Nyheter.

2017-07-13 16:00
Polisen som arbetar i Västra Götaland har anmälts för två fall av hets mot folkgrupp på Facebook. Polismyndigheten har dock inte utrett ärendet ordentligt, i stället gick personen gick fri.  Bild: Maja Suslin/TT
Polisen som arbetar i Västra Götaland har anmälts för två fall av hets mot folkgrupp på Facebook. Polismyndigheten har dock inte utrett ärendet ordentligt, i stället gick personen gick fri.

Polis hatade på nätet – utreddes inte

En polis som jobbar i Västra Götaland anmäldes för två fall av hets mot folkgrupp på Facebook, men polisen brydde sig inte om att utreda saken ordentligt och personen gick fri.

En polis som jobbar i Västra Götaland anmäldes för hets mot folkgrupp i april. Personen ska vid två tillfällen ha skrivit nedsättande om minoriteter. Dels att ”Araber är det värsta packet” i kommentarsfältet på en artikel i Fria tider, en högerextrem tidning. Dels "Säg som det är. Rumäner och romer eller zigenare. Har aldrig jobbat och kommer aldrig att jobba” som kommentar till ett inlägg i Facebook-gruppen "Stöd den svenska polisen". Båda sajterna är öppna för allmänheten.

Utredningen lades ner efter två månader med hänvisning till att det inte gått att styrka att uttalandena inte fått den spridning som krävs för att vara straffbart.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Ingen utredning

Men Dagens Nyheter har granskat ärendet och kommit fram till att någon utredning aldrig ägt rum. Den enda åtgärd som tagits från utredningens sida mot den misstänkte är att polisen frågat sin egna underrättelseverksamhet om det är möjligt att fastställa identiteten på personen som skrivit kommentarerna. De besvarade förfrågan med att det krävs en IP-adress från Facebook som knyter personen till kommentaren.

Dessutom måste man begära ut spridningsstatistik från Facebook för att ta reda på exakt hur många som tagit del av inägget, alltså det rekvisit som angavs som anledning till att lägga ner utredningen.

Men polisen menar att det är för svårt att få ut uppgifterna som krävs från Facebook. Jan Pernvi, Chefsåklagare, säger till DN:

– Detta är inget ovanligt problem alls utan det är egentligen ett gigantiskt stort problem att få ut uppgifter från Facebook, och andra sådana operatörer.

Personen som anmälde polisen har begärt en överprövning av beslutet och säger till DN att hen är mycket besviken över att utredningen lagts ner.