Nyheter.

2020-05-08 08:52
Östra Göteborg, med bland annat Bergsjön, är hårdast coronadrabbat i Göteborg. Foto: TT, Sanna Arbman Hansing
Östra Göteborg, med bland annat Bergsjön, är hårdast coronadrabbat i Göteborg.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stadsdel för stadsdel – så slår coronaviruset i Göteborg

Östra Göteborg, med stadsdelar som Bergsjön och Kortedala är hårdast drabbat av coronasmittan.
– I Östra Göteborg har många äldreboenden varit hårt drabbade, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Östra Göteborg, där stadsdelar som Bergsjön och Kortedala ingår, är hårdast drabbat både vad gäller faktiska tal och antal fall per 10 000 invånare. I Östra Göteborg har smittskyddet i Västra götalandsregionen konstaterat 43 fall per 10 000 invånare. Det faktiska antalet fall är 225.

– Det beror nog på många olika orsaker. Naturligtvis händelser på äldreboenden, det är den enskilt viktigaste orsaken. I Östra Göteborg har många äldreboenden varit hårt drabbade, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

I stadsdelsområdet har det också genomförts många tester, vilket har betydelse för siffrorna, påpekar han. Även antalet avlidna följer i stort siffrorna upper han, men där har regionen ännu inga siffror att dela med sig av,

Minst drabbat är Norra Hisingen, med 84 konstaterade fall – det ger en siffra på 16 fall per 10 000 invånare.

Totalt i Göteborg har 1 379 fall av covid-19 konstaterats. 

– När vi ser en sån här bild får ingen slå sig till ro och tänka att där finns få fall där jag bor, då är det lugnt. Smittan finns i alla stadsdelar, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

I grannkommunen Mölndal har 138 fall konstaterats och i Partille har 71 fall konstaterats.

– Förra veckan sa jag att vi ånyo såg en ökad takt av smittspridningen. Den här veckan kan vi se att det stabiliserat sig ganska så bra, vi har inte sett en ökningstakt utan snarare en minskning. Vi får se om det står sig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, konstaterar att regionen har god tillgång till det materiel som behövs och även kunnat dela med sig av material med övriga regioner.

Västtrafik har tidigare meddelat att linje 7 och 11, som kör till Bergsjön, hör till de linjer i Göteborg där trängseln funnits kvar. Nu ska man bland annat stärka upp genom att sätta in bussar mellan Kortedala och centrum, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Smittskyddet i Västra götalandsregionen ska kommentera antalet fall närmare på en presskonferens klockan 11. Du kan följa pressträffen här under.

Texten uppdateras.