Nyheter.

2015-01-09 15:00
Robin Olsson öppnar kafé i Kville. ”Jag fick in 26 000 på crowdfunding och sedan har jag lagt de sparpengar jag har lyckats att spara ihop på det här. Jag vill mest få det att gå runt och inbillar mig inte att jag ska tjäna några stora pengar.” Bild: Christian Egefur
Robin Olsson öppnar kafé i Kville. ”Jag fick in 26 000 på crowdfunding och sedan har jag lagt de sparpengar jag har lyckats att spara ihop på det här. Jag vill mest få det att gå runt och inbillar mig inte att jag ska tjäna några stora pengar.”

Kulturellt cykelkafé i Kville

Snart öppnar ett nytt kafé i Kville. Robin Olsson slutade sitt lönejobb som chaufför för att leva ut en gammal dröm. På ”Llama Lloyd” ska den udda blandningen cykling och kultur vara profilerande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Robin Olsson beskriver sig som en kulturintresserad färdtjänstchaufför som har tröttnat på sitt yrke och vill göra något annat.

– Jag har närt drömmen om ett eget kafé i ungefär tre år nu. Jag befann mig på en buss i Laos och satt och tänkte över min egen vardag. Jag insåg att jag ville ha något med fasta rutiner men samtidigt möjligheten till kreativ utveckling, berättar Robin bland all bråten på Väderkvarnsgatan i Kville.

Lokalerna är för tillfället en byggarbetsplats. Robin, med hjälp av sin pappa och sin mammas man, som han beskriver som de händiga personerna i familjen, lägger ungefär fyra timmar om dagen på att få allt klart. För tillfället arbetar han själv övriga halvtiden för att få det att gå ihop ekonomiskt.

– Jag fick faktiskt in 26 000 på crowdfunding och sedan har jag lagt de sparpengar jag har lyckats att spara ihop på det här. Jag vill mest få det att gå runt och inbillar mig inte att jag ska tjäna några stora pengar.

Grötfrukost och sopplunch

På menyn ska det finnas grötfrukost och sopplunch. Robin hade först tänkt att kalla sitt ställe för ett arbetarfik, men blev avrådd av en vän som tyckte det var för distanserande.

– Men jag har inte bestämt mig för hur mycket jag ska lyssna på honom än. Just nu kallar jag det mest för ett kulturkafé. Det här har växt fram ur min mat- och musikblogg där jag har intervjuat artister om mat. Kultur ligger mig varmt om hjärtat och det kommer förhoppningsvis att märkas här.

Sedan var det det där med cykling, som ska vara Llama Lloyds andra profilering. Helt enkelt så ska Robin erbjuda en viss ekonomisk rabatt för de som kommer trampandes till kaféet.

– Jag tycker att så mycket hade kunnat lösas bara genom att fler skulle cykla. Så alla som tar cykeln hit kommer att få 10 procent rabatt. Jag håller på att kolla om jag kan anordna en cykelparkering utanför också.

Den tidigare yrkeschauffören som vill ha det bilfritt letade lämplig lokal ganska länge innan stället på Väderkvarns-gatan dök upp.

– Jag ville vara här på Hisingen, och det var av flera olika anledningar. Dels kan jag gilla den där motsättningen som finns gentemot fastlandet. Men sedan ser jag det även som en kulturinsats för att få Kville att bli lite roligare.

Uppanar till analog tid

Namnet Llama Lloyd, som även delas med nämnda musik- och matblogg, hittades på under någon av alla timmar bakom ratten.

– Det blir väldigt mycket dötid när man kör färdtjänst som kan tillbringas med att tänka på annat. Jag började fundera kring ord med dubbla ’L’ och det jag kom på var Llama och Lloyd. Nu är namnet ganska injobbat så jag får köra vidare på det.

Inledningsvis så ska kaféet ha öppet dagtid, och kvällstid funderar Robin på att låna ut lokalerna till olika aktiviteter. Vilka egna kulturella evenemang som kan tänkas bli av på stället vågar han inte sia om än. Men han har mängder av idéer för den dagliga verksamheten.

– Jag vill bland annat uppmana till analog tid. När man kommer hit så kan man lämna in sina telefoner på laddning medan man äter eller fikar, och glömma dem för en stund. 

Namn: Robin Olsson

Ålder: 32

Bor: Hisingen

Familj: Singel

Aktuell: Med kaféet ”Llama Lloyd” i Kville som ska invigas i januari

Kuriosa: Är couchsurfingambassadör. ”Jag har säkert haft 100 olika personer boende på min soffa och har nog sovit på lika många andras.”