Nyheter.

2017-03-02 20:47
  • Brukaren väljer själv hur assistansen ska ordnas och får bidragspengar av Försäkringskassan. Personen, eller familjen, kan köpa personlig assistans av en assistansordnare, själv anställa sina assistenter eller kombinera alternativen.  Bild: Hasse Holmberg/TT
    Brukaren väljer själv hur assistansen ska ordnas och får bidragspengar av Försäkringskassan. Personen, eller familjen, kan köpa personlig assistans av en assistansordnare, själv anställa sina assistenter eller kombinera alternativen.
  • "Vi vill inte förbjuda brukare eller familjer att sköta det själva, men det måste ske under sådana former att vi kan företräda våra medlemmar utan att de blir utsatta för repressalier", säger Anders Dahl från Kommunal.  Bild: Hasse Holmberg/TT
    "Vi vill inte förbjuda brukare eller familjer att sköta det själva, men det måste ske under sådana former att vi kan företräda våra medlemmar utan att de blir utsatta för repressalier", säger Anders Dahl från Kommunal. 

Rättslöst läge för personliga assistenter

Som personlig assistent har du få, om några, rättigheter gentemot din arbetsgivare. Ofta är det brukaren, eller dennes familj, som själva bestämmer vem de anställer eller avskedar. Verksamheten genomsyras av fifflande enligt de personer som ETC Göteborg har talat med och facket är bakbundna av sekretessen.

"Du väljer vem som ska anordna assistansen. Det kan vara kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag. Du kan också välja att själv vara assistansanordnare och anställa dina assistenter. Om du väljer att själv vara anordnare och anställa dina assistenter innebär det att du får större valmöjligheter, men också att du måste lägga ner mycket tid på administration." 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Så står det att läsa om personlig assistans på Försäkringskassans hemsida. Men det som ger stor frihet för brukarna ger ett helt rättslöst läge för yrkesgruppen personliga assistenter.

– Jag jobbade för en familj som hade sig själva på en viss procent som assistenter och mig anställd på en annan. Men de fuskade med timmarna. När jag fick reda på det så ville de att jag skulle hjälpa dem med fusket. När jag vägrade så gav de mig sparken, berättar person A som ETC Göteborg har talat med.

"Det är ett jättebekymmer"

Person A har själv hört av sig till tidningen för att hen vill att det här ska uppmärksammas. 

– Jag har kontaktat både facket och Försäkringskassan, men de säger att de inte kan göra något. Vad är det här för regler egentligen? Måste jag bli en tjuv för att få behålla mitt jobb?

Brukaren väljer själv hur assistansen ska ordnas och får bidragspengar av Försäkringskassan. Personen, eller familjen, kan köpa personlig assistans av en assistansordnare, själv anställa sina assistenter eller kombinera alternativen. De bestämmer även om pengarna ska betalas ut till dem själv eller direkt till anordnare. Uppstår det en situation där de av någon anledning vill byta assistent så står det dem fritt att göra så. Men enligt samtliga parter som ETC Göteborg har talat med så missbrukas den här biten ofta.

– Det är ett jättebekymmer som vi har. Men LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ser ut som den gör och bygger på självbestämmanderätt för brukaren. Så vi är piskade att skriva in det i avtalen. När en person blir utbytt så ligger det under sekretess, så vi har inte ens lov att eftersöka orsaken. Det finns oerhört mycket luckor i lagstiftningen här, säger Anders Dahl, ordförande för Kommunal, centrum.

ETC Göteborg har talat med ytterligare en personlig assistent, person B. En egen källa som inte har något att göra med personen som hörde av sig.

– Det blir ju väldigt konstigt när en person är brukare och din arbetsgivare på samma gång. Eller att familjen är arbetsgivaren. Det är ofta de tjänar pengar på det genom att sätta en viss procent på sig själva och en viss på dig som anställd. Då hamnar du i en konfliktsituation som anställd. Brukarna kan ju även själva bli utsatta då det är så mycket fuffens inbyggt. Det är ett väldigt dåligt system, säger person B.

Läs vidare på nästa sida: System fyllt av hål