTA IDIOTER! Hör ni det! Har ni inget civilkurage, era… och så vidare, med mera!

Pil upp:

Blåbären är både plockklara och på gång - gratis, gott och depressionshämmande. 

 

Pil ned:

När till och med stavningshjälpen på datorn föreslår särskrivning - vem i hela världen kan en lita på?

Åsa Gustafsson
Åsa Gustafsson 

Skådespelare, regissör, dramatiker, artist och gråter minst en gång om dagen men är inte mindre intresserad av politik för det.