Nyheter.

2019-04-11 08:15
Bild: Annelie Moran
Puffetikett
ETC Göteborg

Sahlgrenska får sina miljonskulder avskrivna

Regionen har ändrat sig och avskriver Sahlgrenska tidigare skulder. Totalt handlar det om 450 miljoner kronor. Beskedet sätter sjukhuset i en betydligt mer stabil ekonomisk position.

Sahlgrenska universitetssjukhuset får en ekonomisk omstart. Det står klart sedan regionfullmäktige beslutat att avskriva deras tidigare skuld på 450 miljoner kronor och låta dem börja om på noll.

– Jag tycker att det här känns väldigt bra både för våra medarbetare och invånare som har behov av vård. Nu blir det enklare att korta köerna och öppna fler vårdplatser, säger Helén Eliasson (S) som är vice ordförande i regionstyrelsen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Förslaget att avskriva skulderna kom från Socialdemokraterna, men det röstades ner i regionstyrelsen. När ärendet behandlades i regionfullmäktige, det högst beslutande organet, i tisdags rev de upp regionstyrelsens förslag och röstade för en skuldavskrivning. Enligt Göteborgs-Posten pågick diskussionerna i två timmar. Frågan avgjordes av att Sverigedemokraterna och Demokraterna röstade på Socialdemokraternas förslag.

”Fel signaler”

Koalitionen Alliansen och Miljöpartiet, som styr regionen, reserverade sig mot beslutet. Henrik Ripa (M), som sitter på dubbla stolar eftersom han både är styrelseordförande för Sahlgrenska och ledamot i regionfullmäktige, röstade emot att skriva av skulderna. Men säger samtidigt att beslutet förbättrar utgångsläget för sjukhuset.

– Det känns som att man sänder fel signaler genom att få skulderna avskrivna. Men som ordförande glädjer det mig och underlättar mitt arbete, säger han till GP.

Fler får underskott strukna

Flera andra sjukhus i regionen får sina underskott strukna. Bland annat kommer sjukhusen i Frölunda, Kungälv och Alingsås få börja om på noll. Helén Eliasson tycker inte att man skickar signaler till sjukhusen om att det är okej att skuldsätta sig. Hon menar tvärtom att det hade varit orimligt att bibehålla deras miljonskulder.

– I det allvarliga läge som våra sjukhus befinner sig i, där vi redan två månader in på året har en stor obalans, är det oansvarigt att inte ta det här beslutet. Det ger fel signaler till sjukhusstyrelser och medarbetare om vi inte avlastar dem.

Sjukhusens skulder

Flera av regionens sjukhus har gått med ekonomisk förlust de senaste åren. Det innebär att de måste börja varje nytt räkenskapsår med ett minuskapital.

För att få ekonomin i balans har Sahlgrenska fått flera sparpaket som har inneburit stora neddragningar på personal. I och med regionfullmäktiges beslut slipper de nu att tjäna in de 455 miljoner kronor som de legat back.

Totalt avskriver regionen skulder på 1,1 miljarder kronor för sju olika sjukhus. Det kan jämföras med Sahlgrenskas totala budget som i år ligger på 18 miljarder.