Reportage.

2016-08-30 06:01
Bruno Chies har startat upp  Solidariskt kylskåp i Göteborg, efter berlinsk förebild. Kylskåpet på Vegagatan sköter han, Olof och andra ideella om ihop.  Bild: Christian Egefur
Bruno Chies har startat upp Solidariskt kylskåp i Göteborg, efter berlinsk förebild. Kylskåpet på Vegagatan sköter han, Olof och andra ideella om ihop.

Solidariska kylskåpet står öppet för alla

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Samarbete med livsmedelsbutik

De har fått till ett samarbete med en livsmedelsbutik i närheten. Även butikens namn får hållas borta från den här texten då ägaren oroar sig för att han ska få skulden om någon äter något gammalt. Dock försöker de som organiserar sig i Solidariskt kylskåp hålla skåpet fritt från sådant.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Man kan engagera sig på vilken nivå man vill. Skänka själv, hämta från affärer, hjälpa till att hålla rent. Vad som helst utifrån sin egen nivå och vad man kan och vill, säger Bruno.

Från nämnda butik får de just nu mest bröd. Ägaren har redan ett avtal med en bonde som han skänker mycket annat till.

– Men bonden tar mest mjölk som han häller över marken för att få kalcium, och mat till grisar. Det känns ju lite onödigt, säger Bruno.

Tomasz, som till vardags jobbar på Cykelköket, en gratis gör-det-själv-verkstad för cyklar, berättar att det kommer människor hela vägen från Bergsjön för att hämta mat i kylskåpet.

– Det är kul att det kommer folk, och man märker även hur det skapar diskussioner mellan andra som hänger här kring om det är rätt eller fel att butikerna slänger så mycket mat. Men det hade varit ännu bättre om de hade startat ett eget kylskåp även i Bergsjön, säger han.

Vill gärna att andra startar

Det är även Bruno Chies plan. De har ingen möjlighet att åka runt till butiker i hela kommunen och starta andra solidariska kylskåp. Men ser väldigt gärna att andra gör det.

– Det ringde en kvinna häromdagen och frågade om det fanns något liknande där hon bodde. Jag svarade nej, men att hon borde starta ett själv. Vi finns här och kan hjälpa till och ge råd och stöd. Det är bara att börja. Min ambition är att fler ska engagera sig och organisera sig.

– Det finns hjälporganisationer som samlar in och skänker till behövande och privata personer som dumpstrar. Men vad jag vet så finns det ingen annan form av organiserad gräsrotsnivå i Sverige. I Tyskland är det vad som har fungerat bäst.

Göteborgs enda, en så länge, solidariska kylskåp har öppet på samma tider som Cykelköket. Det varierar hur mycket mat som finns i kylskåpet för tillfället, men Bruno Chies och de andra brukar informera på deras hemsida och Facebook när det kommer in nytt.