Nyheter.

2020-01-08 09:25
 • Köerna på kommunala Boplats ökar samtidigt som nystartade Homeq har lockat över många privata hyresvärdar till sin förmedling. Bild: Sao-Mai Dau
  Köerna på kommunala Boplats ökar samtidigt som nystartade Homeq har lockat över många privata hyresvärdar till sin förmedling.
 • Homeqs grundare Hedi Kurda tycker att det finns plats för både kommunala och privata bostadsköer i framtiden. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Homeqs grundare Hedi Kurda tycker att det finns plats för både kommunala och privata bostadsköer i framtiden.
 • Boplats är den kommunala bostadsförmedlingen i Göteborg. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Boplats är den kommunala bostadsförmedlingen i Göteborg.
 • Boplats vd Maria Meyer-Martins säger att hon känner av den privata bostadsförmedlingens närvaro. Bild: Hilda Grahnat
  Boplats vd Maria Meyer-Martins säger att hon känner av den privata bostadsförmedlingens närvaro. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Privata fastighetsägare har lämnat Boplats – ansluter till privat bostadsförmedling

Nystartade Homeq har lockat över många privata uthyrare på sin sajt. Samtidigt växer köerna på kommunala Boplats. Den privata förmedlingens offensiva satsning har skakat om stadens uthyrningsmarknad rejält.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det började med en smyglansering under förra hösten. Några hyresrätter från det privata fastighetsbolaget Balder annonserades på hemsidan Homeq, som startats av några ingenjörsstudenter i Linköping. Eftersom få kände till den nya bostadsförmedlingen var det förhållandevis enkelt att få nyrenoverade hyresrätter i attraktiva områden.

Några månader senare lanserades sajten ordentligt. Ryktet om bostadskön där några månaders kötid kunde räcka till ett förstahandskontrakt spred sig snabbt. Under den första månaden registrerade sig 50 000 göteborgare på sajten.

– Vi trodde att det skulle gå bra, men inte såhär bra, säger sajtens grundare Hedi Kurda när han summerar året som gått.

Längre köer på Boplats

Samtidigt som den privata förmedlingen genomförde sin offensiva satsning växte missnöjet med den kommunala bostadskön Boplats. På fem år hade den genomsnittliga kötiden vid kontraktsskrivande dubblerats. 2019 var väntetiden på ett förstahandskontakt cirka sex år och för billiga lägenheter i attraktiva områden krävdes betydligt längre kötid. Dessutom var flera privata fastighetsägare missnöjda med Boplats nya regel som innebar att alla lägenheter måste förmedlas efter kötid.

Kunde ställa egna krav

Därför följde många privata fastighetsägare Balders exempel och började samarbeta med startup-företaget från Linköping. Där kunde de ställa egna krav på sina framtida hyresgäster – till exempel att de skulle vara skuldfria, sakna betalningsanmärkningar och ha en viss årsinkomst. Sådana krav kan värdarna som hyr ut via Boplats också ställa, men bland alla sökande som uppfyller kriterierna måste de välja personen med längst kötid.

En som är kritisk till Homeq och liknande sajter är Boplats tidigare styrelseordförande Christian Larsson (V). Han menar att det saknas transparens i hur fastighetsägarna väljer hyresgäster. Enligt honom riskerar det att gynna personer med högre inkomster och svenskklingande namn. Hedi Kurda säger att han inte hört den kritiken, utan att han bara fått positiva reaktioner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi upplevs som frisk fläkt på en annars ganska stagnerad marknad, ett alternativ som gör att hyresmarknaden känns mer hoppfull. Transparens är en fin teoretisk inställning, men vi bygger något som upplevs som bra och gör någonting åt en marknad som stått still länge.

Märker skillnad

Under året som gått har Homeq lockat över en majoritet av alla privatägda hyresrätter i Göteborgsregionen. Det innebär färre lägenheter till alla som väntar i den kommunala bostadskön. Under januari till november 2019 förmedlade Boplats knappt 6 200 lägenheter, jämfört med 6 800 under samma period året innan. Boplats vd Maria Meyer-Martins säger att hon känner av den privata bostadsförmedlingens närvaro.

– Vi märker att vi har färre lägenheter från privata hyresvärdar. Det är svårt att säga hur det kommer påverka kötiderna framöver. Det vi kan se är att de allmännyttiga bostäderna kommer vara i absolut majoritet, säger hon.

”Inte konkurrenter”

Hur situationen för alla bostadssökande göteborgare kommer att förändras under det kommande året är svårt att veta. För ett halvår sedan dubblade Boplats köavgiften till 200 kronor men kön fortsätter ändå att växa. I november skärpte de reglerna så att man bara kan anmäla intresse för max fem lägenheter åt gången. Samtidigt har köerna på Homeq växt så mycket att det inte längre går att välja och vraka.

Vill locka fler

Homeqs grundare Hedi Kurda tycker att det finns plats för både kommunala och privata bostadsköer i framtiden. Han ser sitt företag som ett komplement snarare än en konkurrent.

– Vi ser hela Sverige som en marknad och erbjuder fastighetsägarna alternativ till att bara ha tid som kriterium. Det blir såklart färre lägenheter på kommunernas plattformar, men de bostäderna försvinner inte. De bara tillgängliggörs till fler människor.

Trots att de redan samlar majoriteten av de privata värdarna är hans plan är att locka över ännu fler. Målet är att samla alla landets hyresrätter på samma plattform.

– Vi hade samma mål förra året och nu har vi kommit en bra bit på vägen. Vår förhoppning är att ha kommunala bolagen där också, men jag förstår att det kan ta lite tid. Vi har inte aktivt börjat med det än, men kommer säkerligen att göra det under 2020.

Fakta: Skillnaderna mellan Boplats och Homeq

Boplats är en lokal bostadsförmedling. Homeq är en nationell bostadskö där du kan söka lägenheter i hela landet.
På båda sajterna kan hyresvärdarna ställa krav om exempelvis skuldfrihet, betalningsanmärkningar och årsinkomst. På Boplats måste värdarna välja den sökande med längst kötid bland de som uppfyller kriterierna. På Homeq kan värden välja fritt mellan alla sökande och de behöver inte redovisa vad som krävdes för att få kontraktet.

Så förändrades uthyrningsmarknaden under 2019

Januari

Den nya bostadsförmedlingssajten Homeq lanseras i Göteborg.  Alla sökande rankas efter köpoäng men det är upp till hyresvärden att bestämma vilka som ska kallas till visning och vem som ska få kontraktet. Redan den första månaden registrerar sig 50 000 göteborgare.

Våren

Allt fler privata fastighetsbolag hyr ut via Homeq. Under årets första månader ansluter sig bland andra Amlövs och Kjellberg & Möller till sajten.

Juli

Boplats dubblar köavgiften till 200 kronor.

September

Alla lägenheter på Boplats börjar förmedlas efter kötid. Fram till dess kunde de privata värdarna välja fritt bland de sökande.

September

En majoritet av alla privatägda hyresrätter i regionen är anslutna till Homeq.

November

Boplats ändrar reglerna så att man kan anmäla intresse för max fem lägenheter åt gången. Bakgrunden är att många som erbjuds kontrakt inte är intresserade.

Statistik Homeq

Registrerade bostads­sökande: 60 000 (december 2019)

Förmedlade lägenheter 2019: 1 586 (t.o.m. 17 december)

Varav privata hyresrätter: 100 procent.

Statistik Boplats

Registrerade bostads­sökande: 247 400 (december 2019)

Förmedlade lägenheter 2019: 6 172 (t.o.m. 30 november)

Varav privata hyresrätter: Cirka 33 procent