Nyheter.

2020-10-09 08:54
”Det skulle vara lönsamt för skattebetalarna och annan kollektivtrafik att avbryta även idag. Du kan fortfarande spara 20 miljarder. Men vi har ju inget stöd för det i kommunfullmäktige. Jag har sträckt ut handen både hit och dit”, säger Martin Wannholt  Bild: Christian Egefur
”Det skulle vara lönsamt för skattebetalarna och annan kollektivtrafik att avbryta även idag. Du kan fortfarande spara 20 miljarder. Men vi har ju inget stöd för det i kommunfullmäktige. Jag har sträckt ut handen både hit och dit”, säger Martin Wannholt
Puffetikett
ETC Göteborg

Wannholt och Demokraterna siktar bortom Västlänken

Nystartade Demokraterna var högst delaktiga till att skapa det de andra partierna kallar ett rörigt parlamentariskt läge. Men ju längre tiden går ju mer verkar paradfrågan om Västlänken överspelad, så vad händer nu?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Martin Wannholt och hans nystartade parti Demokraterna kom som ett yrväder en valdag i september. Även på inledande fråga om hur han skulle summera mandatperioden så här långt så väljer han ett grepp som sticker ut.

– Jag vill summera att vi har en stad, Sveriges bästa i mitt tycke, som är i fritt fall. Vi saknar politisk styrning, saknar politisk ledning och saknar krav på välbetalda tjänstemän för att göra det jobb som välfärden förväntar sig.

Få hade väntat sig att det nya partiet skulle locka 17 procent av rösterna 2018. Men ett hårt tryck på motståndet mot Västlänken fick gehör. Att de skulle vara något enfrågeparti vill han dock inte veta av.

– Visst var och är Västlänken viktigt för oss eftersom det är ett så onödigt projekt. Men vad var det vi gick till val på i övrigt? Vi hade ändå Vägvalet innan som ställde upp med den frågan två gånger och fick som mest kring fem procent. Vi har 17.

Frågan om att stoppa det stora tunnelbygget tycks nedtonat, men Martin Wannholt vidhåller att han fortfarande har rätt i sak.

– Det skulle vara lönsamt för skattebetalarna och annan kollektivtrafik att avbryta även idag. Du kan fortfarande spara 20 miljarder. Men vi har ju inget stöd för det i kommunfullmäktige. Jag har sträckt ut handen både hit och dit.

Vill vara pragmatisk

Martin Wannholt återkommer ofta till ordet pragmatisk. Även om Demokraterna ligger till höger i politiken så menar han att de främst siktar på att hitta bästa lösning i varje enskild sakfråga. Och framförallt att förhindra det han kallar slöseri.

– Göteborg är ju en jätterik stad, fortfarande. Det glömmer människor. Vi har visst pengar, vi får bara se till att lägga dem på rätt saker.

Det är därför det kan uppstå samarbeten som från håll kan se märkliga ut. Som när Demokraterna tillsammans med de rödgrönrosa fick Skeppsbron-frågan till återremiss. I korthet handlar det om ett underjordiskt garage med 700 P-platser som planerats.

– Moderaterna och Socialdemokraterna hade bara tänkt köra, och bygga Sveriges absolut dyraste P-platser och dessutom subventionera dem med 700 000 per P-plats till de som skulle köpa bostadsrätt för mellan fem och tio miljoner där.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den frågan ska upp i fullmäktige igen tidigast 15 oktober.

”300 nya poliser”

Trygghetsfrågan har hela vägen varit en annan av grundpelarna för Demokraterna, menar Martin Wannholt.

– Vi gjorde bedömningen inför valet att Göteborg behövde 300 nya poliser. Idag säger Erik Nord (polisområdeschef region Väst, reds. anm.) att de behöver 500 poliser utöver de resurser som finns nu för att stoppa gängkriminaliteten. Vi behöver även stötta upp skola och all annan resursåtgång. Vi har ju pengarna om vi omfördelar och prioriterar ett bättre och jämlikare samhälle.

”Slösats mycket pengar”

Alla de här frågorna berör enligt Martin Wannholt felprioriteringar och fel resurssättning.

– Historiskt har det slösats så mycket pengar på dumheter, om jag får kalla det det. Vi måste bestämma oss för att satsa på det som vi har ett uppdrag att sköta och avstå från andra ”nöjen”.

Förutom till tryggheten vill han att pengarna istället ska läggas på just skola och förskola.

– Det handlar om att ge människor en ärlig livschans. Minst. Det är klart att det kostar fler lärarresurser med så många elever i skolan som har behov av språkträning, och har en jättebacke att komma ikapp. Om man inte ser det så har man ju dömt dem rakt in i famnarna på gängen direkt.

Det parlamentariskt röriga läget ser han främst som en fördel.

  – Vi försöker bygga så gott vi kan på våra kunskapsgrupper och vara pragmatiska. Då hamnar man någonstans i mitten. Så vi tycker ju att vi får ett bra förhandlingsläge. När vi hittar varandra ihop med Alliansen blir det enklare för då blir det majoritet automatiskt om SD stödjer oss passivt i fullmäktige.

”Fruktansvärd budget”

Som största bedrifter från de två åren som gått sedan valet pekar Martin Wannholt ut att de fick stopp på ”linbanehaveriet” som han kallar det. De medverkade också till en återremiss av Allians­ens budget som resulterade i 130 miljoner till till skola och förskola.

– Vi är inte nöjda med det utan tycker Alliansens budget är fruktansvärd. Men det hade inte hänt utan oss.