Nyheter.

2020-03-20 02:43
Stena Line varslade 950 anställda i måndags. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Stena Line varslade 950 anställda i måndags.
Puffetikett
ETC Göteborg

Våg av varsel i coronakrisen

Arbeten varslas på alla fronter i Göteborg som en direkt följd av coronakrisen. Främst berörs hotell- och restaurangbranschen och andra besöksverksamheter.

Stena Line varslade redan i måndags 950 anställda, varav en stor del är i Göteborg, om uppsägning. Varslet omfattar sjöanställda på Stena Lines nio svenskflaggade fartyg samt tjänstemän på samtliga orter där företaget är verksamma. Enligt företagets vd Niclas Mårtensson har de varit extremt exponerade sedan Danmark följt av andra länder börjat stänga sina gränser.

– Passagerarsidan har totalt stannat upp medan vi har en del frakt kvar. Vi har helt enkelt anpassat bolaget nu till de förutsättningar som marknaden har givit oss, säger han till P4 Göteborg.

Sitter i förhandlingar

När varslen träder i kraft går i nuläget inte att säga. Stena Line sitter i förhandlingar med respektive fackföreningar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Krogaktören Avenyfamiljen varslade tidigare i veckan alla anställda – och i onsdags kom beskedet att all personal avskedas, efter att de fackliga förhandlingarna avslutats. I ett mejl till personalen från ägaren Jonas Järvmarker, som GP citerar, skriver han: "Det är ett tung besked att behöva lämna, men en nödvändig åtgärd för att säkra Avenyfamiljens överlevnad."

Begränsar öppettider

På tisdagsmorgonen meddelade även Götaplatsgruppen att deras restauranger i Göteborg begränsar sina öppettider. Det handlar om Mr. P vid Götaplatsen, Toso, SK Mat & Människor, och at Park. Koncernen har inte gått ut med ifall det kommer leda till några varsel ännu.

Skjuter på premiär

Liseberg har skjutit upp sin premiär från 25 april till 16 maj. Nöjesparken har omkring 400 fastanställda personer, och bemannar varje år upp parken med ytterligare cirka 2 500 säsongsarbetare, inkluderat de som jobbar på Lisebergs boendeanläggningar. De är mitt i rekryteringsperiod just nu, men den pausas nu helt och inga nya kontrakt skrivs.

Coronavirusets spridning har skakat stora delar av näringslivet i hela landet och främst än så länge hotell- och restaurangbranschen. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att varslen har ökat kraftigt under början av mars månad – till en nivå som inte setts i Sverige sedan finanskrisen 2008.

– Under finanskrisen precis i början i oktober och november låg varslen på månadsbasis på nästan 20 000, nu har vi ett varsel på en vecka som är 4 700 så det är ungefär samma nivåer, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Ekot.

Nyligen varslade också Svenska Mässan en tredjedel av sin personal.