Nyheter.

2020-02-28 13:29
De rödgröna partierna och Demokraterna är kritiska till de planerade utförsäljningarna av fastigheter. På bilden Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (Fi).  Bild: Sanna Arbman Hansing
De rödgröna partierna och Demokraterna är kritiska till de planerade utförsäljningarna av fastigheter. På bilden Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (Fi). 
Puffetikett
ETC Göteborg

Rödgröna är kritiska till stadens utförsäljningar

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar är mycket missnöjd över att kommunen ska sälja fastigheter värda över en miljard kronor. Under tisdagens styrelsemöte med kommunala Stadshus AB försökte han att stoppa planerna.

– Högerstyret bedriver en politik som är direkt skadlig för såväl välfärden i Göteborg som de kommunala bolagen. Vi rödgrönrosa tänker inte sitta med armarna i kors när stadens bolag sänks genom utförsäljningar, säger han i ett pressmeddelande.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det är inte klart vilka fastigheter som ska säljas. Ett förslag som diskuterats tidigare är att kommunen kan göra sig av med exempelvis Lagerhuset, Hotell Eggers och saluhallen Briggen. Även Miljöpartiet och Demokraterna är kritiska till utförsäljningarna.

– Det är att väldigt kortsiktigt tänkt att sälja och använda engångsintäkter eller att låna för att finansiera löpande utgifter. Om vi säljer det som är attraktivt innebär det också att vi förlorar framtida goda intäkter till staden, säger Karin Pleijel (MP).

Trots protesterna klubbade Stadshus AB sin nya verksamhetsplan i veckan. Den innebär försäljning av bolag och fastigheter för 350–400 miljoner kronor om året de kommande tre åren. Alliansen och Socialdemokraterna röstade för utförsäljningarna, men Socialdemokraterna menar att de kände sig tvungna att göra det. Kommunen styrs av en borgerlig budget som ställer höga utdelningskrav på bolagen. Att pengarna kommer från fastighetsaffärer är bättre än att verksamheterna effektiviseras och personalen drabbas, menar partiet.