Nyheter.

2017-07-12 08:00
Många försäkringsbolag har svårt att hantera fall rörande misshandel i hemmet mellan personer som omfattas av samma hemförsäkring.  Bild: Vegard Wivestad/TT
Många försäkringsbolag har svårt att hantera fall rörande misshandel i hemmet mellan personer som omfattas av samma hemförsäkring.

Misshandel i hemmet täcks inte av hemförsäkringen

Blir du misshandlad i ditt hem, av någon du lever med, då har du inget skydd alls i din hemförsäkring. Anledningen är att offer och förövare aldrig kan ställas mot varandra om de omfattas av samma försäkring.

− Det här är ett problem vi är medvetna om i branschen, men i nuläget kan vi inte se någon lösning, säger Håkan Franzén på Trygg-Hansa.

Blir du misshandlad på stan, av någon utomstående person – då har du med stor sannolikhet rätt att få ut ersättning via din hemförsäkring. Men sker misshandeln i ditt eget hem, och den som skadar dig omfattas av samma hemförsäkring som du själv – då står du helt utan skydd.   


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

− Många ringer till oss och undrar varför de inte får någon ersättning, berättar Peter Stark på konsumenternas försäkringsbyrå. De flesta frågorna handlar om att man utsatts för våld ute på stan och nekas ersättning. Men jag skulle säga att av de frågor vi får, så kommer misshandel i hemmet som god tvåa.

Vad säger de som ringer er?

− De är förvånade och upprörda över att de inte får någon ersättning, säger Peter Stark.

Det här är inte på något sätt ett nytt problem. De försäkringsbolag som ETC Göteborg varit i kontakt med har alla god insyn i frågan, och är medvetna om problematiken.

− Vi försöker diskutera med alla hemförsäkringsbolag, de utvecklar ju sina produkter hela tiden, säger Peter Stark. Just överfallsskyddet är ju ganska konservativt – bolagen har haft samma villkor och omfattning under ganska lång tid. Jag skulle säga att det finns potential för en stor utveckling av överfallsskyddet.

 

Skyldige kan få ersättning

Håkan Franzén är expert på hemförsäkringar vid Trygg-Hansa.

− En sak gäller allt i hemförsäkringen – om man uppsåtligen skadar varandra, då gäller inte försäkringen, säger han.

Han berättar att frågan kommit upp med jämna intervall under många år, men att det finns ett antal punkter där diskussionen brukar fastna.

−I hemförsäkringen har vi en person som är försäkringstagare, andra medlemmar i familjen är medförsäkrade, säger han. Och försäkringstagaren är oftast mannen. Vi skulle i så fall bli skyldiga att betala ut ersättning till mannen, även om offret skulle vara kvinnan.

I nuläget ser han inget sätt att komma runt det.

− Såvitt vi kan bedöma skulle det krävas en lagändring, säger Håkan Franzén.

Trygg-Hansa har dock gjort en mindre förändring och öppnat upp för en krisförsäkring. Den innebär att om man blir utsatt för våld av en person, har man rätt till tio terapitillfällen.

– Där går ju fakturan direkt till oss och vi behöver inte blanda in försäkringstagaren, säger han.

 

Samarbete - en lösning

Från försäkringsbolaget If är man medveten om frågeställningen.

− Det här är ett bekymmer och något branschen tampats med i många år, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If. Det är en ständigt aktuell fråga, och jag skulle säga att det pågår diskussioner. Går det att hitta en lösning, kanske tillsammans med organisationer som jobbar med frågan, så är vi positiva till det. Men i dagsläget ser vi inte att det finns.

 

Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.  Bild: Press
Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.

 

"Förlegat sätt att resonera"

Olga Persson är generalsekreterare för Unizon, som är paraplyorganisation för en stor del av Sveriges kvinno- och tjejjourer. Även på Unizon har man stött på problematiken.

− Ja, så är det absolut, säger Olga Persson. När kvinnor kommer till oss är det i det akuta skedet andra saker vi måste fokusera på att hjälpa dem med, men det här med att försäkringen inte gäller är ytterligare ett problem som läggs till.

Hon har förståelse för försäkringsbolagens resonemang, att det skulle vara som att slå sönder sina egna saker och sedan få ersättning, men menar ändå att det här är ett sådan exceptionellt fall att det borde gå att lösa lite smidigare.

− Det påminner om sambeskattningsresonemanget som vi ju frångått för längesen, säger hon. Jag tycker det är ett förlegat sätt att resonera.

Försäkringsbolagen om situationen

ETC Göteborg har varit i kontakt med fyra av de stora försäkringsbolagen i Sverige: Trygg-Hansa, If, Folksam och Länsförsäkringar.

Samtliga har regeln att ingen ersättning betalas ut när offer och förövare omfattas av samma hemförsäkring.

Samtliga meddelar att det är en aktuell fråga som löpande diskuteras, men ingen ser någon lösning i nuläget.