Nyheter.

2017-08-02 07:00
Miljöpartiet vill höja trängselskatten och använda pengarna till kollektivtrafiken.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Miljöpartiet vill höja trängselskatten och använda pengarna till kollektivtrafiken.

Trängselskatten bidrar till att minska trafiken

Stora summor till statskassan och mindre trafik, det är resultatet av den impopulära trängselskatten. Men nu finns osämja bland de rödgröna om huruvida den ska höjas för att finansiera fler satsningar eller inte, rapporterar P4 Göteborg.

Den extremt omdebatterade trängselskatten i Göteborg ger resultat. Trafikåtgärden, som infördes trots att befolkningen röstade ner förslaget i en folkomröstning i samband med valen 2014, både inbringar pengar till statskassan och minskar trängseln i innerstaden, rapporterar P4 Göteborg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Sedan skatten, som betalas av alla fordon som korsar stadens gränser, infördes har den inbringat över fyra miljarder till statskassan. Pengarna kommer användas för att finansiera ett av de större infrastrukturprojekt i Västsverige under lång tid – Västsvenska paketet, där bland annat Västlänken och Marieholmstunneln ingår.

 

Har minskat varje år

Enligt beräkningar från Transportstyrelsen har trafiken minskat med mellan fem och sex procent till följd av trängselskatten sedan denna infördes, en siffra som dessutom ser ut att öka för varje år.

Enligt P4 Göteborg finns det en schism inom den rödgröna ledningen över hur trängselskatten ska utvecklas framöver. Miljöpartiet vill höja avgifterna för att använda pengarna till kollektivtrafiken, vilket redan gjorts i Stockholm.

– Man kan höja högsta dygnsbeloppet, man kan höja avgiften för de bilar som smutsar ner mest, man kan ändra perioderna när trängselskatten tas ut, säger Henrik Munck (MP) till P4 Göteborg.

Johan Nyhus (S) säger dock till radion att det inte finns några planer på att höja trängselskatten som främst ska användas till det Västsvenska paketet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter