Nyheter.

2017-09-13 10:26
Titti Wahlberg från IKFF och hennes kollegor i nätverket Fredsam informerar göteborgarna om militärövningen Aurora 17. De samlar också in namnunderskrifter för att Sverige ska underteckna FN-konventionen om en kärnvapenfri värld Foto: Martin Spaak
Titti Wahlberg från IKFF och hennes kollegor i nätverket Fredsam informerar göteborgarna om militärövningen Aurora 17. De samlar också in namnunderskrifter för att Sverige ska underteckna FN-konventionen om en kärnvapenfri värld

Kärnvapen i fokus vid Auroraprotester

Nato ut ur Göteborg! Det är huvudbudskapet för fredsrörelsens protest i Brunnsparken mot militärövningen Aurora 17, där svensk militär övar -tillsammans med utländska förband.

– Vi kan inte acceptera att de kanske har med sig kärnvapen hit, säger Titti Wahlberg, ordförande i IKFF.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regnet öser ner. De flesta göteborgare som vågat sig ut plaskar stressat vidare, utan att stanna till vid nätverket Fredsams protesttält i Brunnsparken.

Under tälttaket och bakom skyddande Nej till Nato-banderoller står Titti Wahlberg, ordförande i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihets Göteborgskrets, en av organisationerna i Fredsam, och delar ut informationsblad om Aurora 17 och fredsrörelsens arbete.

– Vi är här för att berätta för göteborgarna vad det är som har drabbat oss. Nu har vi alltså amerikanska soldater på Säve, säger Titti Wahlberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Flera av banderollerna i tältet varnar för risker med kärnvapen.

– Våra politiker har sålt ut vårt land, och förstår inte att kärnvapen är det största hot som finns. Vi hoppas få göteborgarna med oss, och att alla börjar förstå vidden av problemet, säger Titti Wahlberg.

Kan inte stoppa kärnvapen

Orsaken till hennes oro är att förband från kärnvapenmakterna USA och Frankrike deltar i övningen, och att det enligt Försvarsmakten inte finns några garantier för att ingen av dem har kärnvapen med ombord på sina flyg och fartyg.

Den amerikanska militären- har som policy att aldrig avslöja vilken typ av vapen de har ombord – konventionella, kärnvapen eller båda – och enligt Sveriges värdlandsavtal med Nato, som skrevs under i fjol och som nu ska övas i stor skala, kan Sverige inte stoppa kärnvapen från att komma in i landet.

Samtidigt är Sverige ett av 122 länder som i somras röstade ja till en FN-konvention om en kärnvapenfri värld. Inget Nato-land och inte heller något av de andra länderna med värdlandsavtal röstade för konventionen.

Nu samlar Titti Wahlberg och hennes kollegor i Brunnsparken in namnunderskrifter för att be utrikesminister Margot Wallström att regeringen skyndsamt skriver under avtalet.

– Vi blev så glada när Sverige röstade ja, men nu återstår en hård kamp för att få regeringen att skriva under också, säger hon.

Men ett svenskt förbud mot kärnvapen sätter Sveriges värdlandsavtal och nära relationer med Nato och USA på spel. Det varnade USA:s försvarsminister James Mattis för i slutet av augusti. I ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist (S), som SvD rapporterat om, skriver James Mattis att värdlandsavtalet blir omöjligt att tillämpa om Sverige skriver under.

Sedan dess har såväl Peter Hultqvist som företrädare för allianspartierna motsatt sig att kärnvapenkonventionen under-tecknas, om det på något vis rubbar Sveriges försvarssamarbeten.

– Vår utrikesminister verkar ganska ensam i sin kamp för en kärnvapenfri värld, säger Titti Wahlberg uppgivet.

Skulle godkänna blyutsläpp

Titti Wahlberg och hennes kollegor ser också miljörisker med att militärövningar hålls i Göteborgs skärgård. Försvaret har begärt att i framtiden få mångdubbla antalet övningsdagar där, från dagens 25 till 115 dagar om året.

Det skulle enligt Fredsam innebära att utsläpp av bland annat två ton bly godkänns i den känsliga miljön.

– Varför ska vi tillåta att de bombar ner en massa bly och andra miljögifter i vår skärgård? undrar Titti Wahlberg.

Fotnot: I den version av denna text som återfinns i dagens papperstidning skriver vi i ingressen att de utländska förbanden är Nato-förband. Det är de inte rent formellt. Övriga länders deltagande regleras i bilaterala avtal mellan Sverige och deltagarländerna.