Nyheter.

2018-11-29 13:00
Så här ser Världslitteraturhuset ut där det ligger på Gamlestads torg. Bild: Christian Egefur
Så här ser Världslitteraturhuset ut där det ligger på Gamlestads torg.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu invigs litteraturhuset

På lördag öppnas dörrarna till det nya Världslitteraturhuset på Gamlestads torg. På de fyra våningarna ryms verkstäder, författarscener och böcker på många olika språk.

Barn- och vuxenböcker på en massa olika språk, en hörsal med plats för 80 åskådare och tysta studierum där man ska kunna läsa läxorna eller skriva en egen roman. Det nybyggda Världslitteraturhuset kommer att ha mycket att erbjuda för alla som gillar läsning och kultur. På lördag invigs huset och bibliotekschefen Kerstin Årre ser fram emot att släppa in göteborgarna för första gången.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vår förhoppning är att Världslitteraturhuset, precis som alla folkbiblioteken, ska bli en mötesplats för människor. Här ska man kunna stimuleras och lära sig saker men också njuta och koppla av, säger hon.

Snabbt från idé till verklighet

Det politiska förslaget på att bygga ett litteraturhus i Gamlestaden kom från kristdemokraten Maria Berntsson för sex år sedan. Hon ville ha en kulturinstitution utanför stadskärnan och såg framför sig en mötesplats för invånare med olika modersmål och blandade kulturella bakgrunder. Politikerna i stadsdelsnämnden jublade över förslaget, men i kommunstyrelsen var alliansens företrädare skeptiska. Planeringsarbetet fortsatte ändå och förra våren kom beskedet från det rödgrönrosa styret att de skulle bidra med hälften av kostnaderna. Nu står det rostbruna plåthuset färdigt och Maria Berntsson ska tala på invigningen.

– Att huset står där nu är ett tecken på att man som politiker faktiskt kan förändra, säger hon.

För att vara ett stort kommunalt projekt har tiden från idé till invigning varit förhållandevis kort och friktionsfri. Maria Berntsson tror att det beror på bra tajming.

– Staden var precis i planeringsskedet för nybyggnationerna i Gamlestaden. Samtidigt hade biblioteket i Gamlestaden växt ur sina lokaler och behövde flytta. Så motionen kom i rätt tid, säger hon.

Delar lokaler med andra

På gatuplanet kommer det finnas vuxenlitteratur, datorer och tidskrifter. En våning upp ligger barnavdelningen och på den tredje våningen finns all utländsk litteratur samt studierum och verkstäder. Världslitteraturhuset kommer också att dela lokaler med ett kafé och verksamheten Berättarministeriet, dit skolelever från socioekonomiskt utsatta områden kommer för att improvisera fram historier tillsammans. Bibliotekschefen Kerstin Årre tycker om att biblioteket delar utrymme med andra aktörer.

– Det är berikande för alla. Biblioteken är en av samhällsinstitutionerna med lägst trösklar och en av de mest besökta, så alla vinner på att samarbeta med oss. Genom samarbeten kan vi på biblioteken också nå grupper som vi inte når vanligtvis. Många har velat samarbeta med oss och det ger mig positiva känslor inför framtiden, säger hon.

Fler kulturhus på gång

Samma utveckling sker på flera håll i Östra Göteborg. Om några år ska biblioteket i Bergsjön flytta in i det kulturhus som snart ska byggas i stadsdelen. Enligt Kerstin Årre ska även Kortedala bibliotek snart börja dela lokaler med andra verksamheter. Hon hoppas att det nya Världslitteraturhuset och de andra folkbiblioteken ska fortsätta vara viktiga mötesplatser för människor.

–  Världslitteraturhuset har verkligen ett drömläge, eller ett blivande drömläge, eftersom så många människor kommer att passera knutpunkten. Än så länge är området en stor byggarbetsplats men jag tror att många kommer hitta hit så småningom, särskilt med den fina miljön och det program vi kommer erbjuda, säger Kerstin Årre.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om invigningen

På invigningsdagen den 1 december är Världslitteraturhuset öppet från klockan 12 till 20.

Under eftermiddagen blir det bland annat besök av författarna Monica Zak och Johannes Anyuru. En improviserande teatergrupp kommer att hålla guidade visningar och på utställningen ”I en hamnstad på 1500-talet” kan man lära sig hur göteborgarna levde på medeltiden. Det blir även premiär för dataspelet ”Nya Lödöse” som baseras på de arkeologiska utgrävningarna i Gamlestaden.

Världslitteraturhuset från idé till invigning

Förslaget att bygga ett litteraturhus i Gamlestaden kom från KD-politikern Maria Berntsson år 2013. Hon ville ha en kulturinstitution utanför stadskärnan och såg framför sig en mötesplats för invånare med olika modersmål och blandade kulturella bakgrunder.

Förslaget utreddes vidare och år 2015 presenterades en plan för kulturnämnden.

Alla partier i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd var positiva till projektet men allianspartierna i kommunfullmäktige var tveksamma.

Förra året säkrade det dåvarande rödgrönrosa styret finansieringen, då de bestämde sig för att stå för hälften av de årliga omkostnaderna. Resten betalar stadsdelen.