Nyheter.

2018-10-10 11:52
  • Till sprutbytet i Malmö kommer missbrukare för att få paket med sprutor och utrustning.  Bild: Erika Oldberg/TT
    Till sprutbytet i Malmö kommer missbrukare för att få paket med sprutor och utrustning. 
  • ”Jag förstår inte moralister som säger att man får fler narkomaner om man delar ut nya sprutor. Ingen missbrukar bara för att man får tag på rena sprutor”, säger Inger Forsgren. Bild: Jonas Norén
    ”Jag förstår inte moralister som säger att man får fler narkomaner om man delar ut nya sprutor. Ingen missbrukar bara för att man får tag på rena sprutor”, säger Inger Forsgren.
Puffetikett
ETC Göteborg

Striden är över – nu är det klart för sprutbyte

Senare i höst öppnar mottagningen för sprutbyte i Göteborg. Inger Forsgren, före detta missbrukare och numera ordförande för intresseorganisationen RFHL, menar att det inte är en dag för tidigt.

”När man tröttnar på att missbruka har man rätt att vara frisk”, säger hon.

Ända sedan 1980-talet har missbrukare i Lund och Malmö kunnat gå till sprututbytesmottagningar och byta sina smutsiga kanyler. Det senaste decenniet har flera andra städer följt deras exempel, men i Göteborg har kritiska kommunpolitiker flera gånger röstat ner förslag om att införa sprutbyten. För två år sedan började regeringen prata om att ta bort den vetorätt som kommunen använt sig av för att stoppa sprutbytet, och då svängde Göteborgs socialdemokrater i frågan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Regeringens förslag gick igenom så i våras beslutade regionpolitikerna sig för att införa sprutbyten på fyra sjukhus i regionen. En av mottagningarna ska ligga i anslutning till Östra sjukhuset och om allt går som planerat ska den öppna i början av december.

Kombineras med insatser

Sprutbytesmottagningen är till för personer med intravenöst missbruk som är folkbokförda i Västra Götalandsregionen. På avdelningen ska man kunna byta till sig rena sprutor och kanyler men det finns också möjlighet till provtagning och vaccinationer. Vid behov ska man också kunna träffa tandläkare, barnmorska och kurator.

– Tanken är att kunna erbjuda så mycket hjälp som möjligt utöver själva sprututbytet. De här patienterna är ofta i behov av sociala insatser så man kommer också kunna få rådgivning och motiverande samtal, säger Panos Vasilakis som är vårdenhetschef på Östra sjukhusets infektionsmottagning.

Sprutbytet är en så kallad lågtröskelverksamhet vilket innebär att man inte behöver boka en tid eller ha en remiss för att få komma dit. Besöken är kostnadsfria men alla som byter sprutor måste vara över 18 år och kunna styrka sin identitet. Panos Vasilakis och hans kollegor har funderat mycket på hur de ska nå ut till målgruppen.

– Så fort vi har ett datum så kommer vi ha en informationskampanj via media och också informera de sociala instanser som vi tror att målgruppen är i kontakt med. Men vi märker att många redan vet om det för vi får ganska många samtal från patienter som undrar när vi ska dra igång, säger han.

Hade velat ha det tidigare

Inger Forsgren är ordförande för Riksförbundet för hjälp åt läkemedels- och narkotikabrukare (RFHL) och hon är glad att planerna äntligen blir verklighet.

– Det är i Göteborg som det funnits starkast motstånd så det glädjer mig att de fattat det beslutet. Förhoppningsvis kommer det innebära att färre smittas med hepatit, hiv och andra blodburna infektioner, säger hon.

För tre år sedan publicerade hon en debattartikel i ETC Göteborg där hon vädjade till politikerna att ta sina förnuft till fånga och sluta med den ”människorättsvidriga prestigekampen”. Nu har hon fått som hon önskade, men hon undrar ändå hur det hade varit om man hade inrättat sprutbytesmottagningar betydligt tidigare.

– Jag önskar att det hade funnits när jag missbrukade för då kanske jag hade varit frisk när jag slutade. Nu har jag i stället levt med hiv i 32 år. När man tröttnar på att missbruka har man rätt att vara frisk. Det handlar om rätten till hälsa, säger hon.

Runt 1 400 i regionen

Socialstyrelsens senaste kartläggning visade att det finns runt 1 400 personer i regionen som injicerar droger. Inger Forsgren tycker att det ska bli intressant att se hur många av dem som vågar komma till den nya sprutmottagningen för att byta sina sprutor. Hon tror inte att det mångåriga motståndet från politikerna kommer avskräcka folk från att komma dit.

– Jag tror inte att folk är rädda för att söka sig dit. Tvärtom så jublar de för att de också får chansen att hålla sig friska. Men det är viktigt att det är bra personer som kommer jobba där, att de brinner för missbrukares hälsa och inte har något motstånd till sprutbyten, säger hon.

Har ändrat åsikt

I Göteborg var det Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som flera gånger röstade ner förslagen om sprutbyte. Den senaste gången var 2015, och en av de dåvarande kritikerna var Marina Johansson (S) som menade att det var viktigare att lägga resurserna på att jobba förebyggande mot missbruk och att hjälpa personer som trots allt hamnar där att ta sig ur det. Nu har hon ändrat åsikt och är försiktigt positiv till regionens nya verksamhet.

– Utifrån den informationen jag fått hittills tycker jag att det känns bra. Regionen har varit mån om att kommunen ska vara involverad i arbetet och att man ska se till hela människan, även personens livsstil, boende och eventuella barn.

Vad fick dig att ångra dig?

– Det var mycket motstånd från mitt parti och flera andra, men så tog vi upp frågan i partiet när regeringen var på gång att ändra lagstiftningen. Då sa vi att ”såhär är läget och i så fall vill vi från stadens sida vara med och påverka så att sprutbytet ser till hela människans behov”. Nu i efterhand kan jag tycka att diskussionerna om sprutbyten var onödigt hårda, det var väldigt svart eller vitt.

Flera brukarorganisationer hade ju velat se en mottagning i Göteborg betydligt tidigare. Med facit i hand, hade du velat vara med och införa ett sprutbyte tidigare?

– Så kan man nog inte säga. Nu tycker jag ändå att det här blir en bra början och det är inte säkert att det hade blivit likadant om vi införde det tidigare. Men det är svårt att spekulera i.

Läs vidare på nästa sida: Sprututbytets historia

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter