Nyheter.

2019-02-19 15:57
NMR demonstrerade i Ludvika den 1 maj 2018. Bild: Ulf Palm/TT
NMR demonstrerade i Ludvika den 1 maj 2018.
Puffetikett
Dagens ETC

Nazister vill demonstrera i Kungälv den 1 maj

Nazistiska NMR har sökt demonstrationstillstånd – ännu inget beslut i frågan.

Polisens tillståndsenhet kan för ETC Göteborg bekräfta att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, sökt tillstånd för så kallad ”allmän sammankomst”.

Frågan om tillstånd för NMR har tidigare satt Kungälv i rampljuset. När NMR först sökte tillstånd för att ordna valmöten i somras fick de avslag av den lokala polisen som inte ansåg sig ha resurser för att garantera ordning och säkerhet. Det beslutet ändrades av Polisens Region Väst som menade att resurserna fanns att tillgå på regional nivå och att de saknade andra möjligheter för att neka tillstånd.

Kommunen avslog en ansökan om att låta organisationen sätta upp en valstuga och i augusti 2018 överklagade Kungälvs kommun också polisens beslut att tillåta NMR två offentliga torgmöten.

”Vi har en skyldighet som kommun att skapa trygghet och säkerhet för kommuninvånarna och företagarna” sade kommunchefen Haleh Lindqvist till ETC då.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ärendet hamnade i förvaltningsrätten och när torgmötet kröp nära försökte kommunen också att med hjälp av kammarrätten stoppa polisens tillstånd – det önskade resultatet uteblev dock och torgmöten hölls.

Kommunen gick vidare till högsta förvaltningsdomstolen, men de valde att inte pröva ärendet.

Sensommarens nazisammankomster drog inga stora skaror och motdemonstartionerna gick lugnt till.

Inför 1 maj i år har en motdemonstration redan utlysts av den organisation som samlade många under manifestationerna i Göteborg den 30 september 2017, Göteborgs Antifascistiska front.

Vid denna tidnings pressläggning hade motdemonstranterna ännu inte sökt polistillstånd.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter