Nyheter.

2018-08-07 10:45
  • Polisen har fått kritik för att ha gett NMR tillstånd att demonstrera och ha bokbord utanför RFSL ungdoms lokaler under Almedalsveckan i år. Hundratals människor deltog i en mångfaldsdemonstration mot nazisterna under politikerveckan. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
    Polisen har fått kritik för att ha gett NMR tillstånd att demonstrera och ha bokbord utanför RFSL ungdoms lokaler under Almedalsveckan i år. Hundratals människor deltog i en mångfaldsdemonstration mot nazisterna under politikerveckan.
  • Polisen förväntar sig inte några större störningar under årets West Pride, men insatschefen Jonas Bergqvist tror att NMR kan komma att demonstrera mot festivalen.  Bild: Thomas Johansson/TT
    Polisen förväntar sig inte några större störningar under årets West Pride, men insatschefen Jonas Bergqvist tror att NMR kan komma att demonstrera mot festivalen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Polisen kommer inte hindra nazister vid West Pride

Snart stundar Pride i Göteborg. Under sommaren har nazister närvarat och skrämt medverkande vid flera arrangemang. Om de närvarar i Göteborg kan polisen göra något först om de begår brott. 

Ovanligt mycket folk kommer röra sig i Göteborg under West Pride i år. Staden står värd för Europride och dessutom kommer Kulturkalaset att hållas samtidigt. Jonas Bergqvist, som är insatschef för båda evenemang, tror inte det kommer ske några större störningar.

Men på frågan om polisen har gjort några särskilda förberedelser med tanke på att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förra året störde ett antal Pride-festivaler och under årets Almedalsvecka attackerade flera personer, svarar Jonas Bergqvist att han inte skulle bli överraskad om NMR kommer till West Pride och protesterar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag blir inte förvånad om de kommer i någon form, det har ju hänt förut och de gillar inte de här frågorna. Jag förväntar mig att de har opinionsyttringar. Hur vi agerar beror på vad de gör. Om de ställer sig med plakat handlar det om en allmän sammankomst och de har rätt att visa sina åsikter. Begår de brott ska de sjävklart hanteras efter det.

– Jag kan även tänka mig att en del vanligt folk säkert kommer ha synpunkter. Inte alla är överens om hbtq-frågor.

Hur skulle ni hantera om NMR dyker upp, med tanke på deras våldsamma historik?

– Vi kan inte ta hänsyn till det som varit förut, vi får agera efter det som sker eller kan inträffa.

Kritik mot polisen

Polisen har flera gånger fått kritik för att inte ta NMR:s närvaro vid olika tillställningar på tillräckligt stort allvar. Så sent som förra veckan utnämnde RFSL Stockholm Polismyndigheten till vinnare av ”Den rosa tisteln”, ett pris som föreningen delar ut till personer eller organisationer som motarbetar hbtq-personers rättigheter. ”Detta för deras beslut att tillåta Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att demonstrera och hålla bokbord på torget utanför RFSL:s lokaler under Almedalsveckan,” skrev RFSL Stockholm i ett debattinlägg i Expressen i samband med prisutdelningen.

”Alla förväntas bidra”

Rebecka Adin, festivalchef för West Pride, förväntar sig dock att polisen gör mer under West Pride.

– Vi utgår från att polisen kommer att hantera nazistiska NMR eftersom deras närvaro utgör ett hot mot hbtq-personer.

Tycker du att polisen har tillräcklig kompetens och förståelse för marginaliserade gruppers behov av trygga platser?

– Till skillnad från polisens agerande i Visby, så såg vi så sent som i helgen, under Europride-paraden i Stockholm, bevis på att polisen har verktyg och befogenheter för att hantera de här grupperna när de dyker upp. Vi förväntar oss att polisen även i Göteborg kommer att agera på samma sätt.

Rebecka Adin säger också att alla som deltar under West Pride förväntas bidra till att festivalen är trygg för hbtq-personer.

– Vi har en värdegrund som bygger på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och förväntar oss att alla som deltar står bakom den. Det innebär också att respektera alla personer som är en del av hbtq-communityt och det är ett ansvar som vi lägger på alla under festivalen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter