Nyheter.

2017-06-19 13:08
Gruppen Vi står inte ut kräver amnesti åt ensamkommande som varit i Sverige i mer än ett år. Varje torsdag i sju månader har de demonstrerat utanför Kronhuset när kommunfullmäktige håller möte. Bild: Christian Egefur
Gruppen Vi står inte ut kräver amnesti åt ensamkommande som varit i Sverige i mer än ett år. Varje torsdag i sju månader har de demonstrerat utanför Kronhuset när kommunfullmäktige håller möte.

Ihärdig kamp mot utvisningar

I sju månader i rad har Vi står inte ut demonstrerat utanför kommunfullmäktiges möten i Kronhuset och pratat med politikerna på väg in.

– Vi kommer att stå här varenda gång, tills våra krav är tillfredsställda, säger Anders Göransson.

Det är en brokig skara människor som samlas utanför kommunfullmäktiges möteslokaler en torsdag i månaden. Folk som protesterar mot olika sakfrågor och vill få gehör för just sina åsikter. Anders Göransson från Vi står inte ut småskrattar och skakar på huvudet åt en herre ur gänget som protesterar mot västlänken, när denne skriker, lätt aggressivt, åt en förbipasserande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande. Själv har han en betydligt lugnare framtoning.

– Det är sjunde månaden i rad vi står här nu. Det är ganska varierande vilka som kan och dyker upp, men vi är många som är engagerade.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Anders Göransson får en pratstund med Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.  Bild: Christian Egefur
Anders Göransson får en pratstund med Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kräver amnesti

Vi står inte ut kräver amnesti åt ensamkommande som har varit i landet i mer än ett år. Rörelsen har redan stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Viss fokus läggs därför på Socialdemokraterna, även om de engagerade gärna pratar med alla partierna. Och det känns långt ifrån hopplöst tycker Anders Göransson.

– Nej det känns som att de faktiskt lyssnar. Och dessutom ger det egen energi att fortsätta när man märker att politikerna faktiskt lyssnar på det vi har att säga. Många stannar och byter några ord, som Ann-Sofie Hermansson själv nu. Sedan finns det dem från andra partier som bara fräser åt oss, du kan säkert gissa vilka.

Bild: Christian Egefur

Sympati för frågorna

Hermansson själv säger att hon har sympati för Vi står inte uts frågor, trots att de inte ville avsätta pengar i budgeten för att kommunen själv, istället för staten, skulle se till att de ensamkommande inte behöver förflyttas ut till Migrationsverkets lokaler när de fyller eller bli uppskrivna till 18 år.

– De är ju ändå statens ansvar när de fyller 18 och de är ju ändå myndiga då. Men det andra, sociala, att de så abrupt behöver dras upp från det nya liv de har tycker ju vi också är problematiskt. Och de diskussionerna för vi redan och försöker hitta lösningar på att ungdomarna hamnar någon helt annan stans, säger Ann-Sofie Hermansson.

 

"Dessutom ger det egen energi att fortsätta när man märker att politikerna faktiskt lyssnar på det vi har att säga."

Anders Göransson, Vi står inte ut. 

 

Nöjd med pratstunden

Hon, och övriga förbipasserande politiker, försvinner in till sitt möte. Mannen som är emot västlänken skriker att hon ska läsa deras banderoll och begrunda budskapet, Anders Göransson är nöjd över att ha fått ännu en pratstund med ”Soffan”, som hon kallas, och om en månad så syns de här allesammans igen.

– Det här är en ödesfråga för Sverige. Att vi beter oss så här mot människor som mest behöver vår hjälp är skamligt, säger Anders Göransson.