Nyheter.

2021-04-30 07:21
 • Den som vill fira 1 maj i år får hålla sig till dataskärmen.
  Den som vill fira 1 maj i år får hålla sig till dataskärmen.
 • En gång i tiden (2019) kunde man se DJ Party Leader, även känd som Jonas Sjöstedt, röja loss på Pustervik.
  En gång i tiden (2019) kunde man se DJ Party Leader, även känd som Jonas Sjöstedt, röja loss på Pustervik.
 • Vänsterpartiets tåg 2019.
  Vänsterpartiets tåg 2019.
 • 2019 var senast folk kunde gå ut och fira 1 maj på gator och torg. Detta var Socialdemokraterna.
  2019 var senast folk kunde gå ut och fira 1 maj på gator och torg. Detta var Socialdemokraterna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Så blir årets 1 maj – i skuggan av pandemin

Det blir inte så mycket med arbetarrörelsens högtidsdag det här året. När det återigen måste firas med en pandemi och restriktioner i full storm så är det mest interna uppmärksammanden inom partierna kvar.

Vi vet alla hur det brukar se ut, inte minst i Göteborg. Gator och torg är fulla av demonstrationståg, samlingar, tal och folkfester. Framåt kvällen brukar det anordnas festiviteter och människor med hjärtat någonstans till vänster brukar inte ha några svårigheter att umgås med sina likasinnade.

Men få saker är så svåra att få till i en pandemi med hårda restriktioner som just folkfester. Första året med covid-19 försökte många aktörer med digitala diton. Det görs i år med, men betydligt mer halvhjärtat. De enda som ställer fram ett schema med både samtal och musik är Vänsterpartiet. De livesänder från egen studio med kommunalrådet Daniel Bernmar ihop med Anna Hejdenberg Stoltz, ordförande för Vänsterpartiet Centrum, som programledare. För musiken står Matilda Magnusson.

Socialdemokraterna nöjer sig med en tv-sändning ihop med LO. Den går under temat ”Välfärden först!” och sänds på Facebook samt på Öppna kanalen.

Göteborgs LS av SAC brukar även de ha ett imponerande tåg, men i år skippar de firandet helt och satsar istället på facklig kamp. De väljer att uppmärksamma en pågående rättsprocess mot VGS städtjänst och samlas i grupper om max åtta utanför en rad STC-gym. Eventuellt blir det pizza om tillräckligt många dyker upp.

Så uppmärksammas 1 maj i Göteborg

Vänsterpartiet

Livesänder tal, hälsningar, samtal, musik från egen studio i Göteborg på Facebook. Programledare är kommunalrådet Daniel Bernmar och Anna Hejdenberg Stoltz, ordförande för Vänsterpartiet Centrum. Startar klockan 10.00 och pågår fram till lite över 11 då Göteborgskapellet stämmer upp i Internationalen. För övrig musik står vissångaren Matilda Magnusson.

Socialdemokraterna

10.00 startar tv-sändning med Socialdemokraterna och LO i Göteborg på temat ”Välfärden först!”. Sänds på Facebook-sidorna ”Socialdemokraterna i Göteborg” och ”LO-distriktet i Västsverige” samt på Öppna kanalen. Klockan 10.30 tar istället den nationella TV-sändning med bland annat tal av partiordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson över. Där blir det även musik av The Mamas. Sänds på Facebook och på SVT Forum.

Kommunistiska partiet

Kommunistiska partiet har en bakgrundsbild på Facebook som säger att det blir livesändning kl. 14.00 där. I övrigt ingen information om 1 maj på vare sig hemsida eller sociala medier.

Feministiskt initiativ

Fi har ingen information om 1 maj på vare sig hemsida eller sociala medier.

Rättvisepartiet Socialisterna

Rättvisepartiet Socialisterna har ingen information om 1 maj på vare sig hemsida eller social­a medier.

Syndikalisterna

Göteborgs LS väljer att nyttja 1 maj till att stödja städarbetarna. De bjuder in sina medlemmar på en 1:a maj-aktion med utomhushäng i lagom stora grupper. Det pågår en rättsprocess mot VGS städtjänst men SAC tycker att dylika företag behöva påminnas om vad de ”tycker om deras fiffel”. Syndikalisterna samlas klockan 10.30 i grupper om max 8 utanför olika STC-gym.