Tre frågor.

2019-03-14 12:19
Bild: Mattias Fröjd
Puffetikett
ETC Göteborg

Laddar för cykelmässan: ”Sverige ligger flera år bakom”

Katarina Bergstrand. VD för Sweden by bike och laddad för Cykelmässan 2019 som hålls i Göteborg.

Vilka sorters cykelturister finns det?

– Dels den traditionella, där man kanske har en cykelkorg, stannar och fikar längs det lågtrafikerade vägnätet. Sen finns det mountainbike där man cyklar i skog, längs stigar och grusväg. Det är vad som är så häftigt med det här för de två olika varianterna passar väldigt bra in i ett avlångt land som Sverige.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hur ser cykelturismen ut i Sverige?

– Många tänker sig att ett cykeläventyr är ganska spartanskt. Att man sover på ett liggunderlag och äter torrmat och det kan man också göra. Men det har utvecklats i Sverige. Utbudet till olika cykelleder och lågtrafikerade vägar gör det möjligt att bo ganska mysigt längs vägen. Men Sverige ligger flera år bakom i cykeltrenden om man jämför med andra europeiska länder som till exempel Tyskland och Frankrike. Vi ser också ett större intresse av cykelturism från barnfamiljer och unga personer. Tidigare har det varit seniorer som cyklar men det är som om de unga idag har sett Thailand, de har rest runt men de har inte alltid upptäckt sitt eget land på det här sättet.

Vad bör en tänka på inför ett cykeläventyr?

– Först och främst behöver du ju ha en cykel. Sen en bra cykelkarta så du får en bra överblick. Vilken väg du ska ta och vad som finns längs vägen. Till exempel mysiga caféer och småorter. Sen definitivt ett par bra solglasögon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Cykelmässan 2019

Tid: 15–17 mars

Plats: Svenska mässan

Vad händer: Bland annat kommer cykeläventyraren Fredrika Ek att berätta om hennes upplevelser från när hon cyklade jorden runt. Cykelmässan startade 2017 i Göteborg och hålls vartannat år i Stockholm.