Nyheter.

2017-08-09 13:57
Första maj i år demonstrerade NMR i Falun. Längst fram går Vera Oredsson, tidigare partiledare för nationalsocialistiska Nordiska rikspartiet och nu aktiv i NMR. Bild: Ulf Palm/TT
Första maj i år demonstrerade NMR i Falun. Längst fram går Vera Oredsson, tidigare partiledare för nationalsocialistiska Nordiska rikspartiet och nu aktiv i NMR.

Polisen bereder nazistansökan

Den nazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september. Just nu arbetar polisen med ansökan, men det finns inget som pekar på att den avslås.

Nordiska motståndsrörelsen har varit rejält omskriven den senaste tiden. Tre tidigare medlemmar dömdes nyligen för bombdåd i Göteborg. Vid Almedalen anmäldes gruppen för hets mot folkgrupp, skadegörelse och hot. På 1 maj uppstod oroligheter i Falun när de demonstrerade och förra året uppstod handgemäng mellan polis och NMR-medlemmar vid en demonstration i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Nu planerar NMR att genomföra sin största demonstration någonsin, med 1000 deltagare, i Göteborg samtidigt som Bokmässan och ETC:s Bokmassan, äger rum.

Trots de upprepade våldssekvenserna som kantar NMR:s demonstrationer kommer de garanterat att få demonstrera i Göteborg, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på Polisen i väst.

– Den kommer att godkännas. Självklart tar vi med i beaktande vad som hänt tidigare, det gör man alltid. Man lägger in alla ingredienser och ser utfallet av tidigare demonstrationer för att skapa en bild av vad man kan förvänta sig. Sen får man en indikation under resans gång av hur många som beräknas delta. Dessutom kan det handla om motdemonstrationer, både sådana man ansöker om och spontana. Alla dessa ingredienser lägger man in i beräkningen och sen tar vi beslut utifrån en polisiär synvinkel, säger han. 

 

Form och plats kan ändras

Polisen håller just nu på att bereda frågan. Exakt hur tillståndet kommer att se ut är för tidigt att säga. Såväl formerna som platsen för demonstrationen kan komma att ändras.

– Det kan exempelvis handla om att det område som man har gett som önskemål i sin ansökan inte är genomförbart av nån anledning, och då kan man få en annan marschväg eller uppsamlingsplats, säger Thomas Fuxborg.

 

"Inte välkomna"

Samtidigt som demonstrationen pågår kommer Bokmässan och andra alternativ till denna att vara i full gång i Göteborg. Bokmässans vd Maria Källsson hoppas att NMR:s ansökan om demonstration ska avslås. 

– NMR är en organisation med våldskapital som inte är välkomna på mässan. Det här är i första hand en fråga för polisen men vi hoppas verkligen att de inte kommer att få demonstrera vid eller i anslutning till mässan, säger Maria Källson, till TT.