Klimat.

2018-02-08 13:30
Stora Amundön och resten av Billdals skärgård  blir naturskyddsområde. Foto: Wikipedia
Stora Amundön och resten av Billdals skärgård blir naturskyddsområde.

Naturskyddsområde ska rädda skärgården

Göteborg växer så det knakar. Nu vill politikerna i byggnadsnämnden se till att det inte ska vara för långt till naturen för de boende i den allt större staden. Därför har man nu klubbat ytterligare ett naturskyddsområde.

Det kommer att bli svårare att få tillstånd till att bygga nya hus eller på andra sätt exploatera Stora Amundön och resten av Billdals skärgård. Det har byggnadsnämnden beslutat. Syftet är att säkra tillgången på bra utemiljö nära Göteborgs centrum, men också för att skydda flera känsliga djur och växter. Både Hasselsnoken och Strandpaddan som lever i området är utrotningshotade, och  många fåglar häckar där. Dessutom har området många ålgräsängar, som blir allt mer ovanliga men som fyller en viktig funktion i ekologiska systemet, och många träd som behöver bevaras.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Motverkar mental ohälsa”

Marie Nyberg, miljöplanerare på stadsbyggnadskontoret är glad över att politikerna beslutade att bifalla det nya naturskyddsområdet.

– Vi bildar det här naturskyddsområdet för att skydda den tätortsnära naturen. Det finns höga naturvärden och friluftsvärden här. Dessutom är skog lugnande och motverkar mental ohälsa, så det är väldigt viktigt att vi har tillgång till grönområden i närheten av storstaden, säger hon.

Strandpaddan, en av arterna som lever i reservatet och är utrotningshotad. Foto: Wikipedia
Strandpaddan, en av arterna som lever i reservatet och är utrotningshotad.

I dag är cirka 13 procent av Göteborgs yta naturskyddsområde. Det är större andel än vad både Malmö och Stockholm har. Det nya området blir det 16:e naturskyddsområdet i Göteborg. Området är på 1 100 hektar, motsvarande cirka 1 571 fotbollsplaner. Tills största del består det skyddade området av vatten och kallas därför för ett marint skyddsområde.

Alla partier bakom

Marie Nyberg framhåller att området är väldigt populärt, och att det bara på stora Amundön kommer cirka 73 000 besökare per år.

Beslutet att skydda området togs av samtliga partier. Nämndens ordförande Emmali Jansson (MP), ser fram emot invigningen som sker i vår.

– Det är jättekul att kunna vara med och skydda mer natur. Vi i de rödgröna har lagt pengar på att skapa fler naturskyddsområden och på att kunna sköta dem ordentligt. Det är viktigt, speciellt nu när vi bygger mycket, att se till att det finns grönska både inne i staden och stora områden utanför staden som är lätta att komma till.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter