Klimat.

2018-04-25 09:57
Bild: Göteborgs energi

Bye bye, Big Glenn!

Nu monteras det sista vindkraftverket på Risholmen ner. Big Glenn har inte levererat så mycket el som Göteborg energi väntat sig och därför har elbolaget nu gjort en ekonomisk uppgörelse med leverantören.

ETC Göteborg har tidigare skrivit om att vindkraftverken på Risholmen skulle monteras ner och och nu återstår enbart två verk inom kommunens gränser. Men nu har Göteborg energi beslutat att även plocka ner vindkraftverket Big Glenn som varit i drift sedan 2012. Till en början fungerade verket bra, men den senaste tiden har tekniken krånglat.

– Framför allt de sista tvååren har det varit mycket stillestånd. Då har det varit upprepade serviceinsatser av leverantören, men de har inte resulterat i bättre driftfunktion. Det har inte fungerat så bra som man kan förvänta sig som ägare av ett vindkraftverk, säger Christofer Åslund, enhetschef för systemutveckling på Göteborg energi.

”Inte fått snurr på verket”

Målet var att Big Glenn skulle producera mellan elva och tolv GWh el per år, men de senaste åren har produktionen snarare hamnat kring fyra GWh på ett år.

– Eftersom man inte fått snurr på verket efter service från leverantören så har vi gjort en ekonomisk uppgörelse med dem. I den uppgörelsen så har vi bland annat enats om att vindkraftsverket tas bort under året. Det är vår bedömning att det är den ekonomiskt mest fördelaktiga åtgärden för oss, säger Christofer Åslund.

Anledningen till att Big Glenn inte kan återuppstå på samma plats, men med fungerande teknik, är att markägarna Göteborgs hamn och ST1 har andra planer för området.

Big Glenn uppfördes i ­samband med en planerad satsning på vindkraftverk ute i Hake fjord. Verket på Risholmen är en prototyp av de verk som skulle kunna användas i vindparken i fjorden, men som fick avslag av Mark-och miljödomstolen i slutet av 2014. Vid den tiden var Göteborg energis mål att kunna producera 500 GWh med vindkraft vilket innebär drygt tio procent av Göteborgs totala elanvändning. Men idag är årsproduktionen 70 GWh från de tolv vindkraftverk som nu huvudsakligen finns i Dals-Ed.

– Vi har inget specifikt mål för vindkraft längre. Runt 2010–2011 sjönk priserna ganska drastiskt när det gällde elpris och elcertifikat, alltså intäkterna för vindkraften. I takt med att de föll så reviderade vi våra utbyggnadsplaner. I dagsläget tittar vi mer på annan förnybar elproduktion som till exempel kraftvärme, säger Christofer Åslund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter